Liberálna “demokracia” v praxi

❚❚

Bratislava 14. júna 2024 (HSP/ Hungary Today /Facebook/ Foto: Foto:TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Zdá sa, že Európska komisia namiesto toho, aby chránila svoje hranice a svojich občanov pred endemickou kriminalitou, ktorú prináša nelegálna masová migrácia, sa pekelne usiluje o bankrot Maďarska ako odvetu za nesúhlas s politikou vlády Viktora Orbána, píše denník Hungary Today

Súdny dvor Európskej únie
Ilustračné foto: Na snímke budova Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu

Súdny dvor Európskej únie nariadil Maďarsku zaplatiť 200 miliónov eur (približne 80 miliárd forintov) za “nerešpektovanie” práva EÚ, a to aj v oblasti postupov udeľovania medzinárodnej ochrany a vracania nelegálne sa zdržiavajúcich občanov krajín mimo EÚ, informoval o tom Magyar Nemzet.

.

 

Pokuty a penále

Súd Európskej únie so sídlom v Luxemburgu vo štvrtkovom rozsudku tiež nariadil Maďarsku zaplatiť penále vo výške 1 milión eur za každý deň omeškania pri plnení pravidiel. V tomto prípade ide o nedodržanie rozsudku, ktorý súd vydal v decembri 2020 v súvislosti s porušením ustanovení smernice o podmienkach prijímania a smernice o návrate migrantov.

.

Súd sa vyjadril, že Maďarsko si nesplnilo povinnosti pričom sa úmyselne vyhýbalo uplatňovaniu spoločnej politiky EÚ, čo predstavuje bezprecedentné a mimoriadne závažné porušenie práva EÚ.”

Na rozsudok reagoval maďarský premiér Viktor Orbán. „Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ udeliť Maďarsku pokutu 200 miliónov eur a 1 milión eur denne(!!!) za ochranu hraníc Európskej únie je poburujúce a neprijateľné. Zdá sa, že nelegálni migranti sú pre bruselských byrokratov dôležitejší ako vlastní európski občania,“ uviedol Orbán na X.

 

“Nespravodlivé, nedemokratické, protiústavné a nezodpovedné”

Premiérov politický riaditeľ Balázs Orbán na svojej stránke na sociálnej sieti označil rozhodnutie za “nespravodlivé, nedemokratické, protiústavné a nezodpovedné”.

Je to nesprávne :„Nie je náhoda, že rozsudok prišiel len niekoľko dní po voľbách. Tým sa maďarským občanom zabránilo vyjadriť svoj názor prostredníctvom hlasovania. O pokutovaní maďarských občanov rozhodli uprostred hospodárskej krízy, ktorá sama o sebe bola dôsledkom nezodpovednej sankčnej politiky Bruselu,“ píše Balázs Orbán v príspevku na X.

.

Nedemokratické : „Toto rozhodnutie úplne ignoruje názor maďarského ľudu, ktorý v roku 2016 v celoštátnom referende drvivou väčšinou odmietol systém kvót. V platnom hlasovaní sa 98,36 % Maďarov vyjadrilo NIE, čo je viac ako počet ľudí, ktorí v roku 2003 hlasovali za vstup Maďarska do EÚ!,“ pokračuje Balázs Orbán.

Protiústavnosť rozsudku zdôvodnil nasledovne : „Toto rozhodnutie je v rozpore s maďarskou ústavou. Článok XIV základného zákona Maďarska jasne a jednoznačne stanovuje, že “v Maďarsku sa nesmie usadiť žiadne cudzie obyvateľstvo. Cudzí štátny príslušník, okrem osôb, ktoré majú právo na voľný pohyb a pobyt, môže na území Maďarska žiť len na základe žiadosti individuálne posúdenej maďarskými orgánmi.“.

Z jeho pohľadu je to aj nezodpovedné : „Toto sa deje napriek jasným dôkazom, že migrácia je jedným z najväčších problémov Európy, ktorý ovplyvňuje verejnú bezpečnosť, poškodzuje občanov, zvyšuje spoločenské problémy a európskym daňovým poplatníkom spôsobuje obrovské náklady,“ napísal.

V závere príspevku uviedol : „Maďarská vláda sa Sorosovmu plánu nepodvolí! Budeme naďalej zastupovať zvrchované záujmy a politicky vyjadrené želania maďarského ľudu tým, že povieme NIE migrácii!“

K správam o rozsudku sa vyjadril aj bývalý poslanec slovenského parlamentu, György Gyimesi:

„Liberálna demokracia v praxi : Slobodne sa rozhodneš, že nechceš migrantov, pokutujú ťa!,“ uviedol v nadpise svojho stanoviska na sociálnej sieti Facebook.

.

„Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu dnes nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov eur, pretože “nerešpektuje” legislatívu EÚ týkajúcu sa migrácie. Okrem toho Maďarsku uložil povinnosť zaplatiť penále vo výške milión eur za každý deň omeškania..,“ zhrnul rozhodnutie súdu.

Poukázal na to, že súd tak zhodou okolností urobil hneď po eurovoľbách, aby týmto škandalóznym rozsudkom náhodou nemobilizoval voličov FIDESZU: „Aká náhoda!,“ reaguje Gyimesi.

„Tento rozsudok vyniesol súd proti krajine, ktorá ako prvá chránila schengenské hranice Európskej únie na začiatku migračnej vlny v roku 2015…,“ pripomenul.

Dodal, že aj Slovensko zažilo, aké to je, keď nelegálni migranti zaplavujú naše parky a ulice, keď plienia záhrady našich občanov. „Na vlastnej koži sme mohli pocítiť, aké to je, keď sa porušujú naše ústavné práva a náš pokojný život narúša chaotické, necivilizované správanie…,“ uviedol.

„V takýchto chvíľach si človek pomyslí, že jeho celoživotné dielo, rodinný pokoj a kultúra celých generácií môžu byť zničené. Od štátu očakáva ochranu, pomoc, právnu istotu, ktorá mu zabezpečí pokračovanie nerušeného normálneho života,“ napísal Gyimesi.

„Súdny dvor Európskej únie dnes zaujal politický postoj, keď uložil dokonca exemplárny 70-násobný trest. Prekračovaním svojich kompetencií sa snaží prinútiť Maďarsko, aby prijímalo migrantov!,“ uviedol.

V závere príspevku napísal : „Ako politikom mnou tento rozsudok hlboko otriasol! Nepoddajme sa tejto ničivej cudzej vôli! Prečo by sme sa mali podriaďovať bruselskému diktátu, ktorý by v krajine vítal nelegálnych imigrantov a vytváral getá plné migrantov?!“

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:26

Európska komisia (EK) a Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) v sobotu odporučili leteckým spoločnostiam, aby sa počas nasledujúceho mesiaca vyhli libanonskému a izraelskému vzdušnému priestoru. Reagovali tak na prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

14:29

Dagestan, najjužnejšia autonómna republika Ruskej federácie, vyzvala na tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien, ktorá podľa miestnych predstaviteľov spôsobujú výpadky elektriny. “Baníci” sa však snažia obísť zákon budovaním zariadení pod zemou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ťažba digitálnych mincí sa v uplynulých rokoch dostala pod drobnohľad na celom svete. Výpočtová sila potrebná na vyriešenie zložitých matematických operácií si vyžaduje totiž špecializovaný hardvér, ktorý funguje nepretržite a má veľkú spotrebu elektriny.

14:27

Česká polícia po smrti vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha preventívne zvýšila ochranu židovských budov, píše TASR podľa spravodajského webu Novinky.cz.

“Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite prostredníctvom národného kontaktného bodu pre terorizmus teraz v spolupráci so zahraničnými partnermi a našimi spravodajskými službami analyzuje potenciálne riziká pre územie Českej republiky,” uviedla polícia na sociálnej sieti X.

14:07

Pápež František v sobotu prisľúbil “všetku možnú pomoc” obetiam sexuálneho zneužívania páchaného katolíckymi duchovnými. Pápež to vyhlásil po osobnom stretnutí s obeťami zneužívania v rámci druhého dňa svojej návštevy Belgicka, píše TASR podľa agentúry AP.

Belgicko je po Luxembursku druhou zastávkou v rámci 46. apoštolskej cesty 87-ročného pontifika.

Pápež obetiam sexuálneho zneužívania prisľúbil všetku možnú pomoc
Na snímke pápež František počas stretnutia s biskupmi, diakonmi a rehoľníkmi v bazilike v belgickom Koekelbergu
13:10

Ozbrojené sily (OS SR) sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR. Na oslavách Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom to v sobotu uviedol prezident a hlavný veliteľ OS SR Peter Pellegrini.

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali