Ľuboš Blaha k vyjadreniu Radičovej o Dankovej práci: Nie som sám, komu vŕta hlavou, ako človek (I. Radičová) s jednou jedinou marginálnou knihou mohol dostať profesúru

❚❚

Bratislava 29. októbra 2018 (HSP/Foto: TASR-Pavel Neubauer)

 

Ľuboš Blaha sa na svojom facebooku napísal svoj komentár k vyjadreniu Radičovej o Dankovej rigoróznej práci

Na snímke bývalá premiérka SR Iveta Radičová

Že práve Radičová sa ide vyjadrovať k Dankovej rigorózke. No to ma podržte. Ja sa k predsedovi koaličnej strany nebudem vyjadrovať, ale dnešné Radičovej vystúpenie ma teda zdvihlo zo stoličky. Pretože sa pohybujem v akademickej sfére a viem, čo sa o Radičovej profesúre hovorí. A toto, čo spravila, je lacné, podlé a úbohé.

.

Toto dnes povedala Radičová ohľadom Danka – citujem: „Ide o zásadný a vážny problém, ktorý devalvuje akademickú pôdu a vzdelávanie na vysokých školách na Slovensku.“ Tak sa teda zamyslime nad tým, čo skutočne devalvuje akademickú pôdu – netransparentní absolventi alebo netransparentné profesori?

Milá pani Radičová,

.

neviem, či devalvuje akademickú pôdu viac nejaká rigorózka spred x rokov od autora, ktorý s akademickou pôdou odvtedy nemá nič spoločné, alebo skôr to, ako získala profesúru istá pani Iveta Radičová.

Prosím, keď vám tak veľmi ide o transparentnosť – v poriadku, na tom nie je nič zlé. Ale potom teda choďte príkladom.

Vyzývam vás, aby ste zverejnili celý váš spis z roku 2005, aby sa ľudia mohli presvedčiť, aké významné monografie ste v čase udelenia titulu profesor publikovali a čím ste si najvyšší akademický titul zaslúžili.

Pretože priznám sa, nie som sám, komu vŕta hlavou, ako človek s jednou jedinou marginálnou knihou mohol dostať profesúru. A ešte k tomu v roku 2005, a teda počas vlády Mikuláša Dzurindu, ktorému ste neskôr slúžila ako ministerka a premiérka.

Uznáte, že dostať titul profesor za jedny „skriptá“ a pár smiešnych článočkov, ktoré ste si sama uverejnili cez svoju vlastnú organizáciu SPACE, napojenú na fondy zo západu, to by bol dosť veľký škandál. A presne to sa o vás povráva v akadémii, milá pani. Že ste napísali jednu slabulinkú sociologickú knižku na úrovni učebnice a ďalej nič, iba vatu. Ale samozrejme, nejdem súdiť. Nie je nič ľahšie, ako to vyvrátiť. Tak smelo.

.

Ja sám som napísal šesť vedeckých monografií, niekoľko skrípt, viacero príspevkov do zborníkov a kolektívnych monografií, desiatky vedeckých článkov atď. – ale na profesúru si netrúfam. Neskrývam nič – moje monografie sú všetky voľne predajné a môžete si ich kúpiť v kníhkupectvách či požičať v knižniciach.

Ale čo ak chce niekto preskúmať úroveň Radičovej prác? Kde ich má hľadať? Veď u Danka by teraz jeho študentskú prácu radi skúmali všetci jeho politickí oponenti – čo tak teda férovo hodiť očko aj na Ivetku, milí moji? Keď už teda tak radi vravíte, že padni komu padni…

Kľúčová otázka znie: ako je možné, že človek, ktorý v čase svojej profesúry nemal za sebou žiadny mimoriadny vedecký výstup, dostal najvyššiu akademickú hodnosť?

Ako sa majú cítiť všetci ostatní profesori, ktorí museli poctivo publikovať a drieť, aby svoj titul získali? Ako k tomu prídu? Nie je toto devalvácia školstva?
Ako je možné, že človek, o ktorého profesúre sú pochybnosti, dnes kope do iných, aby boli čestní a transparentní?

Tak sa teda ukážte, madam! Verím, že novinári budú natoľko objektívni, že si od Vás Váš spis vypýtajú – veď ak nemáte čo skrývať, tak svoju publikačnú činnosť spred roku 2005 rada zverejníte. Aby ľudia videli, kto všetko sa v ére Dzurindu mohol stať profesorom a za čo.

.

Pretože, keď sa bavíme o devalvácii školstva, pani Radičová, uznáte, že toto je ďaleko väčší problém ako nejaký dávny študentík – vy ste totiž naďalej súčasťou akademickej oblasti a ako profesorka by ste mala byť výkladná skriňa našej vedy. Tak sa teda pýšte! Tak sa chváľte!

Ukážte svoje monografie, svoje vedecké knihy, ukážte regále slávnych odborných buchiel, ktoré ste vytvorili pred rokom 2005, kedy ste dostali profesúru. Pre vás to musí byť hračka, pani profesorka. Veď transparentnosť, nie?

Milí priatelia, vec sa má takto: darmo by ste hľadali nejaké vedecké monografie Ivety Radičovej v kníhkupectvách či knižniciach – nájdete tam len nejaké politické memoáre a eseje, ktoré dnes vypredávajú za 2 eura v lacných knihách. Táto pani nikdy skutočnú vedu nerobila. Rozhodne nie na mimoriadnej úrovni, ktorú predpokladá titul profesor.

Ja osobne som sa rozprával asi s tuctom profesorov a akademikov, ktorí krútia hlavami nad tým, ako mohol dostať profesúru niekto bez akéhokoľvek prínosu pre slovenskú vedu. Aj vrabce na strechách v slovenskej akadémii čvirikajú o tom, že išlo o urážku titulu profesor. Bez publikácií, bez vedeckých ocenení, bez reálneho prínosu.

Nie je nič ľahšie, ako využívať americké peniaze a granty pravicových vlád na svoje pseudointelektuálne výplody a potom sa pýšiť titulom profesor. A potom robiť dekanku na masmediálnej komunikácii so vzdelaním v úplne inej oblasti. A tváriť sa ako veľká profesorka na nejakej pofidérnej súkromnej školičke. To nie je „zásadný a vážny problém, ktorý devalvuje akademickú pôdu“?

Mne by bola Iveta Radičová ukradnutá. Je von z politiky, takže ma nezaujíma a neriešim ju. Ale vadí mi podlosť. A ak si madam mala potrebu kopnúť do Danka, tak to bolo jedno obyčajné ľudské svinstvo. Tak nech sa teraz ukáže, „profesorka“.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali