Macron je „prakticky zničený“. Čo ďalej?

Macron je „prakticky zničený“. Čo ďalej?

Paríž 1. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Thibault Camus, Screenshot, TASR/AP-Aurelien Morissard)

 

Strana Národné združenie s prehľadom vedie v prvom kole francúzskych volieb 

France Election francúzske voľby Le Pen
Na snímke líderka francúzskej pravice Marine Le Penová prednáša svoj prejav po zverejnení prognóz založených na skutočnom počte hlasov vo vybraných volebných okrskoch

Podľa predbežných údajov vedie v prvom kole mimoriadnych parlamentných volieb vo Francúzsku pravicová strana Národné zhromaždenie (Rassemblement National – RN) s 33 % hlasov, ľavicová aliancia Nový ľudový front (Nouveau Front Populaire – NFP) získala 28,5 %, pričom Koalícia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona získala len 21,5 %.

Reklama
Volebné odhady
Prvé odhady výsledkov francúzskych volieb v porovnaní s voľbami 2022 podľa Ministerstva vnútra, IPSOS, Radio France, France 24 RFI, LCP

Účasť na mimoriadnych voľbách do Národného zhromaždenia vo Francúzsku v prvom kole dosiahla až 59,39 %, čo je rekord od roku 1978.

Vo Francúzsku sa teda skončilo prvé kolo parlamentných volieb, ktoré predčasne vyhlásil prezident Emmanuel Macron. Podľa predpokladov dala väčšina voličov svoje hlasy pravicovej strane Národné zhromaždenie. Strana vedená Marine Le Penovou a Jordanom Bardellom takmer zdvojnásobila svoje skóre z volieb v roku 2022 a dúfa, že sa prvýkrát dostane k moci.

Reklama

Ľavicová koalícia Nový ľudový front sa umiestnila na druhom mieste s 29 percentami. Predbehla tak centristický blok prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý je na treťom mieste s niečo viac ako 20 percentami.

O tom, že vo francúzskych parlamentných voľbách zrejme uspeje pravicová strana, píše aj portál Politico. Podľa amerických predstaviteľov sú predčasné voľby Macronovým unáhleným krokom. USA sú opatrné: dôsledky by mohli byť pre veľmi Západ nepríjemné. V USA sa obávajú, že dôsledky Macronovho „odvážneho dobrodružstva“ ďaleko presiahnu hranice Francúzska, oslabia EÚ a spôsobia problémy USA a ich spojencom vrátane Ukrajiny.

Agentúra Elabe odhaduje, že Národné zhromaždenie a jeho spojenci by mohli v druhom kole hlasovania 7. júla získať 260 – 310 kresiel v parlamente, zatiaľ čo Ipsos im v prieskume pre France Television sľubuje 230 – 280 kresiel.

Emmanuelovi Macronovi sa teda volebný hazard zjavne nevydaril. Francúzsko sa tak podľa Politico v nedeľu priblížilo k tomu, čo sa kedysi považovalo za nepredstaviteľnú nočnú moru: k moci v Paríži sa po prvý raz dostane krajne pravicová vláda.

Víťazstvo Národného zhromaždenia by mohlo narušiť politické stojaté vody v celej Európe i mimo nej, čo údajne môže mať ťažko predvídateľné dôsledky na trhy a globálnu bezpečnosť.

Reklama

„Francúzsky ľud ukázal, že chce urobiť čiaru za siedmimi rokmi pohŕdania zo strany vlády Macrona,“ povedala Le Penová, ktorá vystúpila na straníckom podujatí vo východofrancúzskom meste Hénin-Beaumont. „Ešte sme nevyhrali, druhé kolo bude rozhodujúce… Potrebujeme absolútnu väčšinu, aby mohol byť Jordan Bardella za osem dní vymenovaný Emmanuelom Macronom za premiéra,“ dodala.

Jordan Bardella 1. kolo predčasných volieb vo Francúzsku
Na snímke predseda francúzskej pravicovej strany Národné združenie (RN) Jordan Bardella vystupuje s príhovorom v Paríži po 1. kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku

Podľa prvých prognóz založených na exit polloch sa očakáva, že Le Penovej strana získa v 577-člennom národnom zhromaždení 230 – 280 kresiel, ľavicová aliancia 125 – 165 kresiel a Macronova koalícia 70 – 100 kresiel. Odhady počtu kresiel sú však v tejto fáze len predpokladané a závisia od politických rozhodnutí prijatých v nasledujúcich dňoch pred druhým kolom hlasovania, ktoré sa uskutoční 7. júla. Samotný Macron by mal zostať pri moci až do konca svojho mandátu v roku 2027 bez ohľadu na výsledok týchto volieb do zhromaždenia.

Francúzsko hlasuje v rozhodujúcich predčasných voľbách, ktoré zrejme budú mať výrazný vplyv na celú Európu. Krajná pravica je skeptická voči úlohe Francúzska v NATO a EÚ a nikdy nebola bližšie k moci. Ak sa prvé odhady potvrdia aj v neskorších výsledkoch, Le Penovej strana, ktorú teraz vedie šikovný 28-ročný Jordan Bardella, má veľkú šancu vytvoriť vládu „spolužitia“ s Macronovým predsedníctvom.

Francúzsky prezident v nedeľu vyzval „demokratické a republikánske“ sily, aby sa spojili proti Le Penovej strane. „Tvárou v tvár vzostupu Národného zhromaždenia musíme pred druhým kolom podporiť širokú jednotu, ktorá bude jasne demokratická a republikánska,“ povedal Macron podľa vyhlásenia Elyzejského paláca. „Vysoká účasť… ukazuje, aké dôležité bolo hlasovanie pre našich spoluobčanov a ako si chcú vyjasniť politickú situáciu.“

Francúzsky prezident šokoval národ a medzinárodných spojencov Francúzska, keď spustil hlasovanie len pár týždňov pred olympijskými hrami, po ponižujúcej porážke v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Bol to odvážny krok, ktorého cieľom bolo zastaviť postup krajnej pravice tým, že prinútil francúzskych voličov zvoliť si nový parlament. Na základe prvých prognóz sa zdá, že jeho hazard zlyhal.

Reklama

 

Čo ďalej?

Vo volebných obvodoch, kde sa do druhého kola budúcu nedeľu dostali traja kandidáti, bude kandidát na treťom mieste pod tlakom, aby sa stiahol a porazil Národné zhromaždenie. Zdá sa pravdepodobné, že Macron bude v mnohých oblastiach čeliť ťažkej voľbe, či stiahnuť svojich kandidátov v snahe poraziť stranu Le Penovej.

Bývalý premiér Édouard Philippe, Macronov spojenec, vyzval ľudí, aby hlasovali proti kandidátom Národného zhromaždenia a krajne ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko. Philippe, ktorý je Macronovým bývalým premiérom a šéfom stredopravej strany Horizonty vyzval voličov prezidentského tábora, aby podporili len ľavicových kandidátov zo strán zelených, socialistov a komunistov.

Reuters uvádza, že nie je jasné, či protiimigračná, euroskeptická strana Národné zhromaždenie (RN) bude schopná zostaviť vládu, ktorá bude „spolunažívať“ s proeurópskym Macronom po druhom kole volieb budúcu nedeľu.

Šance RN získať budúci týždeň moc budú závisieť od politických dohôd, ktoré jej súperi uzavrú v nasledujúcich dňoch. V minulosti sa stredopravé a stredoľavé strany spojili, aby RN udržali pri moci, ale táto dynamika, známa ako „republikánsky front“, je menej istá ako kedykoľvek predtým.

Ak žiadny z kandidátov nedosiahne v prvom kole 50 %, do druhého kola automaticky postupujú dvaja najlepší uchádzači, ako aj všetci tí, ktorí majú 12,5 % registrovaných voličov. V druhom kole získa volebný obvod ten, kto získa najviac hlasov.

Vysoká nedeľňajšia účasť naznačuje, že Francúzsko smeruje k rekordnému počtu trojkolových druhých kôl. Podľa odborníkov z nich vo všeobecnosti profituje RN oveľa viac ako z dvojkolových súbojov. Handlovanie ako na konskom trhu sa začalo takmer okamžite v nedeľu večer.

V písomnom vyhlásení pre novinárov Macron vyzval voličov, aby sa spojili za kandidátmi, ktorí sú republikánski a demokratickí, čo by na základe jeho nedávnych vyhlásení vylúčilo kandidátov z RN a z tvrdej ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (LFI).

Jordan Bardella, 28-ročný predseda strany RN, povedal, že je pripravený stať sa premiérom – ak jeho strana získa absolútnu väčšinu. Vylúčil, že by sa pokúsil vytvoriť menšinovú vládu, a ani Macron, ani NFP s ním nevytvoria spojenectvo. „Budem premiérom rešpektujúcim ústavu a úrad prezidenta republiky, ale nekompromisným, pokiaľ ide o politiku, ktorú budeme realizovať,” povedal.

RN podľa prieskumov verejnej mienky získala najviac kresiel v Národnom zhromaždení, ale len jedna z prieskumných agentúr – Elabe – predpovedala strane zisk absolútnej väčšiny 289 kresiel v druhom kole volieb. Odborníci tvrdia, že odhady počtu kresiel po prvom kole hlasovania môžu byť veľmi nepresné, a to najmä v týchto voľbách.

Reklama

Účasť voličov bola v porovnaní s predchádzajúcimi parlamentnými voľbami vysoká, čo ilustruje politický zápal, ktorý Macron vyvolal svojím ohromujúcim rozhodnutím zvolať parlamentné hlasovanie po tom, ako RN začiatkom mesiaca porazila jeho stranu vo voľbách do Európskeho parlamentu. Jeho rozhodnutie uvrhlo Francúzsko do politickej neistoty, vyvolalo šok v celej Európe a podnietilo výpredaj francúzskych aktív na finančných trhoch.

RN, ktorá bola dlhoročným vyvrheľom, je teraz bližšie k moci ako kedykoľvek predtým. Le Penová sa snažila očistiť imidž strany, ktorá je známa rasizmom a antisemitizmom, čo sa jej aj zjavne podarilo vďaka hnevu voličov na Macrona, vysokým životným nákladom a rastúcim obavám z imigrácie.

Na margo výsledkov prvého kola Marine Le Penová uviedla, že demokracia prehovorila a dodala: „Nič nie je vyhraté a druhé kolo bude rozhodujúce, aby sa krajina nedostala do rúk koalície Nupes, krajne ľavicovej strany s násilníckymi tendenciami a aby Jordan (Bardella) získal absolútnu väčšinu v Národnom zhromaždení, aby sa budúci týždeň začala obnova Francúzska a obnovenie jednoty a národnej harmónie“.

Britský The Telegraph uvádza, že výsledok prvého kola týchto predčasných volieb je obrovskou fackou pre prezidenta Emmanuela Macrona, ktorého strana sa prepadla na tretie miesto. Jeho stávka na ich vypísanie po tom, ako bol porazený v európskych voľbách, sa teraz javí ako chybný akt pomsty.

Nedeľná noc bola nepochybne veľkým víťazstvom Národného zhromaždenia, ktorý sa jednoznačne umiestnil na prvom mieste, čo sa týka počtu hlasov, čo je pre nástupcu Národného frontu Jeana-Marie Le Pena historický rekord. Výsledok druhého kola 7. júla tohto bleskového súboja však ani zďaleka nie je pre tvrdú pravicu jednoznačný.

Reklama

Avšak aj ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP) – zmes tvrdých ľavičiarov, socialistov, zelených a komunistov – si počínala veľmi dobre a skončila na druhom mieste s odhadovanými takmer 30 % hlasov.

A hoci niektoré prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že Národné zhromaždenie by mohlo získať absolútnu väčšinu 289 kresiel, takéto predpovede sa zdajú byť nanajvýš riskantné, a to z jedného jednoduchého dôvodu. Historicky sa väčšina druhých kôl francúzskych parlamentných volieb koná medzi dvoma finalistami. Prvýkrát v histórii francúzskych parlamentných volieb by sa však v druhom kole mohlo uskutočniť až 320 volieb troch kandidátov.

Premiér Gabriel Attal v nedeľu vyzval voličov, aby krajnej pravici nedali „ani jeden hlas“. „Krajná pravica je pred bránami moci,“ povedal Attal a varoval, že táto strana riskuje zisk absolútnej väčšiny. „Náš cieľ je jasný: zabrániť RN, aby bola zvolená v druhom kole. Národnému zhromaždeniu nesmie pripadnúť ani jeden hlas.“

Jean-Luc Mélenchon, líder radikálnej ľavicovej strany La France Insoumise (LFI), vyzval ľavicových kandidátov, ktorí sa umiestnili na treťom mieste, ale napriek tomu postúpili do druhého kola, aby sa vzdali kandidatúry a podporili tak lepšie umiestneného kandidáta, ktorý by porazil RN. „Ani jeden hlas, ani jedno kreslo viac pre RN,“ povedal. Podobné výzvy vydali aj lídri ostatných ľavicových strán.

Pravicová strana Les Républicains (LR) uviedla, že nebude dávať svojim voličom žiadne pokyny pre druhé kolo. „Bojujeme proti nehoráznosti krajnej ľavice, ktorej dominuje La France Insoumise, ktorá chce zničiť naše inštitúcie, dekonštruovať našu civilizáciu.“

Reklama

Teraz bude nasledovať zložitá hra obchodovania a taktického hlasovania.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:47

Grécke hasičské tímy tento rok posilní 240 hasičov z Bulharska, Malty, Moldavska a Rumunska. V krajine budú pôsobiť od júla do polovice septembra, keď je sezóna lesných požiarov najintenzívnejšia, uviedli grécke úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

08:47

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pricestoval do kazašskej metropoly Astana, kde sa zúčastní na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS). Informovala agentúra AFP.

Okrem stálych členov sa očakáva aj účasť lídrov alebo zástupcov Azerbajdžanu, Kataru, Mongolska, Spojených arabských emirátov, Turkménska či Turecka.

ŠOS je eurázijská politická, ekonomická, obranná a bezpečnostná organizácia, ktorú v roku 2001 založili Čína a Rusko.

Putin dorazil do Kazachstanu na summit Šanghajskej organizácie pre spoluprácu
Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruky s diplomatmi po prílete na letisku v kazašskej Astane
08:32

Sudca v utorok odložil vynesenie rozsudku v prípade podplácania a podvodu, z ktorého je obvinený bývalý americký prezident Donald Trump. Informuje o tom agentúra AP. Novým termínom vynesenia rozsudku je 18. september.

07:34

V predvečer druhého kola parlamentných volieb vo Francúzsku začali kandidáti Macronovej porazenej strany a ľavicového bloku hromadne odstupovať z volieb.

Urobilo tak 214 kandidátov z prezidentského bloku Spoločne za republiku a ľavicovej koalície Nový ľudový front, píše Deutsche Welle.

Ako včera naznačili médiá, urobili tak preto, aby si navzájom neubrali hlasy vo volebných obvodoch, kde je okrem uvedených strán zastúpená aj Le Penovej “Národná únia”. Celkovo je takýchto volebných obvodov 306.

Odstránenie “tretieho navyše” teda zníži šance pravicovej politickej sily na víťazstvo (hlasy tých, ktorí sú proti nej, sa nerozptýlia medzi dvoch kandidátov, ale pripadnú jednému, čo mu umožní vyhrať v danom obvode).

Cieľom je zabrániť Le Penovej získať väčšinu v novom parlamente krajiny (289 kresiel).

07:13

Odborníci na ľudské práva z OSN v utorok uviedli, že Rusko uväznením amerického novinára Evana Gershkovicha z The Wall Street Journal porušilo medzinárodné právo. Informuje o tom správa agentúry AP.

Vydavateľ denníka Wall Street Journal Almar Latour pochválil panel OSN a povedal, že “Evanovo neoprávnené zadržiavanie je hrubým porušením jeho základných ľudských práv”. Zároveň vyzval USA a svetových lídrov, aby “urobili všetko, čo je v ich silách, a zabezpečili tak Evanov návrat domov”.

07:11

Najmenej štyri obete si vyžiadal izraelský útok na utečenecký tábor Núr Šams, uviedlo v utorok palestínske ministerstvo zdravotníctva. Informovali agentúry Reuters a AFP.

Utečenecký tábor Nur Šams sa nachádza neďaleko mesta Túlkarim na Západnom brehu Jordánu.

07:09

Americká vláda poskytla spoločnosti Moderna 176 miliónov dolárov na ďalší vývoj vakcíny proti vtáčej chrípke. V USA stúpajú obavy z výskytu vírusu H5N1 u dojníc vo viacerých štátoch, doteraz sa nakazili traja poľnohospodárski pracovníci. Informuje o tom agentúra Reuters.

Americké úrady zaznamenali prvé ohnisko vírusu H5N1 u dojníc v marci. Odvtedy sa vírusom nakazilo viac ako 130 stád v 12 štátoch.

07:08

Na najmenej 116 stúpol v utorok počet obetí tlačenice na náboženskom zhromaždení na severe Indie. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a Reuters.

K tlačenici prišlo v obci v okrese Háthras v severoindickom štáte Uttarpradéš, keď stovky ľudí odchádzali z hinduistického obradu.

07:06

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v utorok rokovali o zámere členov NATO priblížiť Ukrajinu k Aliancii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Blinken a Jermak zároveň diskutovali o úsilí krajín G7 “zvýšiť odolnosť” kyjevskej energetickej sústavy, ktorá bola počas uplynulých mesiacov terčom útoku Ruska.

06:59

Člen americkej Snemovne reprezentantov Lloyd Doggett sa v utorok stal prvým členom Demokratickej strany, ktorý verejne vyzval prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z boja o prezidentskú funkciu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali