Maďarská prezidentka varuje: “Demografický problém je v súčasnosti vážnejší ako klimatická kríza”

❚❚

Budapešť 14. septembra 2023 (HSP/rmx.news/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Maďarsko zaznamenalo výrazné zlepšenie, ale stále to nestačí. Informuje spravodajský portál REMIX News

Spoločná tlačová konferecia po stretnutí prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky
Na snímke prezidentka Maďarska Katalin Nováková

Demografická kríza je azda najväčšou hrozbou, ktorej Európa v súčasnosti čelí, varovala maďarská prezidentka Katalin Nováková v hodinovom rozhovore pre spravodajskú stanicu InfoRádió tesne pred 5. budapeštianskym demografickým fórom.

.

“Nedostatok detí nie je len maďarským fenoménom, je to rovnaké všade v takzvanom rozvinutom západnom svete. Ak sa len zamyslíme nad tým, že v Európe dnes nie je ani jedna krajina, ktorá by mala dostatok detí na to, aby si vôbec udržala počet obyvateľov – nehovoríme teda o populačnom raste -, potom môžeme vytušiť, aký veľký je to problém,” povedala Nováková.

“Alebo by som mohla citovať Elona Muska, ktorý povedal, že demografický problém je v súčasnosti vážnejší ako klimatická kríza, je to väčší problém pre budúcnosť vyspelého sveta. Aj to sa prikláňam k tomu, že je to pravdivý výrok. Je to problém pre celú Európu a vlastne pre celý západný svet.”

.

Nováková, ktorá predtým pôsobila ako ministerka pre rodinu, uviedla, že hoci po sebe nasledujúce konzervatívne vlády pod vedením premiéra Viktora Orbána od roku 2010 urobili veľký pokrok v podpore pôrodnosti, stále to nestačilo na zvrátenie negatívneho trendu.

Európa zažíva katastrofálny baby-bust, pričom viaceré krajiny dosiahli rekordne nízku pôrodnosť, vrátane krajín ako Fínsko, kde sa podľa fínskeho štatistického úradu v roku 2022 narodilo menej detí ako kedykoľvek predtým.

Taliansko už roky čelí tomu, čo pápež František nazval “demografickou zimou”, a na rozdiel od Fínska, ktoré počas krízy Covid-19 zaznamenalo mierny nárast pôrodnosti, sa Taliansko pripojilo k zoznamu krajín, ktoré počas pandémie zaznamenali pokles pôrodnosti. Taliansko má v skutočnosti najnižšiu pôrodnosť spomedzi všetkých krajín Európy a v roku 2022 dosiahla nové rekordné minimum, čo znamenalo 14. pokles pôrodnosti v krajine za sebou.

Sľubné politické osobnosti, ako napríklad talianska premiérka Giorgia Meloniová, odvtedy zradili predvolebné sľuby o zvýšení pôrodnosti a namiesto toho sa obrátili na masové prisťahovalectvo, aby zaplnili tento nedostatok.

Poľsko zverejnilo štatistiky, podľa ktorých má najnižšiu pôrodnosť od konca druhej svetovej vojny, čo vedie k rýchlemu starnutiu obyvateľstva.

.

Maďarsko so svojou prorodinnou politikou dokázalo zlepšiť svoju vlastnú neistú demografickú situáciu vrátane zníženia počtu rozvodov, zvýšenia pôrodnosti a výrazného zníženia počtu interrupcií, ale aj ono bojuje proti celoeurópskym trendom, čo Nováková uznáva:

“V Maďarsku došlo v poslednom desaťročí k nárastu, ktorý sme nikde inde v Európe nezaznamenali, ale v skutočnosti sa tam stále rodí veľmi málo detí. To, že sa tu stretávame, hovoríme o týchto dôležitých otázkach, počúvame sa navzájom, učíme sa jeden od druhého, ešte neznamená, že sa na druhý deň narodí dvakrát viac detí,” povedala.

“Som však presvedčená, že túto otázku môžeme zaradiť medzi otázky, o ktorých treba diskutovať na najvyššej a zároveň na najnižšej úrovni.”

Piaty budapeštiansky demografický samit sa začína 14. septembra. Medzi rečníkmi budú talianska premiérka Giorgia Meloniová, srbský prezident Aleksandar Vučić, bulharský prezident Rumen Radev, kanadský psychológ Jordan Peterson a americký ekonóm James Heckman, nositeľ Nobelovej ceny.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

20:02

Krízou zmietaný nemecký automobilový koncern Volkswagen opäť znížil svoje vyhliadky v tomto roku. Koncern pôvodne počítal so zvýšením dodávok o 3 % v porovnaní s minulým rokom, keď dosiahli 9,2 milióna vozidiel. V piatok po uzavretí burzy oznámil, že aktuálne očakáva predaj na úrovni len okolo 9 miliónov vozidiel.

19:40

Európske akciové trhy v piatok vzrástli a uzavreli na nových rekordných maximách. Podporili ich správy o čínskych stimuloch, nové údaje o inflácii z Európy, ako aj údaje z ekonomiky USA.

19:28

Päť ľudí zahynulo v piatok pri výbuchu na čerpacej stanici v ruskom Dagestane, zatiaľ čo ďalších desať utrpelo zranenia. Oznámilo to ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

19:15

Výpadok príjmov v rámci rozpočtov miest a obcí na Slovensku môže viesť k obmedzeniu investícií do cestovného ruchu, keďže mestá budú nútené šetriť primárne na výdavkoch, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich každodenné fungovanie. Nedávno predstavené zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na päť percent je dôležitým krokom k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Uviedol to v piatok predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

18:59

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

18:58

Miláno a ďalšie samosprávy plánujú budúci týždeň podať na príslušný súd odvolanie proti premenovaniu letiska v tomto severotalianskom meste po zosnulom bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim. Zmenu názvu oznámil začiatkom júla taliansky minister dopravy Matteo Salvini, a to napriek nesúhlasu primátora mesta.

18:57

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku.

18:57

Národy a krajiny západného Balkánu si zaslúžia viac ako to, čo dostávajú z Bruselu. Tieto krajiny už mali byť v Európskej únii, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok po spoločnom rokovaní vlád Maďarska a Severného Macedónska v Ochride.

18:56

Približne 3500-ročný hrob z bronzovej doby objavený na severozápade Číny obsahoval najstarší známy syr na svete. Syr bol rozprestretý na tele múmie.

18:55

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok odsúdil prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh a upozornil, že pri bombardovaní Libanonu zomierajú deti “desivým tempom”.

18:52

Taliansko by podľa návrhu nariadenia vlády mohlo uložiť pokuty pilotom lietadiel, ktorí na mori pátrajú po lodiach s migrantami v núdzi. Finančné sankcie by pritom mohli dosiahnuť až 10.000 eur.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali