Moskva 31. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Lekár uviedol, že pravdepodobnosť trombózy sa zvyšuje u starších ľudí, ktorí trpia kŕčovými žilami, vedú sedavý spôsob života a trpia kardiovaskulárnymi chorobami. Ľudia v týchto rizikových skupinách by sa mali vyhýbať konzumácii potravín s vysokým obsahom vitamínu K, ktorý zvyšuje zrážanlivosť krvi, čo môže spôsobiť krvné zrazeniny
Ilustračný obrázok
„Tými tromi produktmi (s najvyšším obsahom vitamínu K – pozn. red.) sú petržlen, špenát a bazalka. <…> Petržlen je navyše absolútnym víťazom: 100 gramov petržlenu obsahuje 20 denných dávok vitamínu K. <…> V bazalke a špenáte je sedem denných dávok a šesť denných dávok,“ povedal Prodeus.
„To znamená, že riziko krvných zrazenín je 20-krát vyššie ako bežne,“ povedal lekár.
Zdôraznil preto, že všetci pacienti s aterosklerózou, kŕčovými žilami a pacienti užívajúci antikoagulanciá by mali zo svojho jedálnička vylúčiť petržlen, bazalku a špenát.
.
Varovanie
Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.