Lúčnica reprezentovala slovenskú kultúru na turné v Číne

❚❚

Bratislava 17. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

Umelecký súbor Lúčnica v priebehu troch týždňov reprezentoval slovenskú kultúru vo veľkých mestách centrálnej Číny a pobrežných miestach jej južných častí. Precestoval viac ako 3400 km vnútroštátnymi lietadlami a 4400 km rýchlovlakmi, aj autobusmi. Predstavenia 45-člennej výpravy tanečného súboru si mohli čínski diváci pozrieť vo viacerých divadlách svetového meradla

Lúčnica
Ilustračné foto

“Každá zo sál prevyšovala kapacitu 1200 miest a disponovala najnovšími technológiami, architektúrou a dizajnom,” informuje umelecký súbor.

.

Vystúpil aj v Zhuhai Opera House, ktorý sa nachádza na brehu ostrova v meste Zhuhai v provincii Guangdong, kde sa Perlová rieka stretáva s Juhočínskym morom.

“Obrovský úspech Lúčnica zožala v novom zrekonštruovanom divadle vo Wuhane a aj v konglomerácii Chongqing v centrálnej časti Číny,” spresňuje súbor. Jeho manažér Marek Barjak označil cestu lúčničiarov po Číne za skutočnú oslavu umenia a kultúry.

.

“Každé mesto, ktoré sme navštívili, nám odhalilo nové perspektívy a tradície. V divadlách s kapacitou, ktorá ďaleko prevyšovala tie u nás doma, sme cítili energiu otvorených a zvedavých divákov. Toto turné, v roku keď oslavujeme 75 rokov diplomatických vzťahov, bolo pre nás o to špecifickejšie,” zhodnotil Barjak.

Lúčnica pripomína, že už 75 rokov sa 1. októbra v Číne oslavuje založenie Čínskej ľudovej republiky. Ide o čínsky štátny sviatok Zlatý týždeň. Tento rok sa oslavovalo aj spomínaných 75 rokov nadviazania diplomatických stykov medzi Čínou a vtedajším Československom.

“Na znak vzájomného priateľstva bol úvod turné spojený s podujatím pre študentov stredných škôl v meste Chongqing Fuling,” poznamenáva súbor s tým, že predstavenia Lúčnice odvysielala aj Čínska televízia.

“Mladí diváci v Chongqingu nás prijali s takým nadšením, že sme vedeli, že tanec dokáže prekonať všetky jazykové a kultúrne bariéry. Tento zážitok nám ukázal, aké silné je umenie v budovaní mostov medzi národmi,” povedal Pavol Pilař, generálny riaditeľ Lúčnice.

V čase keď brázdila krajinu červeného draka, získala v Bratislave tri ocenenia na súťaži Zlatý klinec, na ktorej oceňujú najkreatívnejšie reklamy na Slovensku.

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:33

Polícia v Humennom vyšetruje podvod, ktorého sa dopustila doposiaľ nestotožnená osoba vystupujúca ako štatutárny orgán miestneho múzea. V jeho mene podpisovala objednávky, ktorých celková hodnota presiahla 17.300 eur. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, k protiprávnemu konaniu došlo vo februári. “Polícia v Humennom sa prípadom intenzívne zaoberá,” dodala hovorkyňa.

13:32

Na osobné auto spadol počas jazdy medzi obcami Rohožník a Jablonica v okrese Senica odlomený strom. Nikto sa nezranil. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Polícia v tejto súvislosti vyzýva vodičov, ale aj nemotorových účastníkov premávky na opatrnosť v dôsledku avizovaného silného vetra počas najbližších dní.

12:55

Vo štvorhre žien na ME v stolnom tenise v rakúskom Linzi sa z postupu do 2. kola tešili v tandemoch so zahraničnými partnerkami Ema Labošová, Tatiana Kukuľková i Barbora Balážová. Svoj štvrtkový súboj prehrala iba Nikoleta Puchovanová s Rakúšankou Karoline Mischekovovu, ktoré podľahli francúzskemu duu Nina Kuo Čeng, Leana Hochartová 0:3.

12:23

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok žiadal rýchlejšie uskutočnenie azylovej reformy Európskej únie. Po príchode na summit EÚ, kde bude migrácia poprednou témou, vyjadril pochybnosti o dohodách o prijímacích centrách v tretích krajinách mimo Únie. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

“V Nemecku predložíme potrebné zákony Spolkovému snemu veľmi rýchlo, no bolo by dobré, keby to všade v Európe mohlo byť zavedené rýchlejšie,” uviedol kancelár.

nemecký kancelár Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:20

Pred štvrtkovým zasadnutím ministrov obrany Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli Ukrajinu podporili ministri Veľkej Británie, Litvy a Lotyšska. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters.

“Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch zvýšili našu podporu pre Ukrajinu s cieľom vyvinúť tlak na Rusko, a tak zabezpečili, aby Ukrajina mohla získať prevahu, pretože obrana Európy sa začína na Ukrajine,” povedal britský minister obrany John Healey.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali