Liať vodu do vína? Pokojne áno, tvrdí someliér

❚❚

Bratislava 20. júla 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Sú šumivé vína počas horúcich dní dobrou alternatívou? 

víno
Ilustračné foto
Faktom je, že v lete nám chutia ľahšie jedlá a osviežujúce nápoje. Kým pivo nie je ideálnou voľbou, za ľahké biele, ružové a šumivé vína dávajú odborníci palec hore

Pivo utlmuje a tvrdý alkohol príliš rýchlo stúpa do hlavy, čo v kombinácii s horúcim počasím vôbec nie je dobrá správa. Naopak víno má príjemný a pozvoľný nástup, ideálne nastavenú intenzitu chuti a zaženie i smäd. Najmä ľahké, mladé a svieže biele vína s nižším obsahom alkoholu či šťavnaté ružové vína plné ovocných letných tónov vedia uhasiť smäd mimoriadne rýchlo a sú príjemným ukončením pracovného dňa. Hodia sa však aj k letnému obedu.

.

 

S vodou alebo radšej nie?

Ale nie je faux pas, ak si kvalitné víno dolejeme trochou sódy a urobíme z neho strik, prípadne, ak doň pridáme kocku ľadu? „Vôbec nie, je to skvelá voľba!“ dáva veci na pravú mieru someliér z vinárstva Château Rúbaň Peter Kecskés.

.

Na striky odporúča voliť vína, ktoré nám chutia aj samé o sebe. „Nemusia to byť len neutrálne rizlingy, či veltlíny, skvelou voľbou sú aj aromatické odrody v suchej podobe. Muškáty, Irsai-e, Devíny či Sauvignony s kockou ľadu a strekom sódy majú stále atraktívnu vôňu, šťavnatú chuť, nižší obsah alkoholu a stále majú oproti pivu navrch v násobne vyššom obsahu zdraviu prospešných látok,“ pokračuje someliér.

 

Ružové je láska

Nielen ženy, ale aj čoraz viac mužov siaha po ružovom víne, ktoré sa k letu krásne hodí. Ružové vína lákajú nielen atraktívnou farbou, ale aj bohatou a sviežou chuťou. „Ak v nej nájdete štipku zvyškového cukru, pikantnú kyselinku a menej alkoholu, tak ste vyhrali senzorickú lotériu!“ je presvedčený P. Kecskés.

Slovenské ružové vína sú decentné, elegantné a nechýba im šťavnatá ovocnosť. Práve preto sa v posledných rokoch tešia takej obľube.

Milovníkom ružového, ktorí majú radi naozaj jemné, ľahučké vína odporúča vyberať tie so svetlejšou farbou. „Vďaka kratšej macerácii a kontaktu so šupkami v nich bude vždy menej polyfenolov a trieslovín, vďaka čomu budú mať jemnejšiu chuť,“ vysvetlil odborník.

.

Biele a ružové vína sa k letu hodia aj preto, lebo výborne chutia vychladené na nízku teplotu. Ideál pre ružové je 6 až 8 stupňov Celzia, pre biele o 2 stupne viac.

 

Osviežujúce bublinky

Ešte nižšiu teplotu si žiadajú šumivé vína, dokonale chutia vychladené na 4 až 6 stupňov. Hodia sa večer, k obedu, ale dokonca aj ráno!

„Ak chcete začať deň na dovolenke naozaj výnimočne, tak si vyskúšajte takzvané cisárske raňajky – praženicu na masle s čerstvým bielym pečivom a k tomu zachladený pohár šumivého sektu. Skvelo sa dopĺňajú a váš deň bude od rána povznesený,“ poradil P. Kecskés z Château Rúbaň.

Ani červenému vínu nemusíme dať v lete košom. Podľa someliéra si ho môžeme dopriať napríklad na opekačke alebo grilovačke. „Volíme však ľahšie typy ako Frankovka, Pinot Noir, Svätovavrinecké či André. Vôbec sa nemusíte báť mierne ich zachladiť. Prospeje im to a vaši hostia budú príjemne prekvapení,“ odporúča.

.

Letným must have je podľa someliérov zachladená fľaša šumivého vína, ale ako sa zdá, krok vedľa neurobíme ani s bielym, ružovým či červeným.

Určite je však rozumné nekonzumovať víno ani iný alkohol na lačný žalúdok. Účinok alkoholu urýchľuje cukor, preto keď popíjame, vyhýbame sa sladeným nápojom aj jedlám bohatým na cukor. Naopak, potrebujeme dostatok vody, ale aj kyslík a pohyb. Tak si víno vychutnáme, ale nebudeme musieť znášať neblahé následky alkoholu.

Redakciu informovala Dominika Piovarčiová, manažérka komunikácie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali