Maduro je pripravený rokovať s opozíciou

❚❚

Caracas 26. júla 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Matias Delacroix)

 

Venezuelský prezident Nicolas Maduro uviedol v nedeľu, že je pripravený rokovať s opozíciou na augustovom stretnutí v Mexiku, ktoré sprostredkovalo Nórsko.

maduro, venezuela, usa, spion
Na snímke Nicolas Maduro
Ako pripomína agentúra Reuters, venezuelská opozícia v máji zmenila stratégiu a naznačila, že je pripravená s vládou vyjednávať s cieľom vyriešiť politickú a hospodársku krízu v krajine

Spojené štáty, Európska únia a Kanada v júni uviedli, že sú pripravené prehodnotiť sankcie, ktoré na Venezuelu uvalili, ak Madurova vláda dosiahne na rokovaniach s opozíciou významný pokrok smerom k zorganizovaniu slobodných a spravodlivých volieb.

.

“Môžem vám povedať, že sme pripravení ísť do Mexika,“ povedal Maduro v sobotu neskoro večer v rozhovore pre štátnu televíznu stanicu TeleSUR. “Začali sme rokovať o komplikovanej a zložitej agende,” dodal.

Venezuelské opozičné skupiny vyjadrili ochotu rokovať s Madurovou vládou o zorganizovaní prezidentských a parlamentných volieb. Podľa Madura by sa rokovania mali sústrediť na zrušenie amerických sankcií voči finančnému a ropnému sektoru v krajine.

.

Venezuelský prezident dodal, že rokovaní sa zúčastnia “všetky opozičné strany”. Podľa AFP tým narážal na skutočnosť, že niektorí opoziční politici odmietli výzvu vodcu opozície Juana Guaidóa na bojkot parlamentných volieb z roku 2020, ktoré drvivo vyhrala Madurova Zjednotená socialistická strana Venezuely (PSUV).

Maduro sa v roku 2018 vyhlásil za víťaza prezidentských volieb, ktoré boli podľa kritikov podvodné. Venezuelské národné zhromaždenie v januári 2019 za úradujúceho prezidenta vyhlásilo vodcu venezuelskej opozície Juana Guaidóa. Toho následne za dočasného najvyššieho predstaviteľa Venezuely uznalo viac ako 50 krajín vrátane Spojených štátov a Európskej únie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Švajčiarsko v pondelok hostilo členov Bezpečnostnej rady OSN na zasadnutí v Ženeve, aby sa znovu zaviazali k dodržiavaniu medzinárodného humanitárneho práva. Jediným neprítomným členom bolo Rusko.

20:28

Český prezident Petr Pavel v pondelok odvysielal svoj prvý livestream na sociálnych sieťach vo funkcii hlavy štátu. Počas hodinového živého vysielania odpovedal na otázky, ktoré mu ľudia mohli zaslať vopred alebo klásť prostredníctvom aplikácie. Zaujímali ich Pavlove názory na vojnu na Ukrajine, voľby v Spojených štátoch, ale aj to, či má rád sviečkovú.

20:03

Volebné tímy Donalda Trumpa a Kamaly Harrisovej sa v pondelok nezhodli na pravidlách počas septembrovej debaty oboch prezidentských kandidátov, najmä v spojitosti s vypínaním mikrofónov. Trump pohrozil, že sa vôbec nezúčastní. Debata je naplánovaná na 10. septembra a vysielať ju bude televízia ABC. Harrisovej hovorca Brian Fallon pondelok uviedol, že jej volebný tím chce, aby mikrofóny kandidátov boli zapnuté počas celej debaty. Nesúhlasí s vypnutím mikrofónu v čase, keď kandidát nemá práve priestor na vyjadrenie.

20:00

Islandská polícia v pondelok odvolala pátranie po nezvestných osobách po zrútení časti ľadovcovej jaskyne. Zároveň odvolala počiatočné správy o dvoch nezvestných po nedeľňajšom incidente, ktorý si vyžiadal jedného mŕtveho a jednu zranenú.

19:51

Spojené štáty sa domnievajú, že naďalej existuje hrozba nového útoku na Izrael zo strany Iránu alebo ním podporovaných militantných hnutí. Uviedol to v pondelok Pentagón po víkendovom útoku hnutia Hizballáh na Izrael.

19:20

Organizácia Spojených národov (OSN) v pondelok oznámila, že bola nútená pozastaviť svoje humanitárne operácie v Pásme Gazy, pretože Izrael v nedeľu nariadil evakuáciu mesta Dajr al-Balah v strednej časti palestínskej enklávy.

19:19

Jeden človek zahynul a šiesti utrpeli zranenia v pondelok po požiari v ropnej rafinérii v Omsku na západe Sibíri. Oznámil to tamojší gubernátor, pričom rafinéria uviedla, že pokračuje v normálnej prevádzke a požiar neovplyvnil jej výrobný plán.

19:18

Španielska námorná záchranná služba v pondelok uviedla, že odtiahla do prístavu plachetnicu, do ktorej pri severozápadnom pobreží Španielska narazili kosatky a poškodili jej kormidlo.

18:45

Izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir v pondelok vyjadril úmysel postaviť synagógu v komplexe mešity Al-Aksá v Jeruzaleme. Takisto opäť žiadal, aby tam Židom boli povolené modlitby.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Bratislavská mestská časť Staré Mesto zrekonštruovala malú fontánu na Hviezdoslavovom námestí

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali