LOZ kritizuje konsolidačné opatrenia, v nemocniciach zbiera výpovede z nadčasov

❚❚

Bratislava 20. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Zachráňme zdravotníctvo – LOZ,TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 20. septembra 14:55

Lekárske odborové združenie (LOZ) začalo v nemocniciach zbierať výpovede z nadčasovej práce. Reaguje tak na navrhované konsolidačné opatrenia pre zdravotníctvo, ktoré podľa neho spôsobia ďalší odlev odborníkov do zahraničia. Lekárski odborári zároveň potvrdili, že sú pripravení podstúpiť aj ďalšie kroky a vyzývajú vládu, aby avizované opatrenia prehodnotila. Informovali o tom na piatkovej tlačovej konferencii

LOZ Visolajský
Na snímke tretí zľava predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský počas tlačovej konferencie

“LOZ vyzýva vládu SR, aby prestala s deštrukciou memoranda z roku 2022, ktoré po výpovediach viac ako 2100 nemocničných lekárov malo zabezpečiť nielen sociálny zmier v zdravotníctve, ale vďaka dohode na postupnom plnení všetkých ôsmich požiadaviek malo postupne dochádzať k zlepšovaniu kritickej situácie v slovenskom zdravotníctve. Lekári sú pripravení, že nebudú vykonávať nútené nadčasy a pohotovosť nad zákonné limity. Zdravotníci sú jediní zamestnanci na Slovensku, ktorým vláda znižuje v rámci tzv. konsolidačného balíčka dohodnutú úpravu ich základnej mzdy, a to aj na ďalšie roky do budúcnosti. Pri stave, že lekári a sestry chýbajú slovenským občanom, vláda spôsobí, že Slovensko bude produkovať lekárov a sestry pre zahraničie,” upozornil šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

.

LOZ si podľa jeho slov uvedomuje potrebu konsolidácie verejných financií, no nerozumie, prečo vláda hľadá peniaze v chýbajúcich zdravotníkoch. “Vláda pána Fica týmito krokmi pomáha finančným skupinám a nie pacientom, narúša sociálny zmier, vyháňa posledné sestry a skúsených lekárov z našich nemocníc a mladých zdravotníkov vyháňa do zahraničia,” skonštatoval Visolajský. Zároveň vyzval vládu, aby navrhované zmeny prehodnotila.

LOZ kritizuje aj avizovaný návrh, podľa ktorého by sa mali nemocnice transformovať na akciové spoločnosti. “V stave, keď štátnym nemocniciam nie sú od zdravotných poisťovní preplácané ani náklady na riadne poskytnutú zdravotnú starostlivosť, nemôže premena na akciové spoločnosti znamenať nič iné ako snahu o privatizáciu štátnych nemocníc,” poznamenali odborári.

.

 

 

Asociácia nemocníc Slovenska: Navrhnuté konsolidačné opatrenia v zdravotníctve môžu spôsobiť kolaps

Znižovanie finančných prostriedkov v zdravotníctve, ktoré vláda plánuje v rámci konsolidačného balíčka na rok 2025, môže vyústiť do kolapsu celého sektora. Upozornil na to prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

Marián Petko
Na snímke prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko

“Nesúhlasíme s konsolidáciou na úkor zdravotníkov, ktorých platy už teraz len ťažko dokážu konkurovať mzdám v okolitých krajinách, nehovoriac o západných štátoch. Znižovanie finančných prostriedkov do zdravotníctva v roku 2025 spôsobí kolaps zdravotníctva,” uviedol.

ANS opakovane upozornila, že systém je nutné dofinancovať ešte v tomto roku sumou 250 až 300 miliónov eur. Zároveň podotkla, že v budúcom roku budú len nemocnice združené v asociácii musieť vykryť zvýšené náklady minimálne v sume 140 miliónov eur. “Namiesto toho chce vláda škrtnúť celému sektoru 259 miliónov eur. S tým nemôžeme súhlasiť,” dodal Petko.

.

 

SK+MED upozorňuje na nedostupnosť vybraných pomôcok pre konsolidačné opatrenia

Pacienti, ktorí si už dnes dokupovali vybrané zdravotnícke pomôcky z vlastných zdrojov, budú musieť po vládnej konsolidácii verejných financií načrieť ešte hlbšie do vrecka. Takýto krok ešte viac zaťaží sociálne najcitlivejšiu skupinu obyvateľov. Upozorňuje na to Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED).

SK+MED poukázala na to, že zvýšenie cien sa bude vzťahovať aj na zdravotnícke pomôcky, ktoré sú v úhradovom systéme a v súčasnej dobe sú zaradené do 20-percentnej sadzby DPH. “Dotkne sa pacientov vo forme doplatkov, ktorí dostanú na predpis zdravotnícke pomôcky, ako sú napríklad glukomery, senzory pre diabetikov, antidekubitné pomôcky, ortopedické vložky, ortézy, podporné palice a aj niektoré stomické pomôcky,” vysvetlila asociácia.

Zároveň apeluje na vládu SR a Ministerstvo financií SR, aby bol celý segment zdravotníckych pomôcok, nielen vybrané druhy, zaradený do jednotnej päťpercentnej sadzby DPH, čo je plne v súlade s európskou smernicou o sadzbách DPH, a zároveň je to podľa SK+MED ústretový krok smerom k sociálne znevýhodnenej skupine obyvateľov. “Ide najmä o pacientov odkázaných na zdravotnícke pomôcky, z ktorých značnú časť tvoria najmä seniori,” priblížila asociácia.

Tiež poukázala na európsku smernicu, ktorá umožňuje znížiť daňové zaťaženie na zdravotnícke pomôcky a špeciálny zdravotnícky materiál. “Jednotná, znížená sadzba DPH vo výške päť percent by nielenže zmiernila negatívne vplyvy konsolidačného vládneho balíka na sociálne citlivú skupinu obyvateľov, ale zároveň by takýto krok významne pomohol vylepšiť nákladovú efektivitu nemocníc. Automaticky by sa tak znížilo celkové zaťaženie zdravotného systému, ktorý je na Slovensku pred kolapsom,” ozrejmila výkonná riaditeľka asociácie SK+MED Katarína Danková.

.

 

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska: Zvýšenie DPH zasiahne aj ambulancie, výsledkom budú poplatky pre pacientov

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) upozorňuje, že avizované zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 percent zasiahne aj zdravotníctvo. Výsledkom skokovitého zvýšenia cien v ambulantnom sektora podľa nej budú doplatky a poplatky pre pacientov. Všeobecní lekári varujú, že ak vláda ambulantnú sféru nezastabilizuje, dôjde k výraznému obmedzeniu dostupnosti ambulantnej starostlivosti.

“Vláda SR predstavila tzv. konsolidačný balíček, ktorým mimo iných opatrení chce na drvivú väčšinu tovarov a služieb uvaliť 23-percentnú DPH. Treba počítať s tým, že už aj tak katastrofálne podvyživené slovenské ambulancie a ich pacienti budú výrazným zvýšením cien veľmi výrazne zasiahnutí. Navyše, nikto z vlády SR skokovité zvýšenie cien v zdravotníctve so slovenskými zdravotníkmi a zamestnávateľmi vopred neprerokoval,” skonštatovala prezidentka SVLS Monika Palušková. Dodala, že platby zdravotných poisťovní už teraz nepokrývajú ani bazálne náklady na prevádzku ambulancií.

SVLS podotkla, že po schválení navrhnutých konsolidačných opatrení sa v ambulanciách zvýšia takmer všetky náklady. “Ambulancie sú aj zamestnávateľmi, ktoré zamestnávajú desiatky tisíc občanov Slovenska. Zvýšia sa ceny nájomného, energií, zdravotníckeho materiálu, kancelárskych potrieb, pohonných látok, diaľničných známok, vzdelávania, cien zdravotníckych prístrojov, lízingov, väčšiny potravín a ďalších vstupov a má pribudnúť daň z každého pohybu na účte, z ktorého ambulancia platí všetky svoje platby a na ktorý prichádzajú aj úhrady za zdravotnú starostlivosť zo zdravotných poisťovní,” priblížila Palušková. Dodala, že tiež bude nevyhnutné valorizovať platy zamestnancov ambulancií, na ktoré sa nevzťahuje tzv. platový automat.

Výsledkom skokovito zvýšených cien v zdravotníctve podľa nej budú poplatky a doplatky. “Je zrejmé, že zdravotné poisťovne nebudú schopné vykryť výrazné zvýšenie cien v roku 2025 v zdravotníctve, a tak sa napĺňa konštatovanie SVLS z augusta 2024, že Ministerstvom zdravotníctva SR deklarovaný audit doplatkov a poplatkov v zdravotníctve nemá žiadny význam, a to nielen v roku 2024, ale bude úplne bezcenný aj v roku 2025,” skonštatovala SVLS.

Upozornila, že ak rezort nepredstaví relevantnú, odbornú a vykonateľnú stabilizáciu fungovania ambulancií, dôjde k výraznému zhoršeniu dostupnosti ambulantnej, predovšetkým všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre občanov SR.

 

Kritika konsolidačných opatrení

Navrhnuté konsolidačné opatrenia v zdravotníckom sektore kritizuje aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Lekárske odborové združenie či Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED. Rovnako opozícia. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v reakcii na kritiku uviedla, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Zároveň deklarovala, že ministerstvo robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu.

Vládna koalícia v utorok (17. 9.) predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie má byť okrem iného aj spomalenie valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom aj nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok. Vláda tiež navrhuje, aby sa nemocnice transformovali na akciové spoločnosti.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:23

Nálada vo francúzskom výrobnom sektore tento mesiac stagnovala, v rámci celého podnikateľského sektora však zaznamenala mierny rast. Uviedol to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE, ktorého údaje zverejnil portál RTTNews.

14:23

Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) dokončila predaj svojej bieloruskej dcéry Priorbank spoločnosti Soven 1 Holding zo Spojených arabských emirátov.

14:23

Mnohí živnostníci budú mať problém na dôchodku vyžiť, ak si už v súčasnosti neodložia financie na penziu. Polovica samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) neplatí v súčasnosti štátu žiadne sociálne odvody, väčšina z ostatných zase platí len minimálne odvody. Státisíce živnostníkov bude tak v budúcnosti dostávať nízky dôchodok. Upozornil na to analytik online investičnej platformy Portu Marek Malina.

14:21

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck vyzval skupinu Volkswagen, aby nezatvárala závody. Na udržanie závodov by sa malo sústrediť všetko úsilie, povedal Habeck v rámci návštevy závodu Volkswagenu v meste Emden v Dolnom Sasku.

14:21

Čínska centrálna banka prekvapivo nezmenila svoje hlavné úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy CNBC. People’s Bank of China (PBOC) ponechala svoju základnú sadzbu jednoročných úverov (LPR) na 3,35 % a päťročnú LPR na 3,85 %.

14:20

Väčšina záujemcov o hypotéku musí mať v súčasnosti k dispozícii vlastné zdroje na jej dofinancovanie. Dofinancovanie prostredníctvom ďalšieho úveru je aktuálne z dôvodu obmedzených príjmov domácností často nemožné, existujú však isté riešenia, priblížila riaditeľka pre úvery finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti FinGo.sk Eva Šablová. Tá ďalej hovorí o možnom znížení úrokových sadzieb v budúcnosti.

14:20

Dvadsať členských krajín EÚ, vrátane Slovenska, v piatok odoslalo spoločnú výzvu pre novú Európsku komisiu (EK) týkajúcu sa priorít na jednotnom trhu EÚ a zvýšenia konkurencieschopnosti.

14:11

Do protipovodňovej ochrany v Maďarsku je zapojených 1936 príslušníkov ozbrojených síl v 13 lokalitách. Podľa servera atv.hu to povedal v piatok maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

14:11

Rada Európy (RE) v piatok vyzvala Maďarsko, aby zreformovalo svoju legislatívu o doživotných trestoch.

14:08

Ministri energetiky skupiny krajín G7 a ďalších štátov budú v pondelok rokovať o vážne poškodenej energetickej infraštruktúre Ukrajiny, uviedol taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

14:07

Čínska ZOO pod tlakom rozhnevaných návštevníkov priznala, že jej pandy sú v skutočnosti iba nafarbené psy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali