Na zozname je aj DenníkN a SME. Maďarsko blokuje spoločné vyhlásenie EÚ o zákaze médií v Rusku

Na zozname je aj DenníkN a SME. Maďarsko blokuje spoločné vyhlásenie EÚ o zákaze médií v Rusku

Bratislava 27. júna 2024 (HSP/ Euronews / Foto: Facebook/Viktor Orbán)

 

Kremeľ zablokoval na území Ruska prístup k 81 európskym spravodajským médiám. Medzi médiami, ktoré Rusko zaradilo na čiernu listinu, sú známe európske značky. Maďarsko v stredu opäť využilo svoje právo veta aby zmarilo zahraničnú politiku Európskej únie a zablokovalo vydanie spoločného vyhlásenia odsudzujúceho nedávne rozhodnutie Kremľa, informuje Euronews

Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Medzi médiami, ktoré Moskva v Rusku zablokovala , sú známe európske značky – napríklad rakúska ORF, nemecký Der Spiegel, írska RTE, španielske El País a El Mundo, talianska RAI, portugalské Público, francúzske Le Monde a AFP a fínska YLE. Do zoznamu sa dostali aj portugalské, grécke, rakúske, írske, švédske a fínske verejnoprávne televízie, ako aj európsky kultúrny kanál Arte. Na zozname je aj jedna maďarská stránka, nezávislý spravodajský portál 444.

Reklama

V zozname figurujú aj dva slovenské portály – DenníkN a SME.

Na zozname je spolu 81 subjektov, z toho 77 spravodajcov z 25 krajín EÚ. Všetky tieto portály majú v Rusku zakázaný prístup k vysielaniu a online priestoru.

Reklama

„Ak sa zrušia obmedzenia pre ruské médiá, ruská strana prehodnotí svoje rozhodnutie aj vo vzťahu k uvedeným mediálnym operátorom,“ uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení, v ktorom oznámilo toto rozhodnutie.

Pravdepodobne ide o odvetné opatrenie Moskvy. Európska rada vo vyhlásení zo 17. mája uviedla, že štyri médiá uvedené na čiernej listine boli zablokované z dôvodu, že sú “pod trvalou priamou alebo nepriamou kontrolou” Ruska a boli “nápomocné” pri podpore jeho nezákonnej invázie na Ukrajinu.

EÚ s platnosťou od 25. zakázala pôsobenie tlačovej agentúry RIA Novosti, Izvestija a Rossijskaja Gazeta. Sankcie sa dotkli aj stránky Voice of Europe so sídlom v Holandsku, ktorá sa zapojila do takzvanej Russiagate, dodáva Euornews.

 

Pokarhanie

Brusel chcel reagovať na ruské sankcie kritickým vyhlásením, ktoré by schválilo všetkých 27 členských štátov, keďže v zahraničnej politike sa vyžaduje jednomyseľnosť.

Reklama

Maďarsko však kolektívne pokarhanie zablokovalo, čím donútilo Josepa Borrella, šéfa zahraničnej politiky EÚ, aby vydal vyhlásenie sám.

Borrell uviedol, že “absolútne nepodložený zákaz obmedzuje prístup k slobodným a nezávislým informáciám a rozširuje už aj tak prísnu cenzúru médií v Rusku”. Čím dal v podstate jasne najavo, že sankcie voči ruským médiám zostanú v platnosti.

„Ruské dezinformačné a propagandistické médiá, proti ktorým EÚ zaviedla reštriktívne opatrenia, nepredstavujú slobodné a nezávislé médiá,“ napísal. „Ich vysielacia činnosť v EÚ bola pozastavená, pretože tieto stanice sú pod kontrolou ruských orgánov a pomáhajú podporovať agresívnu vojnu proti Ukrajine,“ uviedol Borell.

 

Ďalšie “veto”

Najnovší zvrat sa pridáva na dlhý zoznam práv veta, ktoré Maďarsko využilo. Maďarské veto je večným zdrojom rozhorčenia medzi diplomatmi v Bruseli. Napriek opakovaným výzvam Budapešť stále bráni poskytnúť Ukrajine vojenskú podporu vo výške 6,6 miliardy eur.

Reklama

Začiatkom tohto roka Orbán vystúpil z radu svojich kolegov z EÚ, keď po ruských prezidentských voľbách zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu, ktoré ostatné členské štáty odmietli uznať.

Načasovanie kroku blokovať spoločné vyhlásenie EÚ o zákaze médií v Rusku tiež vyvolalo rozpaky. Maďarsko totiž 1. júla prevezme rotujúce predsedníctvo Rady EÚ, čo je privilegovaná pozícia, ktorá krajine umožní určovať politickú agendu a moderovať diskusie medzi členskými štátmi.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

Estónska reformná strana premiérky Kaje Kallasovej nominovala ministra pre klímu Kristena Michala, ktorý Kallasovú nahradí v prípade jej vymenovania do funkcie šéfky zahraničnej politiky Európskej únie.

Včera 18:34

Dočasný haitský premiér Garry Conille pricestoval na návštevu Spojených štátov, ktorá bude zahŕňať stretnutia s medzinárodnými finančnými inštitúciami, ako aj s predstaviteľom Bieleho domu, uviedol jeho úrad.

Včera 17:43

Dve osoby prišli o život pri páde malého lietadla v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia na juhozápade krajiny. 

Včera 17:30

Varšavská okresná prokuratúra začala vyšetrovanie kybernetického útoku na Poľskú tlačovú agentúru. V sobotu to povedal hovorca prokuratúry.

Včera 17:28

Speváčku a modelku Carlu Bruniovú-Sarkozyovú úrady predvolali v súvislosti s vyšetrovaním financovania prezidentskej kampane jej manžela Nicolasa Sarkozyho v roku 2007.

Včera 17:28

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba upozornil, že v spojitosti s konfliktom na Ukrajine by mal byť cieľom spravodlivý a trváci mier. Mier bez spravodlivosti podľa neho povedie k ďalšej vojne.

Včera 17:24

Nový fotografický portrét britského kráľa Karola III. vo vojenskej uniforme zverejnili pri príležitosti Dňa ozbrojených síl. 

Británia: Predstavili nový portrét kráľa Karola III. v uniforme poľného maršala
Na snímke britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila
Včera 17:23

Tisíce osôb vrátane Iráncov žijúcich v exile vyšli do ulíc nemeckého hlavného mesta Berlín, aby vyjadrili nespokojnosť s režimom v Iráne. 

Včera 16:47

Poľská vláda má podľa verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva povinnosť legalizovať občianske zväzky párov rovnakého pohlavia. Uviedol to ombudsman Marcin Wiacek.

Včera 16:46

Záchranársky vrtuľník zasahoval pri dvoch rôznych vážnych dopravných nehodách v okolí Brna v Juhomoravskom kraji. Z každej z nich previezol do brnianskej nemocnice jednu osobu.

Včera 16:32

Ruská tenistka Daria Kasatkinová sa stala víťazkou trávnatého turnaja WTA v Eastbourne. Vo finále dvojhry zdolala v pozícii nasadenej šestky Kanaďanku Leylah Fernandezovú 6:3, 6:4.

Darja Kasatkinová - Leylah Fernandezová
Na snímke ruská tenistka Daria Kasatkinová pózuje s trofejou nad hlavou po zisku titulu v ženskej dvojhre na trávnatom turnaji WTA v anglickom Eastbourne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali