Columbus 18. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR – Purdue Agricultural Communication photo/Tom Campbell)
Užívanie veľkých dávok vitamínov B6 a B12 zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc, informuje Express s odkazom na výskum vedcov z univerzity štátu Ohio
Výskumníci sa zamerali na vyše 77 tisíc ľudí. Položili im otázku, ako často užívajú tieto vitamíny skupiny B. Zaujímali ich tiež dávky vitamínov a obvyklý jedálniček počas desiatich predchádzajúcich rokov.
O šesť rokov skontrolovali zdravotný stav účastníkov prieskumu, aby zistili príznaky rakoviny pľúc. Po previerke početných ukazovateľov ovplyvňujúcich riziko vzniku rakoviny informovali vedci o tridsaťpercentnom zvýšení rizika vývoja rakoviny pľúc, súvisiacim s užívaním vitamínu B12 (ako samostatného doplnku) a o štyridsaťpercentnom zvýšení rizika u tých, ktorí užívali vitamín B6.
Zvlášť nebezpečné pre mužov bolo užívanie týchto látok vo veľkých dávkach nie v zložení vitamínového komplexu.
“U mužov, ktorí užívali cez 55 mikrogramov vitamínu B12 denne, bolo riziko vzniku rakoviny pľúc o 98% väčšie v porovnaní s mužmi, ktorí neužívali vitamíny skupiny B. <…> U mužov, ktorí v počiatočnej etape prieskumu fajčili a spotrebovali veľké množstvo vitamínov skupiny B, bola pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu pľúc tri až štyrikrát väčšia,” uviedol vedúci autor prieskumu Theodore braček.
Dodal, že sa vitamín B6 predáva obyčajne v tabletách 100 mg, a B12 v tabletách 500-3 000 miligramov, zatiaľ čo odporúčaná denná norma prvého je dva miligramy, druhého 2,4 miligramu. Pritom multivitamínové komplexy obsahujú obyčajne práve odporúčanú dávku týchto vitamínov, zdôraznil braček.
V článku sú tiež odporúčania Svetového fondu výskumu rakoviny, aby výživné látky boli konzumované iba v zložení jedálnička.
Spresňuje sa, že potravinami bohatými na vitamíny B6 a B12 sú ryby, červené mäso a hydina.