Lavrov je nespokojný s prvým stretnutím Priateľov mieru

❚❚

Moskva 29. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Pamela Smith)

Aktualizované 29. septembra 2024 

Francúzsko a Švajčiarsko sa zúčastnilo na prvom stretnutí Priateľov mieru, ktoré zorganizovali Čína a Brazília v rámci svojho plánu o Ukrajine

79. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN v New Yorku
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Tiež o tom informoval ruský minister zahraničných vecí Lavrov. Navyše, súdiac podľa jeho slov, Moskva s tým nie je spokojná.

.

„Nerozumiem len jednej veci – ako sa na stretnutí objavili Francúzi a Švajčiari. Švajčiarov už dávno nenazvať neutrálnymi… Francúzi sú členmi NATO, horlivo sa zasadzujú za Ukrajinu, požadujú víťazstvo nad Ruskom a dodávajú zbrane dlhého doletu. Pýtal som sa čínskeho kolegu, povedal – veľmi nás prosili, aby sa mohli zúčastniť a pozvali sme ich ako pozorovateľov,“ povedal minister.

Podľa jeho názoru „táto skupina má pred sebou ešte veľa práce a úloh“.

.

„Pomôžeme im pomôcť, hlavne je, aby svoje návrhy zakladali na realitu a nebrali ich z abstraktných rozhovorov,“ dodal Lavrov.

zistili sa informácie, že skupina Priatelia mieru vytvoria krajinu „globálneho Juhu“ bez účasti Západu.

V komunikácii po prvom zasadnutí tejto skupiny sa uvádza potreba deeskalácie konfliktu na Ukrajine, neprípustnosť použitia jadrových zbraní a úderov na energetické zariadenia.

 

Ukrajinci kritizujú švajčiarsky postoj

Švajčiarsko podporilo mierovú iniciatívu o Ukrajine, ktorú predložili Čína a Brazília. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí ho za to kritizovalo.

.

Hovorca švajčiarskeho ministerstva zahraničných vecí Nicolas Bidault uviedol, že čínsko-brazílska iniciatíva vyzýva na prímerie a „zameriava sa na nájdenie politického riešenia konfliktu“.

Je tiež známe, že Švajčiarsko sa zúčastnilo na prvom stretnutí skupiny Priatelia mieru, ktorú Čína zhromaždila na Valnom zhromaždení OSN.

Ukrajina kritizovala Švajčiarsko.

„Akékoľvek iniciatívy, ktoré neobsahujú jasný odkaz na Chartu OSN a nezaručujú úplné obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny, sú neprijateľné. Takéto ‘mierové iniciatívy’ len vytvárajú ilúziu dialógu, zatiaľ čo agresor pokračuje vo svojich trestných činoch,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v komentári.

Uvádza sa v ňom, že Kyjev považuje za „jedinú cestu ku komplexnému, spravodlivému a udržateľnému mieru“ len Zelenského formulu. „Nie je potrebné vytvárať ďalšie formáty a platformy na diskusiu o spôsoboch dosiahnutia mieru pre Ukrajinu,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

.

Predtým v OSN kritizoval čínsko-brazílskú iniciatívu aj Zelenskyj.

Pripomeňme, že na prvom zasadnutí skupiny Priateľov mieru bolo prijaté komuniké, v ktorom sa schvaľuje čínsko-brazílsky plán na zastavenie vojny na frontovej línii a začatie rokovaní.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:56

Ruské ministerstvo obrany zneškodnilo nad svojím územím 125 ukrajinských dronov. 

09:54

Spolupredsedníčka Sociálnodemokratickej strany Nemecka Saskia Eskenová jasne podporila kandidatúru kancelára Olafa Scholza na tento post aj v budúcoročných voľbách do Bundestagu. Uviedla to v rozhovore pre vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

08:23

V Rakúsku sa začali parlamentné voľby. Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov Slobodná strana Rakúska tesne pred Rakúskou ľudovou stranou pod vedením kancelára Karla Nehammera.

08:21

Izraelská armáda uskutočnila útoky na desiatky cieľov militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Izraelské útoky na pozície Hizballáhu pokračujú už siedmy deň.

08:20

Argentínsky prezident Javier Milei počas zhromaždenia pri príležitosti spustenia svojej strany na celonárodnej úrovni uviedol, že má v úmysle “otriasť” voľbami do argentínskeho kongresu, ktoré sa uskutočnia v polovici budúceho roka.

08:18

Azerbajdžanský minister zahraničných vecí  na výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov uviedol, že “čiastočný mier” s Arménskom nie je možný. Obe znepriatelené krajiny sa približujú k uzavretiu mierovej dohody. Jej finalizáciu však komplikuje požiadavka Azerbajdžanu na zmenu arménskej ústavy.

08:17

Pri leteckých útokoch neznámeho pôvodu na východe Sýrie zahynulo dvanásť proiránskych militantov. Uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

08:15

Irán požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov na protest proti zabitiu šéfa libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Ten zahynul v piatok pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte.

08:14

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podporu čínsko-brazílskemu mierovému plánu na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý obe strany zverejnili ešte v máji. Kyjev švajčiarsky postoj označil za nelogický a za sklamanie.

08:12

Moldavská štátna vysielacia spoločnosť oznámila, že vandali poliali farbou vchod do jej budovy v metropole Kišiňov. Moldavská polícia uviedla, že zafarbili aj budovu najvyššieho súdu. Incident sa udial iba deň po tom, ako polícia z podobných incidentov obvinila skupinu vycvičenú v Moskve, ktorej cieľom je destabilizovať situáciu v krajine pred nadchádzajúcimi voľbami.

08:11

Americký prezident Joe Biden vyzval na prímerie v Libanone. Reagoval tak na otázku novinárov ohľadom potencionálnej pozemnej invázie izraelskej armády do Libanonu.

08:10

Pri izraelských útokoch na Libanon celkovo zahynulo 33 ľudí a 195 sa zranilo. Informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva.

08:07

Stovky stúpencov šiitskych strán protestovalo pred americkým veľvyslanectvom v irackom Bagdade. Reagovali tak na zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zomrel po izraelskom leteckom útoku na Bejrút.

08:05

Záplavy v dôsledku pretrvávajúcich intenzívnych zrážok pripravili v Nepále o život najmenej 101 ľudí. Ďalších 64 osôb je nezvestných. Informovala tamojšia polícia.

07:59

Po zabití vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha sa Izrael dostal do bodu zlomu v boji proti svojim nepriateľom a v tomto boji je odhodlaný pokračovať. V televíznom príhovore odvysielanom to povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali