Lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava začali ako prví v SR využívať spinálny robotický systém

❚❚

Bratislava 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) začali ako prví na Slovensku využívať v spinálnej chirurgii robota s umelou inteligenciou. Operácie chrbta sa tak budú vykonávať bezpečnejšie, menej invazívne a rýchlejšie. V Nemocnici Ružinov má vzniknúť európske tréningové centrum. Na tlačovej besede o tom informoval riaditeľ UNB Alexander Mayer

Alexander Mayer
Na snímke riaditeľ Univerzitnej Nemocnice Bratislava (UNB) Alexander Mayer

“Je to systém na spinálnu chirurgiu a umožňuje extrémne presnú navigáciu spinálnych implantátov určených na rôzne typy operácií,” priblížil prednosta I. ortopedicko-traumatologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a UNB Andrey Švec.

.

V Nemocnici Ružinov pomocou robota MazorX zoperovali doposiaľ päť pacientov, vo štvrtok absolvoval zákrok ďalší.

Lekári z UNB sú jedni z prvých v rámci V4, ktorí využívajú túto technológiu. Riaditeľ avizoval, že v ružinovskej nemocnici sa budú školiť špecialisti z celej Európy.

.

“Veľmi ma teší, že prínosom a touto technikou sa posúvame ďalej,” doplnil.

Pripomenul, že v budúcnosti sa bude až polovica chirurgických výkonov v rámci ortopédie realizovať roboticky.

Špecializovaným operáciám s využitím robota sa venuje ortopéd Michal Božík. Ako pozitíva technológie vníma zvýšenie bezpečnosti pacienta, operatér sa pomocou robota lepšie zorientuje v tkanivách pacienta.

“Robotické rameno nám umožňuje nájsť veľmi presne trajektóriu. Typicky sa po tejto trajektórii zavádzajú do chrbtice skrutky, čiže my vieme veľmi presne prostredníctvom tohto robotického systému zaviesť skrutku s vysokou presnosťou,” vysvetlil.

Pripomenul, že skrutky vie robot do chrbtice zaviesť v akejkoľvek polohe pacienta, čím sa znižuje výsledný čas celého zákroku.

.

Pacientke, ktorú operovali vo štvrtok, odstránili poškodený medzistavcový disk a nahradili ho implantátom. Operácii predchádzali predoperačné snímky, na základne ktorých naplánovali zavedenie skrutiek do chrbtice. Samotné zavedenie skrutky je podľa asistenta chirurga Martina Bibzu rýchle, no príprava je zdĺhavejšia.

“Je to náročnejšie zase na to predoperačné plánovanie, prácu s počítačom,” podotkol.

Prístroj budú môcť chirurgovia využívať pri menej invazívnych zákrokoch, v revíznej chirurgii, ale napríklad aj pri operáciách deformity chrbtice.

“Prostredníctvom tohto robotického systému je možné zaviesť veľký počet skrutiek s vysokou presnosťou,” ozrejmil Božík.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:11

Zavedenie transakčnej dane je nesprávne a nespravodlivé pre celý mimovládny sektor a mohlo by ohroziť projekty mimovládnych organizácií (MVO). Rozhodnutie prezidenta Petra Pellegriniho o podpise zákona o dani z finančných transakcií ich predstavitelia rešpektujú, jej zavedenie pre MVO však odmietajú. Uviedli to vo štvrtok zástupcovia piatich neziskových MVO.

Ak nedôjde k prehodnoteniu tejto povinnosti voči MVO, mohlo by dôjsť k obmedzeniu mnohých projektov, ktorými neziskové organizácie často nahrádzajú úlohu štátu v oblasti sociálnych služieb, vzdelávania či ochrany občianskych práv. Napríklad Slovenská katolícka charita by tak mohla prísť o 135.000 eur, vyčíslili predstavitelia organizácií.

15:10

Americký výrobca motoriek Harley-Davidson zaznamenal v 3. štvrťroku pokles tržieb o takmer tretinu a zisku o vyše 40 %, keď dopyt po jeho produktoch na kľúčovom severoamerickom trhu klesol. Spoločnosť zároveň zhoršila odhad vývoja tržieb za celý rok. Napriek výraznému poklesu však firma v prípade zisku prekonala očakávania. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

15:07

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, vo štvrtok v prvom čítaní schválili návrh rozpočtu na rok 2025 s výhľadom na roky 2026 a 2027, ktorý počíta s nárastom výdavkov na obranu o takmer 30 percent. Návrh tak prešiel do druhého čítania, ktoré je na programe 14. novembra, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Súčasné vojenské výdavky Ruska dosiahli aj vďaka vojne na Ukrajine najvyššiu úroveň od existencie Sovietskeho zväzu. V rozpočte na budúci je na obranu vyčlenených 13,5 bilióna rubľov (129 miliárd eur), čo je viac ako výdavky na sociálne zabezpečenie a vzdelávanie dohromady.

15:06

Najmenej 17 ľudí, prevažne žien a detí, údajne prišlo vo štvrtok o život pri izraelskom útoku na školu v strednej časti Pásma Gazy, v budove ktorej sa ukrývali vysídlení Palestínčania. Ďalších 42 osôb utrpelo zranenia. Oznámili to tamojší palestínski zdravotníci, informuje TASR podľa agentúry AP.

14:41

Český premiér Petr Fiala a štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin podpísali vo štvrtok na českom úrade vlády zmluvu medzi ČR a Svätou stolicou. Česko je jednou z posledných európskych krajín, ktorá vzťahy so Svätou stolicou nemala upravené dohodou. Fiala vyzdvihol, že sa po viac než 20 rokoch podarilo vyrokovať obojstranne vyváženú dohodu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Fiala a kardinál Parolin
Na snímke štátny sekretár Svätej stolice, kardinál Pietro Parolin a český premiér Petr Fiala podpisujú zmluvu medzi ČR a Svätou stolicou 24. októbra 2024 v Prahe
14:39

Afganské ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti v auguste zverejnilo zákony upravujúce aspekty každodenného života, ako verejná doprava, holenie, oslavy či médiá. Článok 17 zakazuje zverejňovanie obrázkov živých bytostí, upresňuje AP. Tieto nariadenia vychádzajú z prísneho výkladu islamského práva šaría.

Zákaz zverejňovať fotografie a videá zobrazujúce živé bytosti v médiách začal vo štvrtok platiť aj v afganskej provincii Helmand, uviedli tamojší predstavitelia ministerstva informácií. Provincia zakázala všetkým médiám zobrazovať živé tvory, aby sa zabezpečilo dodržiavanie mravných zákonov vládnuceho hnutia Taliban. Ministerstvo tiež oznámilo, že zakázalo 400 kníh, ktoré sú v rozpore s islamskými a afganskými hodnotami. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

14:32

Poľská pohraničná stráž rozložila sieť pašerákov ľudí, ktorí prevážali migrantov od hraníc s Bieloruskom ďalej na západ. Pri operácii koordinovanej s Europolom bolo zadržaných 11 podozrivých, uviedla vo štvrtok pre agentúru PAP hovorkyňa pohraničnej stráže.

Zadržaní prevádzači sú občanmi Poľska, Bieloruska, Ruska a Ukrajiny.

13:41

Dopravná nehoda piatich vozidiel skomplikovala popoludňajšiu premávku na ceste I/18 pri Ružomberku. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline.

13:26

Južná Kórea by mohla prehodnotiť svoju zásadu nedodávať priamo zbrane Ukrajine. Závisieť to bude od rozsahu vojenskej spolupráce medzi Ruskom a Severnou Kóreou. Po stretnutí so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom to v reakcii na správy o vyslaní severokórejských vojakov do Ruska povedal juhokórejský prezident Jun Sok-jol.

13:25

Čínsky prezident Si Ťin-pching na summite v ruskej Kazani povedal, že svet je vystavený vážnym krízam a krajiny skupiny BRICS musia byť stabilizačnou silou pre mier. 

13:24

Dva životy si vyžiadal výbuch, ku ktorému došlo v sklade továrne v talianskej Bologni. Obeťami sú robotníci vo veku 34 a 37 rokov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali