Lapin: Máme za sebou rekordne teplý polrok

Lapin: Máme za sebou rekordne teplý polrok

Bratislava 2. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Skončil sa jún a Slovensko má za sebou rekordne teplý prvý polrok roka 2024. “Keď hodnotíme priemernú teplotu za mesiace január až jún, môžeme jednoznačne tvrdiť, že ide o výrazne najteplejší prvý polrok v histórii meteorologických meraní na Slovensku,” uviedol pre TASR klimatológ Milan Lapin

teplomer
Ilustračné foto

“Sezóna prvých šiestich mesiacov roku 2024 mala priemer teploty vzduchu približne o 4 stupne Celzia vyšší, ako bol priemer z obdobia 1961 – 1990 a približne o 3 stupne Celzia vyšší, ako je priemer nového operatívneho normálu z obdobia 1991 – 2020,” informoval Lapin, ktorý je emeritným profesorom na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

Reklama

Ako dodal, prvý polrok 2024 bol výrazne teplejší ako doterajší rekord z prvej polovice roka 2007 – v Hurbanove o 0,7 stupňa Celzia, v Košiciach o 0,4 stupňa Celzia, v Poprade o 0,6 stupňa Celzia a v Oravskej Lesnej dokonca o 1,0 stupeň Celzia.

“Tohtoročný jún bol tiež ďalším z mesiacov s výrazne kladnou odchýlkou od štandardného dlhodobého priemeru 1961 – 1990 a aj od nového operatívneho normálu z obdobia 1991 – 2020. Pred rokom 2000 by bol tohtoročný jún najteplejším od začiatku pozorovaní, no od roku 2000 sa vyskytlo viacero relatívne teplejších júnov. V dôsledku toho bol jún 2024 v Hurbanove až siedmy najteplejší, v Košiciach šiesty až ôsmy najteplejší, v Poprade piaty a v Oravskej Lesnej tretí až štvrtý najteplejší od začiatku pozorovaní,” vysvetlil odborník.

Reklama

Na rekordne vysokej priemernej teplote prvého polroka 2024 sa podpísali aj ostatné mesiace, predovšetkým február. V Hurbanove dosiahla jeho priemerná teplota až 9,1 stupňa Celzia, čo znamená, že bol o 8,7 stupňa Celzia teplejší v porovnaní s dlhodobým priemerom rokov 1901 až 2000.

“Bude zaujímavé sledovať, či rok 2024 bude na Slovensku, na severnej pologuli a aj v priemere na celej Zemi doteraz najteplejším rokom v histórii meteorologických pozorovaní, teda od roku 1850. A to napriek tomu, že El Niňo skončilo pred vyše mesiacom a v auguste 2024 zrejme nastúpi nová studená epizóda La Niňa v rovníkovej časti Tichého oceánu. Z operatívnych údajov vyplýva, že priemer teploty vzduchu na celej Zemi a aj na severnej pologuli je v sezóne január až jún 2024 stále rekordne vysoký,” doplnil Lapin.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:02

Súd v Moskve vo štvrtok udelil americkému občanovi Robertovi Woodlandovi trest 12 a pol roka odňatia slobody za nezákonné obchodovanie s drogami. Woodlanda uznali za vinného z pokusu o prevoz veľkého množstva nezákonných drog v rámci organizovanej skupiny. Mužov právnik pre Reuters uviedol, že jeho klient čiastočne priznal vinu.

18:00

Už 70 vozidiel skonfiškovala rakúska polícia od 1. marca tohto roka, keď vošiel do platnosti zákon proti výraznému prekračovaniu rýchlosti v krajine, uviedol v stredu denník Der Standard.

17:46

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že berie vážne vyjadrenia amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa o rýchlom ukončení vojny na Ukrajine.

17:45

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že Rusko nevyhlási na Ukrajine prímerie, kým Kyjev nepodnikne kroky, ktoré sú “nezvratné” a prijateľné pre Moskvu. Na summite hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej Astane takisto vyjadril pripravenosť vyrábať nové rakety.

17:12

Z desiatich operačných programov (OP) programového obdobia 2014 – 2020 boli schválené prostriedky vo výške vyše 15,348 miliardy eur. Predstavuje to čerpanie na úrovni 105,84 %. Vyplýva to z Informácie o čerpaní eurofondov k 30. júnu tohto roka, ktorú zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR.

17:12

Taliansko zaznamenalo v roku 2023 rekordný počet návštevníkov svojich štátnych múzeí, keďže turisti sa “hrnuli” do pôsobivého množstva pamiatok a archeologických nálezísk tejto stredomorskej krajiny, uviedlo v stredu ministerstvo kultúry.

17:11

Miera úspor domácností v eurozóne vzrástla v 1. štvrťroku tohto roka na najvyššiu úroveň za takmer tri roky. Naopak, investície pokračovali v poklese a zaznamenali najnižšiu mieru za posledné tri roky. Údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat zverejnila agentúra Reuters.

16:59

Sopka na talianskom ostrove Stromboli v Stredozemnom mori v stredu večer chrlila lávu, ktorá stekala do mora. Stromboli sa nachádza v Stredozemnom mori v súostroví Liparské ostrovy severne od Sicílie. Táto takmer 930 metrov vysoká aktívna sopka pravidelne vybuchuje a je preto vyhľadávanou turistickou atrakciou.

16:47

Česko od stredy neuznáva nebiometrické pasy Ruskej federácie. Pobyt držiteľov takýchto pasov na území ČR je považovaný za nelegálny. Česko vyzvalo ostatné krajiny, aby prijali rovnaké opatrenie.

16:46

Najmenej 50 osôb zahynulo v najväčšom pakistanskom meste Karáči z dôvodu mimoriadnych horúčav, ktoré túto oblasť sužujú už tri týždne. Mnohí ľudia museli vyhľadať lekárske ošetrenie, uviedli vo štvrtok záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali