Levice začínajú na Cypre, Madzin: “Bojovať o víťazstvo”

❚❚

Levice 7. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – František Iván)

 

Na basketbalistov Patriotov Levice čaká tretí rok po sebe skupinová fáza Európskeho pohára FIBA (EP FIBA). Úradujúci majster Slovenska odštartuje účinkovanie v B-skupine duelom na palubovke cyperskej Anorthosis Famagusta (utorok 8. októbra o 19.00 h). Podľa trénera Michala Madzina čakajú jeho zverencov hneď na úvod najdôležitejšie zápasy, ktoré rozhodnú o potenciálnych ambíciách v skupine

Levice dokonali zlatý hetrik, na Spiči ukonťili finálovú sériu
Na snímke majstri SR, basketbalisti Patrioti Levice oslavujú 22. mája 2024 v Spišskej Novej Vsi

Ako v predchádzajúcich rokoch, tak aj teraz Levičania využili právo účasti v EP FIBA po neúspešnej kvalifikácii Ligy majstrov. V tzv. majstrovskej vetve skončili v semifinále, v ktorej nestačili na estónsky Kalev/Cramo. Tento výsledok zaradil slovenského zástupcu do B-skupiny k španielskej Zaragoze, tureckému Bursasporu a cyperskej Famaguste.

.

„Čaká nás prvý zápas skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA. Teší ma hlavne to, že sme sa nastavili víťazne v rámci ligy a v pre nás dôležitom zápase sme dokázali zvládnuť atraktívny súboj s Interom Bratislava. Verím, že sme sa mentálne dobre nastavili a s dobrým sebavedomím vstúpime tiež do prvého stretnutia EP FIBA,“ povedal pre TASR tréner Patriotov Michal Madzin.

Jeho tím pripravil vo víkendovom stretnutí Interu prvú ligovú prehru v sezóne a po domácom neúspechu s Nitrou Blue Wings správne zareagoval na blížiace sa účinkovanie v pohárovej Európe. „Ako som spomenul, pre nás bolo veľmi dôležité sobotňajšie víťazstvo s Interom Bratislava, pretože sme sa potrebovali dostať na víťaznú náladu, aby sa nám ľahšie cestovalo a pripravovalo na dôležitý zápas, ktorý nás čaká na Cypre v rámci EP FIBA,“ dodal levický kouč k tomuto stretnutiu.

.

Famagusta sa dostala do skupinovej fázy z kvalifikácie, v ktorej v oboch prípadoch splnila rolu papierového favorita a uspela proti maltskej Visit Malta Starlites Naxxar (81:74, 87:75). V EP FIBA a celkovo v pohárovej Európe sa predstaví premiérovo. Levice sú naproti tomu skúsenejšie a v oveľa väčšom zápasom rytme.

„Nemyslím si, že je to nejaká veľká výhoda hrať kvalifikačné zápasy, pretože ich hral aj náš súper. Pre nich to boli jediné dva súťažné duely v tomto ročníku, práve kvalifikácia o postup do skupinovej fázy EP FIBA. Myslím si, že v tomto je situácia rovnaká, možno pre nás mierna výhoda, že sme už odohrali ligové kolá a sme v zápasovejšom rytme oproti súperovi. Až samotné stretnutie ukáže, či je to výhoda a pomôže nám to,“ zamyslel sa Madzin.

Semifinalista z predchádzajúceho ročníka cyperskej najvyššej súťaže, respektíve finalista Cyperského pohára a superpohára, sa spolieha na niekoľkých domácich reprezentantov, ktorých dopĺňajú legionári. Za Anorthosis hrá napríklad ex-hráč Levíc Kentwan Smith a bývalý hráč Spišských Rytierov Jarvis Garrett.

„Famagusta odohrala len kvalifikačné zápasy o EP FIBA, takže sme mohli vychádzať len z týchto materiálov, ktoré sme mali. Verím, že sa dokážeme pripraviť dobre. Ide o súpera, ktorý je z môjho pohľadu v rámci skupiny najhrateľnejší. Myslím si, že je veľká motivácia, aj na súperovom ihrisku bojovať o víťazstvo, byť nastavení pozitívne a sebavedomo, aby sme do tohto stretnutia išli s cieľom vyhrať a úspešne vstúpiť do skupinovej fázy EP FIBA,“ vyhlásil kormidelník Patriotov.

Systém skupinovej fázy EP FIBA je neúprosný, miestenku do ďalšej fázy si priamo vybojuje len víťaz. Z 10 skupín sa k ním pridá 6 najlepších klubov z druhých miest.

.

„Skupina je celkovo z môjho pohľadu veľmi ťažká a zároveň atraktívna. Zápasy so Zaragozou alebo Bursasporom sú basketbalovým sviatkom, ktorý príde do Levíc alebo v rámci ciest na palubovku súpera. Sú to tímy, ktoré momentálne predstavujú top kvalitu v rámci európskeho basketbalu. Je to sviatok dostať sa do konfrontácie s takýmito družstvami, momentálne však pozeráme na prvý zápas na Cypre, kde chceme bojovať o víťazstvo,“ myslí si skúsený tréner.

Majstrovi Slovenska si pri prvej účasti v roku 2022 podarilo prebojovať ďalej, pred rokom bola maximom prvá fáza. Ako to dopadne teraz, to naznačia najbližšie týždne. „Myslím si, že hneď prvé zápasy ukážu, na čo môžeme pomýšľať v rámci skupiny. Najskôr hráme proti hrateľnému súperovi vonku a hneď na to máme doma dvoch najväčších favoritov. Ukáže sa, či môžeme hrať o postup. V každom prípade, vieme komu budeme čeliť. Je to obrovská výzva popasovať sa s týmito súpermi a ukázať našu najlepšiu tvár. Chceme dokázať, že sme tím, ktorý dokáže na tejto úrovni bojovať, potešiť basketbalom nás a našich divákov, a ukáže sa v dobrom svetle v rámci celej sezóny EP FIBA,“ dodal na záver Madzin.

Stretnutie Anorthosis Famagusta a Patrioti Levice odvysiela v priamom prenose športová televízia STVR: Šport.

 

Program Levíc v B-skupine EP FIBA:

utorok 8. októbra, 19.00 h: Anorthosis Famagusta – Patrioti Levice
utorok 15. októbra, 19.00 h: Patrioti Levice – Casademont Zaragoza
streda 23. októbra, 19.00 h: Patrioti Levice – Bursaspor Basketbol
štvrtok 31. októbra, 19.00 h: Patrioti Levice – Anorthosis Famagusta
streda 6. novembra, 20.00 h: Casademont Zaragoza – Patrioti Levice
streda 13. novembra, 18.30 h: Bursaspor Basketbol – Patrioti Levice

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:03

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v pondelok pripustil, že hospodárstvo krajiny, najväčšie v eurozóne, je na tom zle. Reagoval tak na správy v médiách, podľa ktorých nová vládna prognóza počíta s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2024. TASR správu prevzala z DPA.

16:01

Kybernetická bezpečnosť má zásadný význam pre bezproblémové fungovanie informačných systémov verejnej správy. Ministerstvo financií (MF) SR sa preto aktívne pripája ku kampani Európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti, ktorá prebieha počas celého októbra, informoval rezort v pondelok.

Dvanásty ročník Európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti organizuje Európska agentúra pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (ENISA). Zameriava sa pritom na zvýšenie úrovne kybernetickej odolnosti v celej Európskej únii (EÚ).

16:00

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok prisľúbil, že Izrael zaplatí za genocídu v Pásme Gazy. Vyhlásil to v deň prvého výročia útoku palestínskych militantov Hamasu na Izrael. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

15:59

Talianska premiérka Giorgia Meloniová si v pondelok pripomenula prvé výročie teroristického útoku Hamasu na juh Izraela návštevou hlavnej synagógy v Ríme. Opätovne tiež potvrdila právo Izraela brániť sa, informoval spravodajský server The Times of Israel (TOI), píše TASR.

Talianska premiérka podľa TOI uznala právo Izraela na bezpečný život v rámci jeho hraníc, ale vyjadrila zároveň poľutovanie nad devastáciou, ktorú v Pásme Gazy rozpútali izraelské jednotky.

15:57

Pápež František v pondelok – v deň prvého výročia útoku palestínskych militantov Hamasu na Izrael – odsúdil “hanebnú neschopnosť” svetových mocností ukončiť konflikt na Blízkom východe. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Hlava katolíckej cirkvi opakovane vyzvala na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Minulý týždeň vyhlásil František 7. október za celosvetový deň modlitieb a pôstu za pokoj vo svete.

14:00

Tím zámorskej NHL Vancouver Canucks podpísal novú trojročnú zmluvu s útočníkom Nilsom Höglanderom. Švédsky hokejista zarobí ročne 3 milióny amerických dolárov. Klub o tom informoval na svojom webe. Kontrakt začne platiť v sezóne 2025/26.

13:45

Český zahraničný obchod skončil v auguste s prebytkom. TASR o tom informuje na základe správy Českého štatistického úradu (ČSÚ). Bilancia českého zahraničného obchodu s tovarmi skončila v auguste v bežných cenách s prebytkom 14,3 miliardy Kč (564,17 milióna eur), uviedol vo svojom predbežnom odhade ČSÚ. To bol o 20,3 miliardy Kč lepší výsledok ako v rovnakom mesiaci pred rokom.

13:43

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok oznámila, že od 17. augusta začala trestné stíhanie proti 14 zahraničným novinárom za nelegálne prekročenie hraníc medzi Ukrajinou a ruskou Kurskou oblasťou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ako uvádza Reuters, za nelegálne prekročenie hraníc hrozí podľa ruského zákona až päťročné väzenie.

13:39

Vládna strana Gruzínsky sen opäť iniciuje procedúru impeachmentu proti prezidentke Salome Zurabišviliovej. Podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to v pondelok uviedol predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili, píše TASR.

Dôvodom na odvolanie z funkcie sú podľa Papuašviliho cesty Zurabišviliovej do zahraničia – do Paríža, Bruselu, Berlína a Varšavy – bez súhlasu vlády.

Emmanuel Macron Salome Zurabišviliová
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron a gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová pózujú pred začiatkom frankofónneho summitu pred Elyzejským palácom v Paríži
13:24

Od začiatku roka podľahlo v Nigérii cholere už viac než 350 ľudí, čo proti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje 239-percentný nárast. Vyplýva to z údajov Nigérijského centra pre kontrolu chorôb.

13:22

Slováci všetkých generácií čoraz častejšie používajú sociálne médiá. 95 % používateľov internetu ich navštevuje aspoň raz týždenne. Každý deň ich používa 87 % respondentov. Informovala o tom spoločnosť AMI Digital na základe svojho prieskumu AMI Digital Index. Zúčastnilo sa na ňom 1031 používateľov internetu zo Slovenska.

13:21

Miera nezamestnanosti je na Slovensku stabilná, najväčší dopyt je po zahraničných pracovníkoch. Zamestnávateľom chýbajú najmä zamestnanci v priemysle, naopak administratívne služby zaznamenali v posledných mesiacoch nárast nových pracovníkov a miera voľných pracovných miest v tejto sfére klesala.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadšenci lietajúcich šarkanov počas podujatia Šarkaniáda na lúke pod Jedľovinou vo Varíne

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali