Ľubovnianske múzeum rozšírilo zbierkový fond o predmety týkajúce sa zdravotníctva

❚❚

Stará Ľubovňa 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook-Ľubovnianske múzeum)

 

Pri príležitosti 60. výročia Ľubovnianskej nemocnice rozšírilo Ľubovnianske múzeum svoj zbierkový fond aj o predmety týkajúce sa zdravotníctva. Múzejníci na sociálnej sieti informovali, že vzácnym prírastkom sú napríklad nemocničné kabáty, ktoré sa nosili po otvorení nemocnice v 60. rokoch minulého storočia, či ortuťový tonometer z roku 1992, využívaný na meranie krvného tlaku

Ľubovnianske múzeum
Logo

“Medzi ďalšie prírastky patria aj predmety z lekárne, ktorá sídlila v dome č. 22 pravdepodobne už od roku 1845. Medzi tieto predmety patria staršie lekárenské skrine, ktoré boli neskôr nahradené novšou verziou, či kožená lekárenská taška, ktorá slúžila na uloženie a ľahší presun rôznych lekárenských nástrojov a obväzov,” uviedlo múzeum.

.

Samostatnú muzeálnu vitrínu venovanú objaveniu röntgenových lúčov nájdu návštevníci aj v priestoroch nemocnice oproti bufetu. Medzi vystavenými predmetmi sa nachádza napríklad aj staršia röntgenová lampa a ďalšie predmety využívané pri rádiológii.

Pri príležitosti významného jubilea sa tento týždeň konala v Starej Ľubovni aj slávnostná akadémia. Ľubovnianska nemocnica, ktorá sa v roku 2005 pretransformovala na neziskovú organizáciu, v súčasnosti poskytuje liečebno-preventívnu starostlivosť pre takmer 53.000 obyvateľov okresu.

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:10

Koniec vládnych dotácií od roku 2025 aj plánovaný rast dane z pridanej hodnoty pri energiách spôsobia nárast cien energií. Rozdiely v nákladoch na vykurovanie sa budú dramaticky líšiť podľa toho, čím domácnosti vykurujú.

12:09

Pri tureckých leteckých útokoch na ciele kurdských militantov na severe a východe Sýrie zahynulo 12 civilistov vrátane dvoch detí. Ďalších 25 ľudí utrpelo zranenia, uviedli Sýrske demokratické sily vedené Kurdmi.

12:07

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, jednomyseľne hlasovali za ratifikáciu obrannej zmluvy so Severnou Kóreou, ktorá stanovuje vzájomnú pomoc v prípade, že akákoľvek zo strán bude vystavená agresii.

12:06

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že oponenti Moskvy využívajú konflikt na Ukrajine v nádeji, že sa im podarí vojensky poraziť Rusko. V tomto však podľa neho neuspejú. Putin to povedal na summite krajín BRICS v ruskej Kazani.

12:05

Francúzsko poskytne Libanonu humanitárnu pomoc v hodnote 100 miliónov eur. Oznámil to francúzsky prezident Emmanuel Macron na medzinárodnej konferencii v Paríži, konajúcej sa práve za účelom podpory pre túto krajinu, v ktorej vedie Izrael vojnu proti tamojšiemu militantnému hnutiu Hizballáh.

12:04

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a prezident Poľska Andrzej Duda odsúdili vyslanie severokórejských vojakov do Ruska a dohodli sa na posilnení spolupráce v oblasti bezpečnosti a obranného priemyslu. 

12:03

Ukrajina uviedla, že ruské jednotky popravili štyroch zajatých ukrajinských vojakov v Doneckej oblasti na východe krajiny.

12:02

Vodca kurdských povstalcov Abdullah Öcalan prijal vo väzení svoju prvú návštevu po 43 mesiacoch. Oznámil to jeho synovec Omer Öcalan. K návšteve došlo v deň, keď predmestím Ankary otriasol výbuch, ktorý si vyžiadal obete a z ktorého vláda viní práve kurských militantov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali