LOZ žiada odvolanie riaditeľa trenčianskej nemocnice a jeho námestníkov

❚❚

Bratislava 17. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 17. septembra 2024 19:28

Lekárske odborové združenie (LOZ) žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby odvolala riaditeľa Fakultnej nemocnice (FN) Trenčín Michala Plesníka a jeho námestníkov. Dôvodom je viacero manažérskych pochybení. Podľa LOZ sú zlyhania natoľko závažné, že si vyžadujú aj pozornosť predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Na tlačovej konferencii to vyhlásili predstavitelia LOZ

Peter Visolajský
Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský

“Prístup pani ministerky a veľmi pochybné vyjadrenia pána riaditeľa tú situáciu, ktorá je dosť kritická, v slovenskom zdravotníctve výrazne zhoršujú. Jeho vyjadrenia a celý prístup pána riaditeľa aj ministerstva zdravotníctva k týmto všetkým kauzám významne destabilizujú nemocnicu,” vyhlásil predseda LOZ Peter Visolajský s tým, že FN Trenčín môže prísť o ďalší personál, ak sa situácia nezlepší.

.

Vedenie nemocnice podľa LOZ zlyhalo pri riešení personálnej otázky na kardiológii. LOZ tvrdí, že podľa získaného rozpisu služieb na oddelení chýba kvalitný personál. Informácie, ktoré odborári majú, podľa nich potvrdzujú, že na kardiológii slúžil neatestovaný urológ. Primár oddelenia má mať zároveň v septembri 11 celodenných, 24 hodinových služieb, čo je podľa LOZ v rozpore so zákonom. Odborári sa preto obrátili na inšpektorát práce. Dodali, že takýto stav nie je iba v rozpore so zákonom, ale je pre pacientov aj nebezpečný.

Situácii vo FN Trenčín by sa podľa podpredsedu LOZ Miroslava Mendela mal venovať aj premiér. “Všetci vidíme, ako pani ministerka s aroganciou jej vlastnou predvádza svoju nekompetentnosť a neschopnosť, pretože sa jedná o jej nominantov. Z toho dôvodu nevidíme už veľmi cestu cez ministerstvo zdravotníctva. Preto verejne žiadame predsedu vlády, aby zasiahol,” vyhlásil.

.

Zhoršenú situáciu na kardiológii podľa Visolajského ilustruje aj počet výkonov. V máji a júni na kardiológii v Trenčíne vykonali lekári 135 koronarografií. V júli a auguste ich bolo 73. Visolajský zároveň odmietol, že by takýto pokles bol spôsobený sezónnosťou. Ako vysvetlil, koronarografia nie je plánované, ale akútne vyšetrenie.

Zástupcovia LOZ prezentovali aj výsledky kontroly teplej vody, ktorú podľa nich urobili hygienici. Ako tvrdia, výsledky potvrdzujú, že sa vo vzorkách teplej vody z FN Trenčín nachádza baktéria legionella. Materiál je datovaný 1. augusta 2024.

Lekárski odborári vedeniu nemocnice vyčítajú aj prenajatie kotolne a rekonštrukciu potrubia. Projekty boli podľa nich podozrivé. Poukázali na to, že Úrad pre verejné obstarávanie uložil nemocnici pokutu vo výške 245.000 eur.

 

Vedenie FN Trenčín má dôveru ministerky Dolinkovej

Vedenie Fakultnej nemocnice (FN) Trenčín má dôveru ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR robí všetko preto, aby bol chod kardiologického oddelenia zabezpečený. V reakcii na utorkovú výzvu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na odvolanie riaditeľa nemocnice Michala Plesníka a jeho námestníkov to pre TASR uviedol komunikačný odbor MZ SR.

.

“Situácia okolo Fakultnej nemocnice Trenčín začína pripomínať nekonečný príbeh. Už dva mesiace rezort zdravotníctva deklaruje, že o dianie v nemocnici sa od začiatku na pravidelnej báze intenzívne zaujíma,” vyhlásil rezort.

Podľa ministerstva na kardiologickom oddelení nemocnice aktuálne pracujú traja lekári na plný pracovný úväzok, jeden lekár z interného oddelenia, šiesti lekári na dohodu a jeden lekár kardiológ je zamestnaný na zmluvu o vykonaní pohotovostných služieb. V prípade potreby má podľa neho nemocnica prisľúbenú spoluprácu aj od ďalších kardiológov. Na zabezpečenie pohotovostných služieb je podľa rezortu k dispozícii 13 lekárov.

 

Chod kardiológie v trenčianskej nemocnici bol a je plne zabezpečený

Chod kardiologického oddelenia vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín bol a je plne zabezpečený. K utorku je na oddelení osem kardiológov, na rozpis služieb má 13 lekárov. V reakcii na utorkovú výzvu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na odvolanie riaditeľa nemocnice Michala Plesníka a jeho námestníkov to pre TASR uviedla hovorkyňa trenčianskej nemocnice Martina Holecová.

“Na našom kardiologickom oddelení nedošlo ku kríze. (…)

.

Umelo vykonštruovaný problém na kardiológii vznikol na základe nezodpovedného prístupu dvoch lekárov vo výpovednej lehote, ktorí bez upozornenia nenastúpili do práce,” priblížila Holecová.

Aktuálne sa podľa nej na kardiológii denne vykoná v priemere tri až päť kardiointervenčných zákrokov. V predchádzajúcom období vykonali priemerne štyri až šesť kardiointervencií. “Počet je nepredvídateľný a individuálny, avšak je podobný režimu za pôsobenia pôvodného primára,” tvrdí Holecová.

Pokračuje, že nemocnica zrealizovala rekonštrukciu kotolne a vonkajších rozvodov tepla a teplej úžitkovej vody v súlade s koncesnou zmluvou a predloženou projektovou dokumentáciou. Predmetom výmeny nebolo potrubie nachádzajúce sa v jednotlivých budovách – oddeleniach a potrubie na studenú vodu. To znamená, že hrdzavé potrubie na oddelení nebolo predmetom výmeny v rámci koncesnej zmluvy, uviedla hovorkyňa. Taktiež dodala, že odbery vody vo FN Trenčín prebiehajú opakovane a sú kontrolované splnomocneným orgánom.

“Je poľutovaniahodné, že LOZ šíri neoverené a nepravdivé informácie, podsúva verejnosti svoje subjektívne názory či želané predstavy, a to bez toho, aby aspoň vyčkali na rozhodnutie príslušných orgánov – či už polície alebo inšpektorátu práce,” skonštatovala Holecová. Trenčianska nemocnice je a bude podľa nej naďalej plne súčinná s príslušným orgánmi.

Vedenie nemocnice zároveň podniká všetky kroky, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť o pacientov na klinike pediatrie. “Jej aktuálny stav však nevznikol zo dňa na deň, je dôsledkom dlhoročnej ´nečinnosti´ – nevychovaní si budúcich kolegov na klinike,” podotkla hovorkyňa. Po legislatívnom skrátení ordinačných hodín ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast vedenie zabezpečilo od júla výpomoc. Začalo tiež oslovovať okolitých pediatrov s cieľom posilnenia – zdvojenia pohotovostných služieb. “Naďalej aktívne oslovujeme okolitých pediatrov za účelom zabezpečenia plynulej ústavnej pohotovostnej služby aj v mesiaci október,” deklaruje Holecová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali