Lukašenko reagoval na neuznanie jeho inaugurácie západnými štátmi. Na prekvapenie občanov Slovenska sme ho neuznali ani my

❚❚

Minsk 24. septembra 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP/BelTA-Maxim Guchek)

 

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zareagoval vo štvrtok nahnevane na Európsku úniu a Spojené štáty, ktoré odmietli uznať jeho inauguráciu za prezidenta a ako dôvod uviedli zmanipulované voľby. Informovala o tom tlačová agentúra AFP

Alexander Lukašenko, Bielorusko, prezident
Na snímke Alexander Lukašenko

“Vykrikujú, že nás neuznávajú,” povedal Lukašenko na stretnutí s čínskym veľvyslancom v Bielorusku Cchuej Čchi-mingom.

.

Zdôraznil, že v prezidentských voľbách z 9. augusta získal napriek veľkej podpore pre jeho opozičnú súperku Sviatlanu Cichanovskú 80 percent hlasov.

Nikdy sme nikoho nežiadali, aby naše voľby uznal alebo neuznal, aby uznal či neuznal legitimitu znovuzvoleného prezidenta,” vyhlásil Lukašenko.

.

Európska únia vo štvrtok uviedla, že Lukašenkova stredajšia inaugurácia pre šieste funkčné obdobie nemala “žiadnu demokratickú legitimitu” a prehodnotí svoje vzťahy s Minskom.

Lukašenka ako legitímneho prezidenta Bieloruskej republiky po jeho inaugurácii neuznalo už v stredu viacero krajín Európskej únie. Medzi prvými toto svoje rozhodnutie oznámili pobaltské štáty Lotyšsko, Litva a Estónsko, ku ktorým sa pridali Nemecko, Česko a Slovensko.

Odôvodnili to tým, že augustové voľby neboli slobodné ani spravodlivé.

Netransparentné boli voľby aj v tom, že niekoľko dní trvalo predčasné hlasovanie a Bielorusko nepozvalo včas medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Opozícia vyzvala na konanie nových volieb podľa medzinárodných štandardov.

.

Autoritársky líder, ktorý je pri moci od roku 1994, o inaugurácii povedal, že “hlavné je, aby sa konala v súlade s ústavou. A ak vidia rozpory, nech to tvrdia”.

Lukašenko takisto reagoval na kritiku svojho rozhodnutia usporiadať inauguráciu bez predchádzajúceho oznámenia a bez priameho televízneho prenosu, čo zrejme malo zabrániť protestným zhromaždeniam. Povedal, že jeho kolóna áut prechádzala cez Minsk a na ceremóniu bolo pozvaných približne 2000 ľudí vrátane armády.

“Nebolo to žiadne tajomstvo,” uviedol Lukašenko.

Do ulíc metropoly Minsk vyšlo v stredu večer po inaugurácii niekoľko tisíc protestujúcich ľudí. Ministerstvo vnútra oznámilo, že polícia zatkla v metropole 252 demonštrantov.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:31

Útoky separatistov v pakistanskej provincii Balúčistan boli zamerané na zastavenie rozvojových projektov v rámci Čínsko-pakistanského ekonomického koridoru. V utorok to vyhlásil pakistanský premiér Šábház Šaríf.

13:29

Sýrsky novinár pracujúci pre viacero médií vrátane agentúry AFP bol zadržaný v oblasti na severe Sýrie, ktorú kontrolujú Tureckom podporované povstalecké frakcie. Uviedlo to Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

13:28

Bývalá uchádzačka demokratov o prezidentskú kandidatúru a kongresmanka Tulsi Gabbardová, ktorá sa medzičasom odvrátila od svojej strany, podporuje v novembrových voľbách republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa a je odhodlaná urobiť všetko pre to, aby sa vrátil do Bieleho domu. 

12:55

Receptom vlády Roberta Fica (Smer-SD) na vysoké ceny potravín sú noví úradníci a predražený štátny web. Uviedla to opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) v reakcii na novelu zákona o cenách, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo Ministerstvo financií (MF) SR. Výdavky na zriadenie webového sídla by mali podľa MF dosiahnuť asi 84.000 eur v tomto roku a 84.000 eur v roku 2025, zabezpečenie služieb prevádzky sa odhaduje na 16.800 eur ročne od roku 2025.

12:53

Niektorí poberatelia sirotského dôchodku musia začiatkom septembra predložiť potvrdenie o návšteve školy. Týka sa to študentov, ktorí prerušili alebo ukončili štúdium, prípadne študujú na školách silových rezortov či v zahraničí. Túto povinnosť rovnako majú absolventi strednej školy, ktorí nastupujú na bakalárske štúdium, a tiež študenti pokračujúci v druhom stupni vysokoškolského vzdelania, ktorí mali v lete prerušenú výplatu sirotského dôchodku.

12:52

Pôžičky od bánk by mali byť pre ľudí lepším riešením v porovnaní s inými neregulovanými spôsobmi požičiavania peňazí, ako napríklad od rodinných príslušníkov a známych. Napriek dodatočnej byrokracii tak vďaka zákonom predpísanej podobe a overeným podpisom môžu ľudia predchádzať vzniku sporov a znížiť riziko podvodov.

12:50

V americkom meste San Francisco zadržali 46-ročného maďarského občana, ktorý s ďalšími spolupáchateľmi ilegálne vyvážal rádiokomunikačné technológie amerického pôvodu do Ruska.

12:44

Skupina siedmych členských krajín EÚ spolu s Nórskom žiada od Európskej komisie viac nástrojov na riešenie nelegálnej aj inštrumentalizovanej migrácie, teda snáh tretích krajín zámerne posielať migrantov do EÚ, aby ju destabilizovali.

12:42

Taliansky ostrov Sicília postihlo extrémne sucho, niektorí obyvatelia ostrova sú bez tečúcej vody už dva mesiace. Tisíce z nich situáciu riešia nákupom vody z pokútnych cisterien za neprimerané ceny.

12:41

Bývalého premiéra Malajzie Muhyiddina Yassina obvinili z poburovania. Obvinenie súvisí s jeho nedávnym prejavom, v ktorom údajne urazil niekdajšieho monarchu, sultána Abdullaha Sultana Ahmada.

12:39

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily dobyli ďalšiu dedinu neďaleko mesta Pokrovsk vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. 

12:38

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi pricestoval s tímom odborníkov do ruského mesta Kurčatov, kde sa nachádza Kurská jadrová elektráreň. 

12:36

Úrady v japonskej prefektúre Fukui vyzvali návštevníkov pláži, aby sa vyhýbali delfínom, keďže tento rok zaznamenali viacero prípadov uhryznutia. Odborník tvrdí, že príčinou môže byť jeden príliš hravý jedinec.

12:35

Britská rocková skupina Oasis ohlásila, že na budúci rok vyrazí na turné. Rozhádaní bratia Liam a Noel Gallagherovci tak po 15 rokoch ukončili svoj medializovaný spor.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke včely zbierajú peľ z kvetov zlatobyle v nemeckom Stuttgarte

Autor: TASR/DPA-Bernd Weißbrod/dpa-Bildfunk

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali