Lavrov v Rakúsku: Vzťahy Ruska a EÚ sú žalostné

❚❚

Viedeň 25. augusta 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Russian Foreign Ministry Press Service)

 

Vzťahy Ruska a Európskej únie sú “žalostné”. V stredu to na tlačovej konferencii po rokovaní s rakúskym ministrom zahraničných vecí Alexandrom Schallenbergom povedal jeho ruský rezortný partner Sergej Lavrov, informovala agentúra TASS

Rakúsko Rusko Schallenberg Lavrov stretnutie
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) sa rozpráva so svojím rakúskym rezortným partnerom Alexandrom Schallenbergom

Kontakty s Bruselom sú minimálne v dôsledku politiky EÚ,” uviedol Lavrov.

.

Podľa Schallenberga sa rozdiely medzi Východom a Západom stále viac a viac prehlbujú a v poslednom čase boli podrobené vážnym skúškam. Rusko však stále je a bude súčasťou “európskej reality”.

Rusko je náš najväčší geografický sused, preto logicky existuje veľké množstvo oblastí, v ktorých systematicky spolupracujeme,” uviedol Schallenberg.

.

Obe strany sa tiež zhodli na tom, že budú pokračovať vo vzájomnom dialógu.

Napätie medzi ministrami vyvolala otázka konfliktu na Ukrajine a situácie na poloostrove Krym. Schallenberg uviedol, že Rakúsko neplánuje poslať na Krym svoju delegáciu, pretože by takýto krok odporoval politike, ktorú voči tejto otázke vedie Európska únia.

Nechcem pôsobiť ako neúctivý hosť… Rakúsky minister zahraničných vecí však odmieta uznať, čo sa na Kryme skutočne deje. Napriek tomu ho však pozývam na návštevu do Moskvy a druhých našich miest vrátane Krymu,” reagoval Lavrov. Schallenberg sa vyjadril, že pri najbližšej možnej príležitosti Moskvu s radosťou navštívi.

Schallenberg tiež opätovne prízvukoval Lavrovovi, že Rakúsko považuje za neprimeraný trest pre ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého v Rusku odsúdili na 2,5 roka väzenia v kauze prípadu sprenevery.

Ministri sa na stretnutí venovali tiež téme Afganistanu. Podľa Schallenberga je potrebné urobiť všetko preto, aby sa Afganistan opäť nestal “liahňou medzinárodného terorizmu” a nezačala sa vlna migrácie z tejto Talibanom ovládanej krajiny. Podľa Lavrova vývoj situácie v Afganistane ukázal Spojeným štátom, že nemá zmysel zasahovať do záležitostí druhej krajiny.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:57

Irán v pondelok vykonal zriedkavú verejnú popravu muža za vraždu právnika spred dvoch rokov, oznámili tamojšie štátne médiá.

17:55

Zakladateľ a generálny riaditeľ platformy Telegram Pavel Durov bol vo Francúzsku zadržaný v rámci prebiehajúceho súdneho vyšetrovania. Oznámil to v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron s tým, že zadržanie nemá politický motív.

17:54

Česká polícia má po porade s expertami plán na zneškodnenie štvrťtonovej leteckej bomby v Litvínove, s ktorou sa až doteraz nestretla. Najprv bude niekoľko dní pripravovať okolie na utlmenie účinkov výbuchu a vo štvrtok alebo v piatok ju odpáli. Na svojom webe v pondelok upozornila, že napriek opatreniam sa zrejme nepodarí zabrániť škodám.

17:45

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi bude viesť tím, ktorý navštívi v utorok ruskú Kurskú jadrovú elektráreň. Oznámil to v pondelok vo vyhlásení samotný Grossi.

17:22

Dnes už bývalí vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Čurilla, Pavol Ďurka a ich ďalší kolegovia spochybňovali rozhodnutia Okresného súdu Bratislava III, ktorý na jar roku 2021 schválil ich odposluchy. Preto sa obrátili na Ústavný súd SR.

Senát Ústavného súdu v zložení Robert Šorla, Peter Straka a Martin Vernarský predošlý týždeň ich sťažnosť odmietol.

17:21

Informačný systém Ministerstva financií (MF) SR by sa mal doplniť o webové sídlo slúžiace na porovnanie cien potravín predávajúcich v maloobchode. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cenách z dielne MF SR, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

17:20

Dôvera v českú ekonomiku pokračovala tento mesiac v poklese, pričom dosiahla najnižšiu úroveň za posledných šesť mesiacov. Podobne ako v júli aj v tomto mesiaci klesla nálada medzi spotrebiteľmi aj medzi podnikateľmi.

17:19

Prokuratúra v talianskom meste Termini Imerese začala vyšetrovať kapitána jachty Bayesia, ktorá sa minulý pondelok potopila pri pobreží Sicílie.

17:19

Vytvorenie protikorupčnej platformy, na ktorej bude možné anonymne oznamovať trestné činy, avizoval v pondelok europoslanec a predseda maďarskej mimoparlamentnej strany TISZA Péter Magyar, ktorý patrí medzi kritikov vlády premiéra Viktora Orbána.

17:18

Katalánska regionálna polícia v pondelok oznámila, že suspendovala troch policajtov v súvislosti s útekom separatistického lídra Carlesa Puigdemonta. Bývalý premiér regionálnej vlády sa začiatkom augusta objavil na zhromaždení v Barcelone a hoci bol na neho vydaný zatykač, Španielsko bez problémov opustil.

17:17

Dánsko v pondelok oznámilo, že v rámci novej stratégie pre Afriku zatvorí veľvyslanectvá v Mali a Burkine Faso. Zdôvodnilo to vojenskými prevratmi, ktoré tam obmedzili možnosti pôsobenia.

17:16

Fínsko-švédska lesnícka skupina v pondelok oznámila, že zastavila časť ťažby dreva vo Fínsku po úhyne veľkého množstva ohrozených sladkovodných perlorodiek.

17:15

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina v pondelok uviedla, že pôsobí len v Afrike a v Bielorusku a jej bojovníci sa už nezapájajú do bojov na Ukrajine.

17:14

Egypt v pondelok vyjadril nesúhlas s tým, aby boli izraelskí vojaci aj naďalej nasadení na hraniciach Egypta s Pásmom Gazy. Egypt je spolu s Katarom a USA jedným zo sprostredkovateľov, ktorí sa usilujú dosiahnuť prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Bratislavská mestská časť Staré Mesto zrekonštruovala malú fontánu na Hviezdoslavovom námestí

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

René Pavlík

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali