Lukašenko prezradil detaily o rozhovoroch s Putinom a Prigožinom v deň vzbury. Zároveň potvrdil očakávanú správu

❚❚

Moskva 27. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Belarusian Presidential Press Office via AP)

Aktualizované 27. júna 2023 16:30

Alexandr Lukašenko povedal, že Vladimir Putin bol odhodlaný Prigožina “odrovnať”, ale bieloruský prezident ho od toho odhovoril

Belarus Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko

Lukašenkova správa o jeho rozhovore s Putinom v deň vzbury:

.

“V sobotu ráno o ôsmej som už dostával znepokojujúce informácie o situácii v Rusku. Niekto mi tam hovorí, čo sa píše v týchto telegramových kanáloch, posolstvách… Prostredníctvom FSB a nášho Výboru štátnej bezpečnosti mi generál hlási: Putin sa chce spojiť. Prosím. O 10.10 mi zavolal a podrobne ma informoval o situácii, ktorá sa deje v Rusku.”

Následne položil Putinovi niekoľko otázok a pochopil, že situácia je zložitá. Túto časť rozhovoru nechcel špecifikovať.

.

“Najnebezpečnejšie, ako som pochopil, nie je to, aká je situácia, ale to, ako sa môže vyvinúť, a jej dôsledky. To bolo to najnebezpečnejšie. Pochopil som tiež: Bolo prijate rázne rozhodnutie /zaznelo to aj medzi riadkami vo vystúpení Putina/ spláchnuť to. Navrhol som, aby si Putin dal načas. Nech sa porozpráva s Prigožinom, so svojimi veliteľmi. Na čo mi odpovedal: “Pozri, Saša, nemá to zmysel. On ani nezdvíha telefón, nechce sa s nikým rozprávať.

Pýtam sa ho: “Kde je?” – “V Rostove.” Hovorím: “Dobre. Zlý mier je lepší ako akákoľvek vojna. Neponáhľaj sa. Pokúsim sa s ním spojiť.” Opäť hovorí: “Nemá to zmysel.” Hovorím: “Dobre, počkaj.” Rozprávali sme sa možno pol hodiny. Potom mi oznámil, že je na fronte. Pamätám si, ako povedal: “Vieš, na fronte je to napodiv lepšie ako kedykoľvek predtým.” Povedal som: “Vidíš, nie je to až také smutné.”

Jedenásť hodín. Ešte som musel nájsť tie telefóny. Povedal som: “Ako sa s ním spojím? Daj mi ten telefón.” On hovorí: “FSB má pravdepodobne telefón.” Skontrolovali sme to. Do polovice dňa sme zaistili tri kanály, ktorými sme mohli hovoriť s Rostovom,” priblížil Lukašenko dianie v osudný deň.

 

Rozhovor s Prigožinom

Lukašenko ďalej prezradil, ako presvedčil Prigožina, aby sa vzbury vzdal. Tvrdí, že mu pohrozil, že pošle brigádu bieloruských vojakov na obranu Moskvy.

.

“O 11.00 h sa (Prigožin) okamžite odmlčal. To znamená, že mu zavolal generál Jevkurov, dal mu telefón: ‘Tu volá bieloruský prezident, budete s ním hovoriť? – “Budem hovoriť s Alexandrom Grigorievičom”. Počujem, ako sa rozprávajú. Zdvihol som slúchadlo. Rozhovor je euforický. Jevgenij je úplne v eufórii.

Prvé kolo sme sa zhruba 30 minút rozprávali len nadávkami. Výlučne nadávkami. Bolo tam 10-krát viac nadávok (analyzoval som to neskôr) ako normálnej slovnej zásoby. On sa, samozrejme, ospravedlnil …”

Lukašenko hovorí, že rozmýšľal, “kam prísť, aby sa začali tieto rokovania”.

“Chlapci prišli práve z frontu. Videli tisíce svojich mŕtvych chlapov. Chlapi sú veľmi urazení, najmä velitelia. A ako som pochopil, veľmi ich ovplyvnil (prepočítal som si to) sám Prigožin.

Áno, je to taký, viete, hrdinský chlap, ale veľmi naňho tlačili a ovplyvňovali ho tí, ktorí viedli útočné skupiny a videli tie úmrtia. A tak v tejto situácii, keď vyskočil odtiaľ do Rostova, v takom polozúrivom stave som s ním viedol tento dialóg.

.

Hovorím: “Žeňo, nikto ti nedá Šojgu ani Gerasimova, nikto, najmä v tejto situácii. Ty poznáš Putina rovnako dobre ako ja. Po druhé, kvôli tejto situácii sa s tebou nebude rozprávať ani po telefóne, nieto ešte stretávať.

“Ale my chceme spravodlivosť! Chcú nás uškrtiť! Pôjdeme do Moskvy!” hovorí Prigožin.

Hovorím: “V polovici cesty vás len rozmliaždia. Napriek tomu, že vojská (Putin mi o tom hovorí už dlho) sú odklonené na príslušný front.”

Premýšľajte o tom, hovorím. “Nie,” odpovie. Taká eufória.

Dlho som ho presviedčal. A nakoniec som povedal: “Vieš, môžeš si robiť, čo chceš. Ale nemajte mi to za zlé. Brigáda je pripravená na presun do Moskvy. A ako v 41. roku (čítate knihy, ste vzdelaný, inteligentný človek) budeme brániť Moskvu. Pretože táto situácia nie je len o Rusku… Ale preto, že, nedajbože, by sa tento zmätok rozšíril po celom Rusku, a predpoklady na to boli obrovské, by sme boli ďalší na rade,” zakončil Lukašenko.

 

Pokračovanie rozhovorov Lukašenka s Prigožinom podľa bieloruského prezidenta 

“Hovoríme spolu druhý alebo tretí raz, varoval som ho. Už vidím, že je pripravený ustúpiť, ale varujem ho: ‘Jevgenij, žiadne krviprelievanie.

Akonáhle úmyselne a neúmyselne zabijete čo i len jedného človeka, najmä civilistu – to je koniec, žiadne rokovania s vami nebudú a ja sa s vami rozprávať nebudem.” Prisahal mi. Nemáme taký cieľ, hovorí, a ja vám prisahám, že sa to nestane.

Povedal mi: “Alexander Grigorievič, nebudem od prezidenta žiadať, aby sa vzdal Šojgua a Gerasimova, a nebudem ani žiadať o stretnutie.” Povedal som: “Dobre, dobre. To je veľmi dobrý krok. V tejto situácii nie je potrebné žiadať niečo nerealizovateľné vyvíjaním nátlaku na situáciu.

Ďalšou podmienkou, na ktorej splnení sme sa dohodli, je zastavenie ďalšieho pohybu kolóny PMC do Moskvy. O piatej hodine večer mi zavolal a povedal: “Alexander Grigorievič, prijímam všetky vaše podmienky. Ale čo mám robiť? Ak sa zastavíme, začnú nás pumpovať”.

.

Povedal som: “Nebudú. Garantujem vám to. Beriem to na seba. Boli sme v kontakte s ruským vedením, FSB sa zaoberala hlavne touto otázkou… Len som ho naliehavo žiadal, aby to nerobil.

Povedal som Prigožinovi: “To je záruka.” – “Čo ďalej?” “To je záruka. – “Až po to, že vás vyveziem do Bieloruska a zaručujem vám úplnú bezpečnosť. A tvojim chlapcom, ktorí tu postúpili túto kolónu.” A tak som sa vrátil. – “Áno, verím vám. Verím vám.” – “Dobre, budeme pokračovať týmto smerom.”

 

Lukašenko potvrdil, že Prigožin už je v Bielorusku

“Bezpečnostné záruky, ako Putin sľúbil, boli poskytnuté. Vidím, že Prigožin už letí týmto lietadlom. Áno, skutočne je dnes v Bielorusku. Ako som sľúbil, ak chce zostať u nás nejaký čas a podobne, pomôžeme mu. Samozrejme, na ich (Wagnerovcov – pozn. red.) náklady,” povedal bieloruský prezident.

“Ale ako hovorí Chrenin (bieloruský minister obrany – pozn. red.): “Taká jednotka (ako Wagner – pozn. red.) by sa mi v armáde hodila. Súhlasím s tým. “Hovorte s nimi,” hovorím,” povedal Lukašenko.

.

Zároveň dodal, že ruského ministra obrany Šojgu niektorí z nich kritizovali nezaslúžene.

 

Prečítajte si tiež 

Naliehavá správa tlačovej služby prezidenta Bieloruskej republiky ku Prigožinovej vzbure

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 19:03

Pri úprave spôsobu vyplácania rodičovského dôchodku nedošlo v koalícii k žiadnemu sporu a už vôbec na tejto téme nepadala vláda. Uviedol to v reakcii na nedeľňajšie vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka v diskusnej relácii O 5 minút 12 minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Slová šéfa koaličnej strany podľa neho média nesprávne interpretovali.

Včera 19:03

Polícia v nedeľu ráno zastrelila muža z Mali, ktorý na vlakovej stanici Porta Nuova v meste Verona na severe Talianska zaútočil na policajta nožom, uvádza spoločné vyhlásenie miestnej prokuratúry a polície.

Včera 17:48

Nemecko údajne zvažuje zavedenie zákona na ochranu domácich bánk pred cezhraničným prevzatím.

Včera 17:23

Zadržaný sympatizant s teroristickou organizáciou Islamský štát plánujúci útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne bol Líbyjčan, ktorého žiadosť o azyl bola odmietnutá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali