Leto na Budatínskom hrade ponúkne tvorivé dielne, kvízy či workshopy

❚❚

Žilina 7. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík)

 

Leto na Budatínskom hrade ponúkne tvorivé dielne, kvízy či workshopy s odborníkmi. Považské múzeum pripravilo na júl a august program počas pracovného týždňa i víkendov. Sezónu otvorí už v nedeľu. Informovala o tom hovorkyňa múzea Magdaléna Lacková

Víkend otvorených parkov a záhrad v žiline
Na snímke Budatínsky hrad

“Považské múzeum plánuje počas júla a augusta viacero podujatí, ktorými chce prilákať rôzne vekové kategórie. Počas týždňa sa môžu najmä deti tešiť na najobľúbenejšie programy s múzejnou pedagogičkou a v nedeľu čaká na návštevníkov hradu bonus v podobe tvorivých dielní a workshopov s odbornými zamestnancami múzea,” uviedla Lacková.

.

V júli budú môcť návštevníci absolvovať workshop s botaničkou, tvorivú drotársku dielňu, hradný kvíz i prehliadku hradu s múzejnou pedagogičkou pre deti. V auguste prehliadku a kvíz doplnia ukážka keramiky, geologický workshop a debata s preparátorom.

Letnú sezónu otvorí múzeum už v nedeľu dopoludnia. Program sa nebude odohrávať na hlavnom pódiu, ale priamo v parku pod stromami. Na návštevníkov čaká divadelné predstavenie O múdrej princeznej z Dvora zázrakov alebo koncert žilinskej kapely Vox Supra acoustic. Súčasťou programu budú i aktivity v Múzejnom mestečku, tvorivé dielne, fotokútik, dobové hry, čítanie s Krajskou knižnicou v Žiline či zážitkové prehliadky v hrade, ktoré pripravuje zoskupenie RAZCA.

.

“Klopadlo, meč, obraz a hodiny – tieto štyri predmety nachádzajúce sa v Budatínskom hrade ukrývajú v sebe zaujímavé príbehy spojené s históriou hradu a žilinského regiónu. Ak ich chcú návštevníci spoznať a zároveň stretnúť žilinského kata, dve uhorské kráľovné či Jozefa Miloslava Hurbana, nech prídu do hradu,” dodala scenáristka Katarína Maršalová.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:58

Izrael neposkytol Američanom žiadne záruky, že sa vzdal myšlienky úderov na iránske jadrové zariadenia.

Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí povedal pre CNN. „Dúfame a očakávame, že uvidíme určitú múdrosť, ako aj silu, ale ako viete, žiadne záruky,“ povedal úradník.

Predtým médiá napísali, že Izrael chce v reakcii na raketový útok Iránu zaútočiť na jeho jadrové zariadenia. Spojené štáty sú však proti tomu.

Američania tiež predpokladajú, že v deň výročia invázie Hamasu 7. októbra Izrael neplánuje silové akcie.

„Myslím si, že v istom zmysle by sa radi vyhli siedmemu dňu, takže podľa môjho odhadu, ak sa niečo udeje, bude to pravdepodobne pred alebo po ňom,“ povedal úradník.

09:41

Pri izraelskom útoku v palestínskom tábore neďaleko libanonského mesta Tripolis zahynul v sobotu jeden z veliteľov ozbrojeného krídla hnutia Hamas spolu so svojou rodinou, oznámilo palestínske militantné hnutie.

09:09

Spojené štáty poskytnú humanitárnu pomoc vo výške takmer 157 miliónov dolárov (143 miliónov eur) na podporu obyvateľov zasiahnutých konfliktom v Libanone a regióne, oznámil v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

08:39

Približne 150 mŕtvych si za uplynulý mesiac vyžiadala vlna násilia v bašte mexických kartelov, ktorou otriasajú boje medzi gangmi, uviedla tamojšia prokuratúra.

08:03

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena neobnoví program dočasného humanitárneho vstupu pre státisíce migrantov s americkými sponzormi, ktorí prišli do krajiny v uplynulých rokoch, oznámilo v piatok ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť.

07:59

Biden výslovne vyzval Izrael, aby nebombardoval iránske ropné zariadenia.

„Izrael sa ešte nerozhodol, čo urobí v reakcii na Irán, diskutuje sa o tom. Keby som bol na ich mieste, zvážil by som iné alternatívy ako útok na ropné polia. Faktom však je, že Izrael musí byť oveľa opatrnejší, pokiaľ ide o civilné obete počas vojenských operácií,“ povedal Biden na včerajšom brífingu.

Pripomeňme, že úder na iránsky ropný priemysel bol podľa mediálnych správ považovaný za jednu z možností izraelskej odpovede na nedávny raketový útok Teheránu.

07:57

Zločinecké skupiny podporované Ruskom chcú narušiť októbrové prezidentské voľby v Moldavsku, dokonca aj pokusmi o obsadenie vládnych budov. Vyhlásil to v piatok šéf moldavskej polície Viorel Cernauteanu.

07:56

Republikánsky kandidát na post šéfa Bieleho domu Donald Trump v piatok vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali