Letecký úrad dal povolenie na piaty test vesmírnej lode Starship

❚❚

Washington 13. októbra 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR/AP-Eric Gay)

 

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v sobotu schválil piaty test vesmírnej lode Starship spoločnosti SpaceX, ktorý by sa mal uskutočniť túto nedeľu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters

SpaceX Starship Launch raketa
Na snímke slnko zapadá za mega raketou Starship spoločnosti SpaceX

FAA v sobotu uviedla, že spoločnosť SpaceX splnila všetky bezpečnostné opatrenia, environmentálne a iné licenčné požiadavky pre suborbitálny skúšobný let.

.

Podľa webovej stránky SpaceX má nosná raketa Super Heavy s kozmickou loďou Starship odštartovať zo zariadenia spoločnosti Starbase v Boca Chica v Texase počas 30-minútového štartovacieho okna, ktoré sa začína v nedeľu o 08.00 h miestneho času.

Starship zohráva kľúčovú úlohu v plánoch amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pri doprave astronautov na Mesiac, ale aj v nádejach majiteľa SpaceX Elona Muska, že jedného dňa bude možné kolonizovať Mars.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:03

Americký výrobca lietadiel Boeing plánuje znížiť počet zamestnancov o približne 10 %, keďže vlečúci sa štrajk zhoršuje jeho finančnú krízu. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Boeing čelí od 13. septembra štrajku približne 33.000 zamestnancov v jeho hlavných závodoch v oblasti Seattlu, ktorý devastuje výrobu a “spaľuje” hotovosť.

19:58

Islandská koaličná vláda, ktorá je pri moci od novembra 2021, sa rozpadla pre nezhody v politických otázkach. Nové voľby sa budú zrejme konať v novembri, oznámil v nedeľu premiér Bjarni Benediktsson, informovala agentúra AFP monitorovaná agentúrou TASR.

19:53

Americké ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že v Izraeli rozmiestni protiraketový systém THAAD i americký vojenský personál na pomoc svojmu spojencovi pri obrane pred potenciálnymi raketovými útokmi z Iránu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Protiraketový systém THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) je schopný likvidovať balistické rakety krátkeho a stredného doletu.

protiraketový obranný systém THAAD
Na snímke protiraketový obranný systém THAAD
18:38

Vo veku 53 rokov zomrel v nemocnici Ivan Kočner, brat odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera. Bojoval s ťažkou chorobou.

18:00

Nemeckí sociálni demokrati (SPD) na čele s kancelárom Olafom Scholzom predstavili v nedeľu program daňových úľav a podpory investícií. Ich cieľom je udržať pracovné miesta v priemysle a získať si voličov pred parlamentnými voľbami v septembri 2025. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Všetky strany sa už pripravujú na voľby v septembri 2025. K hlasovaniu by sa mohlo dôjsť aj skôr, ak by sa koalícia, ktorá sa zmieta v sporoch, v najbližších mesiacoch rozpadla.

17:28

Na slávnych dostihových pretekoch Veľká pardubická v nedeľu po prvý raz v histórii dekorovali dvoch víťazov. Triumf si po neuveriteľne tesnom finiši uchmatli v 134. ročníku Ján Faltejsek na koni Godfrey a Jaroslav Myška, ktorý s koňom Sexy Lord triumfoval na 22. pokus.

17:26

Slovenský reprezentant v karate Roman Hrčka sa stal juniorským vicemajstrom sveta v kumite. V boji o zlato postupne vyradil Japonca R. Jošizawu, W. Nedzielu z Poľska, T. Išikawu z Japonska a Y. Ziadu z Alžírska. V nedeľnom zápase o titul v talianskych Benátkach však podľahol Vu Anthonymu zo Švédska.

17:16

Americká súkromná spoločnosť SpaceX v nedeľu podnikla piaty testovací let svojej kozmickej lode Starship a raketového nosiča Super Heavy, ktorý sa pri návrate na Zem – vôbec prvýkrát – podarilo zachytiť pomocou mechanických ramien. Ide o veľký úspech spoločnosti SpaceX, ktorá sa snaží postaviť opakovane použiteľnú raketu pre lety na Mesiac a Mars.

Super Heavy so Starshipom odštartoval o 07.25 h miestneho času z kozmodrómu Boca Chica v americkom štáte Texas. Spoločnosť SpaceX vysielala štart v priamom prenose na svojom profile na sociálnej sieti X.

17:10

Predsedníčka talianskej vlády Giorgia Meloniová v nedeľu telefonovala s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorému opätovne zdôraznila, že je neprijateľné, aby izraelské ozbrojené sily útočili na pozície mierových síl OSN v Libanone. V nedeľu to uviedla kancelária talianskej premiérky. TASR informuje podľa agentúr Reuters a ANSA.

Meloniová Netanjahovi pripomenula, že Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) “pôsobia na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN s cieľom prispieť k regionálnej stabilite,” a “zdôraznila, že je absolútne nevyhnutné, aby bola bezpečnosť personálu UNIFIL-u zaručená za každých okolností,” uvádza sa vo vyhlásení.

Giorgia Meloniová
Na snímke talianska premiéra Giorgia Meloniová
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali