Lowy Institute: Môžu sa USA a Čína vyhnúť katastrofickej zrážke?

❚❚

Washington 7. septembra 2024 (HSP/Lowyinstitute/Foto:TASR/AP-Li Xueren/Xinhua)

 

Austrálsky think tank označuje nedávnu návštevu Jakea Sullivana v Číne za pozoruhodnú z týchto hľadísk: po prvýkrát po ôsmich rokoch pricestoval americký poradca pre národnú bezpečnosť do Pekingu a po dvojročnej prestávke v komunikácii medzi americkými a čínskymi vojenskými predstaviteľmi sa mu podarilo stretnúť s generálom Zhang Yuxia, podpredsedom Ústrednej vojenskej rady ČKS. Uskutočnilo sa aj stretnutie s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang I

Sullivan a Si Ťin-pching
Poradca prezidenta USA Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú počas stretnutia v Pekingu vo štvrtok 29. augusta 2024

Dôvod diplomatickej aktivity USA je jasný. Ako píše LI, “dôsledky priameho americko-čínskeho konfliktu, či už v súvislosti s Taiwanom, spornými plytčinami v Juhočínskom mori alebo iba úplným omylom, sú nevypočítateľné”.

.

Inštitút uvádza výsledky jednej vojnovej hry z roku 2024: ak by sa USA a ČĽR priamo stretli, došlo by „okrem desiatok lodí a stoviek lietadiel aj k strate desiatok tisíc amerických vojakov“ – a až 10 % globálneho HDP.

LI sumarizuje, že napriek Sullivanovej ceste sa vzťahy medzi USA a Čínou na inštitucionálnej úrovni dramaticky nezlepšia: „USA a Čína budú pravdepodobne v najbližších desaťročiach viazané konfrontačným vzťahom vzhľadom na svoje postavenie vo svete.“

.

Podstata problému spočíva v tom, že USA „sa snažia čo najviac udržať svoju dominanciu v medzinárodných vzťahoch, zatiaľ čo Čína (ako všetky ašpirujúce veľmoci) má v úmysle premeniť svoje obrovské bohatstvo a vojenské kapacity na väčšiu moc v medzinárodnom systéme“.

Píšeme o tom pravidelne: USA a Čína si v rámci takejto paradigmy nemajú čo ponúknuť. Pole pre kompromis sa objavuje len v prípade, že Washington upustí od svojej politiky postupnej suverenizácie Taiwanu a následnej premeny ostrova na svoju kolóniu a vojenskú základňu. Pre Peking, ktorý považuje Taiwan za súčasť svojho štátneho územia, je takýto prístup zásadne neprijateľný.

Preto sa Peking stavia proti americkému vzorcu, podľa ktorého môžu byť USA a Čína konkurentmi a partnermi zároveň. V skutočnosti to znamená, že Peking odmieta hájiť svoje záujmy a umožňuje Washingtonu vykonávať svoju predchádzajúcu zahraničnú politiku pod rúškom falošného partnerstva. Tu môžu byť obe krajiny len buď partnermi, alebo konkurentmi, stredná možnosť nie je k dispozícii.

Všimnite si, že diplomatický dialóg, za ktorého dôležitý medzník Lowy Institute považuje Sullivanovu návštevu Číny, je len americkým nástrojom na deeskaláciu a kontrolu eskalácie.

Mimochodom, jastraby vo Washingtone podľa toho istého LI „naďalej odmietajú takéto stretnutia, považujúc ich v lepšom prípade za zbytočné a v horšom za hraničiace s pokusmi o appeasement“. To znamená, že diplomatickú hru s ČĽR považujú za stratu času. Tým sa opäť zdôrazňuje, že pozície USA a Číny sa nezhodujú.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:44

Francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton s okamžitou platnosťou rezignoval z funkcie a stiahol aj svoju kandidatúru do formujúcej sa novej Európskej komisie (EK). V pondelok to oznámil na sociálnej sieti X.

09:44

Po rozsiahlych záplavách a silnom daždi na juhozápadne Poľska sa na povodňovú vlnu na rieke Odra pripravuje aj mesto Wrolcaw v Dolnom Sliezsku. Primátor mesta Jacek Sutryk vydal výstrahu pre stúpajúcu hladinu rieky.

09:25

Španielsky pretekár Alex Palou z tímu Chip Ganassi získal svoj tretí titul v zámorskej formulovej sérii IndyCar. V záverečných pretekoch sezóny v Nashville mu k celkovému prvenstvu stačilo aj 11. miesto.

Alex Palou
Španielsky pretekár Alex Palou z tímu Chip Ganassi získal svoj tretí titul v zámorskej formulovej sérii IndyCar 15. septembra 2024 v v Nashville
09:22

Šéf najväčšej talianskej banky UniCredit podporuje zlúčenie s nemeckou Commerzbank. UniCredit má záujem o konštruktívny dialóg s vedením, uviedol Andrea Orcel, generálny riaditeľ skupiny, pre pondelkové vydanie denníka Handelsblatt.

09:14

V juhoindickom štáte Kérala zomrel na vírus nipah 24-ročný študent, oznámili v pondelok miestni zdravotnícki predstavitelia. Úrady sa snažia zabrániť šíreniu vírusu a preto sledujú stav ďalších 151 ľudí, ktorí prišli so zosnulým do kontaktu.

09:12

Centrum nemeckého mesta Kolín nad Rýnom uzavrela po explózii v pondelok v ranných hodinách polícia. Kolínska polícia na sociálnej sieti X spresnila, že v rámci rozsiahleho zásahu uzavrela centrum mesta medzi námestiami Rudolfplatz a Friesenplatz. Miestnych obyvateľov vyzvala, aby sa oblasti vyhýbali.

09:05

Povodne v Česku majú prvú obeť, sedem ľudí je nezvestných. Jeden človek sa utopil v rieke Krasovka pri meste Bruntál v Moravskosliezskom kraji, vo vysielaní Českého rozhlasu to v pondelok povedal český policajný prezident Martin Vondrášek.

08:57

V pondelok naďalej platí výstraha pred povodňou v rakúskej spolkovej krajine Burgenland pozdĺž rieky Litava (Leitha). Počet zásahov hasičov v dôsledku počasia sa však v Rakúsku v noci na pondelok znížil, víchrice a lejaky totiž ustúpili.

08:57

Polícia v Indii zadržala za plánovanie protestov proti nízkym mzdám v podniku Samsung Electronics na juhu krajiny viac než 100 štrajkujúcich zamestnancov. Na chystaný pondelkový protestný pochod nemali podľa úradov povolenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali