Liečba rakoviny prsníka je u 95 % žien úspešná, ak sa zachytí včas

❚❚

Banská Bystrica 10. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Rakovina prsníka, ktorá je celosvetovo najčastejším typom rakoviny postihujúcich ženy, sa dá u väčšiny z nich úspešne liečiť, ak je vďaka mamografickému vyšetreniu zachytená v ranom štádiu. Upozornil na to vo štvrtok pri príležitosti Ružového októbra, mesiaca osvety prevencie rakoviny prsníka, primár Agel Mammacentra sv. Agáty v Banskej Bystrici Ivan Turčan. Centrum sa špecializuje na diagnostiku a liečbu nádorových a iných ochorení prsníka

pomôcka na samovyšetrenie prsníkov a odhalenie nádorov
Ilustračné foto

Na Slovensku je viac ako 30.000 pacientiek s týmto nádorovým ochorením. Ročne u nás pribudne asi 3000 novodiagnostikovaných prípadov a každý rok na toto ochorenie zomrie takmer 900 žien. Tretinu z nich by bolo možné zachrániť, ak by ich ochorenie bolo diagnostikované včas.

.

“Mamografické vyšetrenie dokáže zachytiť nádor veľkosti štyri až päť milimetrov, keď je liečba u viac ako 95 percent pacientiek úspešná. Vyšetrenie je rýchle, bezpečné s minimálnou dávkou radiačnej záťaže,” konštatoval Turčan. Záujem o toto vyšetrenie je však stále veľmi nízky napriek tomu, že môže zachrániť život.

Podľa neho prvým a dôležitým krokom je samovyšetrovanie prsníkov. “Ženám od 20. roku života odporúčam vykonať samovyšetrenie prsníkov raz do mesiaca, najlepšie po skončení menštruácie, keď sú prsníky v pokoji a bez hormonálnych vplyvov ľahko priehmatné. Pri samovyšetrení sledujeme jeho tvar, prítomnosť ‘hrčky’, zmeny farby a hrúbky kože, ako napríklad jej začervenanie, vpáčenie, zmeny v oblasti dvorca a bradavky. Akúkoľvek zmenu je potrebné konzultovať s lekárom,” zdôraznil primár mammacentra.

.

“Samovyšetrenie trvá len pár minút a môže ženám zachrániť život,” doplnila predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Amazonky Dominika Kormanová, ktoré sa zameriava na vzdelávanie verejnosti a motiváciu žien, aby nezanedbávali starostlivosť o svoje zdravie.

Štatistiky Agel Mammacentra sv. Agáty potvrdzujú, že rakovina prsníka už nie je ochorenie len 50-ročných žien a vyššie. Vek novodiagnostikovaných pacientiek klesá a ich počet rastie.
“Kým v začiatkoch centra, v roku 2010, sme vykonali 202 operácií, vlani ich bolo 751, z toho 450 pre karcinóm prsníka. V onkologických ambulanciách sme sa minulý rok postarali o viac ako 48.000 pacientov. Podali sme 5747 chemoterapií a vykonali 7395 mamografií, z toho 2951 skríningových,” dodal Turčan.

Podľa riaditeľa zdravotnej poisťovne Union Jozefa Komu najviac poisteniek so zhubným nádorom prsníka evidujú v Nitrianskom kraji, najohrozenejšia je veková skupina 50 – 70 rokov. Pri skorom štádiu ide u žien o vek 30 – 50 rokov s najväčším výskytom v Košickom a Žilinskom kraji.

“Náklady na liečbu zhubného nádoru prsníka i skorého štádia rakoviny prsníka dosahovali v minulom roku 7,4 milióna eur. Účasť na skríningu na základe pozývacích listov predstavuje za vlaňajší rok 12,4-percenta žien, celkovo necelých 27 percent,” zhodnotil Koma.

Na Slovensku je súčasťou gynekologických preventívnych prehliadok aj nárok na preventívne sonografické vyšetrenia hradené z verejného poistenia, ktorý majú ženy od 18. roku veku raz za dva roky. Nárok na mamografické vyšetrenie majú ženy po 40. roku života raz za dva roky, v rizikovej skupine žien raz za jeden rok.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:01

Šesť z desiatich Čechov zažívalo v uplynulom roku stres v takej miere, že to malo významný vplyv na ich bežný život. Viac než štvrtina z toho dôvodu nemohla chodiť niekoľko dní do práce. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu agentúry Ipsos o vnímaní duševného zdravia. Jeho výsledky zverejnila vo štvrtok, na ktorý pripadá Svetový deň duševného zdravia. Prieskum upozornil na rastúcu mieru stresu, a to najmä u mladých do 30 rokov.

14:45

Uzbekistan akceptoval afganského veľvyslanca dosadeného na tento post tamojším vládnucim hnutím Taliban. Oznámilo to štvrtok afganské ministerstvo zahraničných vecí. Agentúra AFP túto skutočnosť hodnotí ako zriedkavý diplomatický triumf pre medzinárodne izolovanú afganskú vládu.

13:49

Prvá emisia štátnych dlhopisov určených pre bežných občanov by mala byť k dispozícii na jar budúceho roka. Dlhopis sa bude dať kúpiť za 1000 eur a násobky tejto sumy a príjmy z neho by mali byť oslobodené od daní aj odvodov. V súčasnej situácii by jeho úročenie mohlo byť okolo 3 %, konkrétne podmienky však budú nastavené až pred začiatkom ich predaja. Na štvrtkovej konferencii televízie TA3 venovanej tejto téme o tom informovali minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek.

13:32

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok poprel tvrdenia juhokórejského ministra obrany Kima Jong-hjuna, ktorý v utorok uviedol, že severokórejskí vojaci bojujú na strane ruských jednotiek na Ukrajine.

13:24

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2024 získala Juhokórejčanka Han Kchang “za intenzívnu poetickú prózu konfrontujúcu historické traumy a odhaľujúcu krehkosť ľudského života”. Oznámila to vo štvrtok popoludní Švédska akadémia.

Han Kchang
Na archívnej snímke z 24. mája 2016 juhokórejská spisovateľka Han Kchang pózuje počas tlačovej konferencie v Soule
13:22

Švédska polícia vyšetruje okolnosti streľby, ku ktorej došlo vo štvrtok ráno v Göteborgu v blízkosti kancelárie izraelskej vojenskej technologickej spoločnosti Elbit Systems. Domnelého mladistvého strelca na mieste zadržali. Zranenia hlásené neboli.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali