Magorenie detí pokračuje: vyrastie nám generácia „oviec“?

Magorenie detí pokračuje: vyrastie nám generácia „oviec“?

Bratislava 29. júna 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Už to tak vyzerá, že slovenské deti môže naďalej školiť v zásadných geopolitických otázkach ktokoľvek, kto sa registruje ako mimovládka. Napríklad kampaň „Nebuď ovca“ prináša ôsmakom „učivo“ o „identifikácii“ dezinformácií, napríklad na tému vojna na Ukrajine, EÚ, alebo covid. Takíto ľudia chodia po školách a vkladajú našim deťom do hláv „rozumy“…

Tomáš Drucker
Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD)

Je s tým minister Drucker„v pohode“?

Reklama

Prečítajte si, čo školám ponúka o. z. Krupica: „Kampaň Nebuď ovca sa sústredí na vzdelávanie študentov od 8. ročníka v kritickom myslení. Cieľom kampane je naučiť mladých ľudí stratégie, ako odhaliť hoaxy, nech sú v akejkoľvek podobe. Workshopy sú založené na „peer-to-peer“ báze, teda robia ich stredoškoláci a vysokoškoláci, ktorí si úspešne prešli výberom a zaškolením v občianskom združení Krupica a sú apolitické.“

Takže pozor! Deti školia iné, staršie deti. To je gól. To znamená, že napríklad aj najznámejší študent práva Janiga by v prípade záujmu mohol ísť vysvetľovať žiakom svoju „pravdu“ z pozície „staršieho brata“…

Reklama

A ten mladík je teda určite apolitický – najmä pokiaľ ide o jeho názory na Ukrajinu.

Ako by on, alebo jemu podobní, mohli prispieť k vzdelaniu a výchove našich detí? A že „prešli zaškolením“ – akým zaškolením, pýtam? Kto ich školil, odkiaľ má na to mandát, autoritu, aj peniaze?

Viete, kto stojí za o. z. Krupica? Akýsi Matej Čačík, vysokoškolský študent. Nikde som o ňom predtým nepočul. Takže študent, chlapec, ktorý sám ešte nevie ako funguje svet, bude viesť mladých k tomu, aby mysleli „objektívne“, čo v preklade znamená, aby mysleli tak, ako myslí on.

Wau.

Priatelia, často sa hovorí, že Slovensko má iné problémy ako tie kultúrno-eticko-ideologické. Nemocnice chátrajú, ceny energií rastú, potraviny ani nehovorím… Že tomu sa treba venovať prioritne.

Reklama

Veď dobre – na každý problémový okruh predsa existuje zodpovedajúci rezort! Len preto, že nám zdražie maslo, máme teraz ignorovať skutočnosť, že existujú iniciatívy, ktoré majú záujem formovať myslenie mládeže určitým smerom?

Nejde len o Krupicu, sú tu napríklad aj notoricky známi Mladí proti fašizmu, ktorí organizovali „volebný vlak“ pre študentov z ČR a podobné, politicky jasne profilované skupiny (hoci proklamujú navonok nezávislosť). Oni môžu bez akejkoľvek štátnej kontroly prísť prednášať a robiť workshopy na základné a stredné školy?

Nie, pán minister Drucker, toto NIE JE v poriadku.

A reagujú aj voliči aj nevoliči. Pod článkami liberálnych médií, kde sa spomína ministrove vyhlásenie, že on veru do kultúrno-etických „vojen“ vstupovať nebude, už ho vyzdvihujú ako „jediného normálneho ministra“. A naopak, v konzervatívnych médiách sa zniesla na jeho hlavu vlna kritiky.

A to sme sa ešte ani nedostali k LGBTi propagande a k univerzitám.

Reklama

Viete, ako sú prelezené filozofické fakulty neoliberálnou ideológiou? Pôsobil som na tej pôde pár rôčkov, mám tam dodnes priateľov i známych, a je mi jasné, aký dominuje v ich kruhoch myšlienkový prúd. Uvážte: pedagóg, ktorý sedí v komisii pri štátnej skúške budúcich novinárov, má v profilovkena Facebooku ukrajinskú vlajku.

On vyučuje žurnalistov – teda ľudí, ktorí budú formovať verejnú mienku! A takto verejne hlása svoj príklon k jednej strane konfliktu? Kde je tu nezávislosť, nestrannosť, objektívnosť?

Iný jeho kolega vykladá na Facebook karikatúry Trumpa a Putina uväznených v obrovských kondómoch, alebo video, kde mačka so zástavou Palestíny mláti mačku so zástavou Izraela…

Potom tiež vidíme, ako pracovisko estetiky na nemenovanej univerzite zdieľa príspevok o odstúpení vedeckej rady časopisu Bibiana Revue z dôvodu, že nová riaditeľka Petra Flach dala dočasnú stopku k recenzii „nebinárnej“ knihy. Vraj „devastácia pokračuje“. Aká devastácia? Sama Flach hovorí, že je otvorená diskusii! Prečo ju nik nepočúva?

Tá istá katedra zdieľa príspevok nadácie Zastavme korupciu o tom, že hľadajú nového kolegu. Odkedy sa univerzitné pracovisko transformovalo na trh práce pre mimovládky? Žartujete? Alebo je to formou „zverejníme niečo pre našich kamošov“?

A o podpore LGBTi promenád a iných akcií ani netreba hovoriť. To je jasný štandard. Lebo „láska je láska“, je krásna a menšiny treba chrániť bez rozmyslu.

Čo toto je?! Ako si môžu univerzitní pedagógovia vôbec dovoliť vytvárať o sebe takýto špecifický obraz? A čo budú tlmočiť študentom? Ich vlastnú, jednoznačnú, nespochybniteľnú „pravdu“ na podnose. Lebo „nebuď ovca“. Lebo keď máš vlastnú hlavu a zaujímaš sa o kontext, tak si ovca. Lebo nejdeš s prúdom, nespievaš rovnakú pesničku, ako trendsetteri.

Ty „ovca“.

Nie, pán minister Drucker, my nie sme všetci ovce. A nedopustíme, aby sa nimi stali naše deti.

Môžeme sa spoľahnúť na vašu podporu?

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Tržby kyberbezpečnostnej spoločnosti Eset vlani narástli o viac ako 42 miliónov eur, a to na celkovo vyše 631 miliónov eur. Zisk po zdanení dosiahol 64 miliónov eur. Informoval o tom v pondelok Peter Blažečka zo spoločnosti Eset.

09:56

Nemecko zaznamenalo nový rekord vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie. Za 1. polrok tohto roka sa tieto zdroje na produkcii elektriny v krajine podieľali takmer 60 %. Za prvých šesť mesiacov minulého roka to bolo tesne nad 50 %.

09:29

Beryl, prvý hurikán tohtoročnej sezóny v Atlantickom oceáne, zosilnel na štvrtú kategóriu – druhú najvyššiu na päťdielnej stupnici. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 215 km/h a v nedeľu večer sa nachádzal asi 240 kilometrov juhovýchodne od Barbadosu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

hurikán Beryl
Muž barikáduje dvere počas príprav na hurikán Beryl v meste Calliaqua na karibskom ostrove Svätý Vincent a Grenadíny, 30. júna 2024
09:25

Francúzsky farmaceutický koncern Sanofi by mal čoskoro oznámiť investíciu až za 1,5 miliardy eur do svojho závodu vo Frankfurte nad Mohanom, kde vyrába liek na liečbu cukrovky. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nemecký ekonomický denník Handelsblatt.

09:18

Pasažieri a posádka letu spoločnosti British Airways, ktorých v lete roku 1990 vzali ako rukojemníkov v Kuvajte, zažalovali britskú vládu aj danú leteckú spoločnosť. V pondelok to oznámila právnická firma, ktorá ich zastupuje.

09:18

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok uviedol, že jeho krajina je ochotná spolupracovať s Austráliou na podpore budovania vyspelejšieho, stabilnejšieho a plodnejšieho komplexného strategického partnerstva medzi Čínou a Austráliou.

08:49

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu sa posunula nad 85,50 USD za barel (159 litrov). Podporili ich najnovšie prognózy z USA o raste dopytu po pohonných látkach, ako aj informácie, že aktivita v čínskom výrobnom sektore rástla najrýchlejšie za posledné tri roky.

08:48

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v nedeľu neskoro večer vymenoval novú vládu. O vzniku vládnej koalície sa rokovalo niekoľko týždňov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

08:31

Krajne pravicová strana Národné združenie (RN) a jej spojenci získali v nedeľňajšom prvom kole predčasných volieb vo Francúzsku 33,13 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sčítania hlasov zverejnených v pondelok francúzskym ministerstvom vnútra. Informovala o tom agentúra AFP.

Na druhom mieste s takmer 28 percentami hlasov skončil ľavicový Nový ľudový front (NFP).  Za centristický prezidentský blok Spolu (ENS), ktorý skončil na treťom mieste, hlasovalo 20,04 percenta voličov.

Voľby sprevádzala takmer rekordná účasť – svoje právo využilo 66,71 percenta voličov. Ide o najvyššiu účasť od prvého kola parlamentných volieb v roku 1978, s výnimkou volieb v roku 1986. Celkovo bolo už v prvom kole zvolených 39 poslancov RN a jej spojencov, 32 poslancov NFP a dvaja poslanci ENS.

Gabriel Attal
Francúzsky premiér Gabriel Attal počas vyhlásenia po 1. kolo predčasných parlamentných volieb 30. júna 2024 v Paríži
08:23

Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala minulý mesiac v raste, pričom tempo rastu zrýchlilo na najvyššiu úroveň za tri roky. Vyplýva to z prieskumu súkromných spoločností Caixin a IHS Markit, ktorý tak poukázal na podstatne lepší vývoj medzi menšími podnikmi než medzi štátnymi a veľkými firmami, ktorých aktivitu sleduje štatistický úrad.

08:12

Slovenský futbalista David Strelec sa prepracoval na ME v Nemecku do základnej zostavy a v nedeľu si pripísal asistenciu. Jeho tím prehral osemfinále s Anglickom 1:2 pp a mladý útočník bol pri jedinom góle “sokolov” v podaní Ivana Schranza. Strelec nastúpil do úvodných dvoch zápasov z lavičky, no postupne získal miesto v základe.

Ku gólu na priebežných 1:0 prišlo v 25. minúte. Najprv vyhral vzdušný súboj Juraj Kucka, ktorý poslal loptu mladšiemu spoluhráčovi. Ten vysunul pred bránu Schranza. “Videl som, že tam je voľno za obranou. Vedel som, že keď ‘Kuco’ vyhrá súboj, bude z toho šanca. Potom som videl ‘Šrancíka’ voľného a Kyle Walker bol veľmi nízko, dal som mu loptu a on zakončil,” opísal gólovú situáciu Strelec.

David Strelec
Na snímke slovenský futbalový reprezentant David Strelec
08:07

Americká atlétka Sydney McLaughlinová-Levroneová zabehla na olympijskej kvalifikácii v Eugene nový svetový rekord v behu na 400 metrov prekážok. Svoj vlastný rekord z roku 2022 (50,68 s) zlepšila na 50,65.

Dvadsaťštyriročná bežkyňa pritom išla len svoje štvrté dlhé prekážkové preteky v sezóne. Obhajkyňa olympijského titulu z Tokia s ľahkosťou prebehla všetkých 10 prekážok a po krátkom šprinte si neveriacky priložila ruku k ústam. “Môj manžel sa ma včera spýtal: ´Čo si myslíš, že dokážeš?´ A ja som mu povedala, že neviem,” citovala atlétku agentúra AP. McLaughlinová-Levroneová triumfovala o 1,99 sekundy pred Annou Cockrellovou a 2,12 pred Jasmine Jonesovou.

Sydney McLaughlinová-Levroneová
Americká atlétka Sydney McLaughlinová-Levroneová zabehla na olympijskej kvalifikácii v Eugene nový svetový rekord v behu na 400 metrov prekážok 30. júna 2024 v americkom Eugene
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali