Labutie jazero súčasťou osláv Petipovho výročia

Labutie jazero súčasťou osláv Petipovho výročia

Košice 7. marca 2018 (HSP/Foto:wikimedia)

 

V piatok 23. marca sa na javisko Historickej budovy Štátneho divadla Košice vráti azda najznámejší klasický balet na svete, Labutie jazero Petra Iľjiča Čajkovského. Novú inscenáciu pripravuje s baletným súborom jeden z popredných svetových choreografov súčasnosti Vladimir Malakhov, pre ktorého je to druhá veľká spolupráca s košickým baletom. V roku 2015 so súborom naštudoval ďalší zo skvostov baletného repertoáru, Bajadéru Ludwiga Minkusa. Do repertoáru košického divadla sa Labutie jazero vráti v mesiaci, kedy si celý svet pripomína 200. výročie narodenia Mariusa Petipu, ktorý je považovaný za „novátora“  klasického baletu a ktorého choreografie desiatok baletov dodnes žijú na svetových baletných scénach.

Štátne divadlo Košice

Čajkovského Labutie jazero je klasickým baletom, ktorý bol inšpirovaný ruskými ľudovými rozprávkami. Po premiére v roku 1877 vzniklo síce veľa jeho variácií, ale väčšina baletných súborov vychádza svojou hudbou a choreografiou z oživenej adaptácie z roku 1895, ktorú v Petrohrade inscenoval baletný majster Marius Petipa. Jeho 200. výročie (11. marca 1818) narodenia si pripomína v tomto roku celý svet. Hoci sa narodil vo francúzskom Marseille, pre jeho kariéru a aj pre svetový balet má najväčší význam jeho pôsobenie v Rusku, kde bol dlhoročným baletným majstrom petrohradských cárskych divadiel – Veľkého kamenného divadla a Mariinského divadla. Ako choreograf vytvoril viac ako päťdesiat baletov, z ktorých niektoré žijú na svetových scénach aj v súčasnosti v pôvodnej verzii alebo vo verzii inšpirovanej Petipovou choreografiou.

Reklama

Inak tomu nie je ani v prípade nového košického Labutieho jazera. Realizácia Labutieho jazera si žiada elegantné prevedenie „francúzskej školy“, temperament Talianov, disciplínu nemeckého zázemia a bohatú emotívnu škálu Slovanov a ruskej baletnej školy. Nové spracovanie Labutieho jazera v réžii a choreografii renomovanej osobnosti svetového baletu Vladimíra Malakhova ponúkne podnetnú hudobnú dramaturgiu autora a skladateľa P. I. Čajkovského, dostatok kreatívneho priestoru pre praktickú realizáciu mnohotvárnej umeleckej stavby predstavenia a samozrejme príležitosť uplatnenia bohatého interpretačného potenciálu.

Scénu a kostýmy pre nové košické Labutie jazero pripravil Jorgi Roid Menendez. Pri prípravách choreografií pracovali v pozícii asistentov Emi Hariyama, Tatiana Iegorova, Eva Sklyarova a Oleksandr Khablo. V predstavení spoluúčinkuje orchester Štátneho divadla Košice, s ktorým dielo hudobne naštudoval Igor Dohovič. V hlavných postavách Odety a Odílie sa predstavia Ami Fujikawa, Shoko Yamada,  v postave Princa Sigfrida Sergii Iegorov, Martin Banyai. V ďalších postavách dostanú priestor všetci členovia sólistického a zborového ansámblu baletného súboru.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:46

Jedna osoba zahynula a štyri ďalšie sa zranili počas stredajších ruských raketových útokov v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

14:45

Letisko Václava Havla v Prahe v reakcii na problémy s odbavovaním batožiny dočasne posilnilo kapacity na nakládke a vykládke kufrov administratívnymi pracovníkmi letiska. V priebehu stredy by nemalo dochádzať k problémom s nakládkou, výdaj kufrov sa však oneskoriť môže. Uviedla to hovorkyňa letiska Klára Divíšková, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

14:43

Kenská polícia v stredu oznámila, že na utorkových protivládnych zhromaždeniach zadržala viac ako 270 ľudí vydávajúcich sa za demonštrantov. Ide o osoby, ktoré podľa polície podozrivé z trestnej činnosti.

Keňa protesty
Na snímke demonštranti blokujú cestu Nairobi-Mombasa v Nairobi 2. júla 2024
14:42

Ruský prezident Vladimir Putin a bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump nevedú dialóg o podmienkach dosiahnutia mieru na Ukrajine. Na stredajšej tlačovej konferencii v Moskve to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informovala agentúra Reuters.

Trump už skôr opakovane vyhlásil, že ak bude znovuzvolený, má v úmysle dosiahnuť urovnanie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou za 24 hodín.

14:42

Taliansko údajne plánuje kúpiť stovky tankov a obrnených vozidiel od nemeckého koncernu Rheinmetall za približne 20 miliárd eur. Pre Rheinmetall by to bola dosiaľ vôbec najväčšia zákazka. Informuje o tom v stredu nemecký ekonomický denník Handelsblatt citujúc nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou.

14:39

Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších 18 utrpelo zranenia pri ruskom útoku dronmi a raketami na ukrajinské mesto Dnipro, uviedol v stredu gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

Dnipro vojna
Na snímke záchranári zasahujú na mieste zrútenej budovy po ruskom leteckom útoku v ukrajinskom meste Dnipro 3. júla 2024
14:34

Na severovýchode Mjanmarska, kde sídli regionálne veliteľstvo armády, vypukli nové ozbrojené strety. Podľa miestnych médií tam pri ostreľovaní zahynulo šesť civilistov, informovala v stredu agentúra AFP s tým, že zrejme ide o rozšírenie ofenzívy, ktorú vlani spustili povstalecké skupiny.

14:22

Japonský najvyšší súd v stredu rozhodol, že už zrušený zákon o eugenickej ochrane, na ktorého základe boli v rokoch 1948-96 násilne sterilizované tisíce ľudí, je protiústavný. TASR o tom píše na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na japonské médiá.

14:22

Viac ako 70 percent kokaínu sa do Európy dostáva cez prístavy v belgických Antverpách a holandskom Rotterdame. Vyplynulo to z analýzy Europolu, podľa ktorej prísun tejto drogy do Európy narastá. Pre agentúru DPA to uviedla hovorkyňa Europolu, informuje TASR.

14:21

V Česku prebiehajú informačné operácie, ktorých cieľom je šíriť ruské naratívy a zastaviť tak prísun materiálnej pomoci Ukrajine. Vo výročnej správe za rok 2023 to v stredu uviedla česká Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

14:21

Francúzsky vedecký pracovník Laurent Vinatier, ktorý je už mesiac vo vyšetrovacej väzbe v Rusku, sa v plnom rozsahu priznal k nezákonnému zhromažďovaniu informácií v oblasti ruských vojenských aktivít. S odvolaním sa na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) o tom v stredu informovala agentúra TASS, na ktorú sa vo svojej správe odvolala agentúra AFP.

14:08

V Spojenom kráľovstve v stredu prebieha posledný deň predvolebnej kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia vo štvrtok. Kľúčovými sú v závere kampane najmä ekonomické témy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali