Moskva 18. júna 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Hladinu zlého cholesterolu v tele je možné znížiť bez liekov, a to pridaním niektorých užitočných potravín do stravy, uviedli lekári vo vysielaní televízneho kanálu Rossija 1. Ako uviedol moderátor Sergej Agapkin, iba 20 percent cholesterolu dostáva človek z jedla, zvyšok produkuje pečeň
Tiež pripomenul, že táto látka hrá v tele dôležitú úlohu, pretože sú z nej syntetizované rôzne hormóny (testosterón, estrogén, kortizol) a vitamíny. Dietológ Michail Ginzburg dodal, že cholesterol tiež plní “opravnú funkciu”, teda že zlepšuje vnútorný stav tepien.
Lekári však poznamenali, že nadbytok cholesterolu, rovnako ako jeho nedostatok, poškodzuje zdravie.
Ginsburg vysvetlil, že hladina cholesterolu nad 5,5 milimolov na liter je už príliš vysoká.
Podľa neho je zlý cholesterol taký, ktorý ide “z pečene do periférie“ a je uložený v lipidových plakoch, čo zvyšuje ich objem. Takýto cholesterol je ukladaný na stenách krvných ciev, upcháva ich a narúša prísun krvi do orgánov.
Normalizovať hladinu cholesterolu možno pomocou niektorých potravín, pokračoval odborník na výživu. Pri každodennej konzumácii cibule a cesnaku dostáva telo potrebné množstvo bioaktívnych látok, ktoré chránia steny ciev pred rastom aterosklerotických plakov a zápalov.
Okrem toho pomáhajú sušené jablká, dodal Ginsburg. Vláknina v nich prispieva k rozkladu cholesterolu na stenách krvných ciev a znižuje jeho hladinu v tele.
“Ateroskleróza tak má opačný priebeh, čo v skutočnosti znamená omladenie tela,“ povedal doktor.
Podľa doktora Agapkina znižuje 75 gramov sušených jabĺk cholesterol o 15-20 percent, čo je porovnateľné s účinkom niektorých liekov.
Zoznam takýchto produktov zahŕňa tiež paradajky, paradajkovú pastu a šťavu, slede, makrely, sardinky a iné voľne žijúce ryby v severných moriach bohaté na omega–3.
“Tieto mastné kyseliny majú výrazný protizápalový účinok a vedú k zníženému riziku komplikácií aterosklerózy,“ vysvetlil Ginsburg.