Kurachovský front: Rusi prešli 5 kilometrov cez holú step a vyrobili Ukrajincom obrovský problém

❚❚

Kyjev 27. októbra 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP)

 

Rýchly prielom ruských vojakov k Šachterskomu a Ilinke rozzúril Kyjev, píše Radomir Markuš v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Ukrajinský vojaci vojaci vojenský výcvik UKrajina front
Ilustračné foto

V ukrajinskej internetovej komunite sa v diskusii o novej ruskej ofenzíve rozhorela porazenecká debata.

.

Podľa operatívnej správy pomerne spoľahlivého ukrajinského zdroja, ktorý má „veľa známych v generálnom štábe AFU“, ruská armáda bez strát prekročila rieku Kašlagač a postúpila severne od Zolotoj Nivy smerom na Šachťorskoje (20 km západne od Ugledaru), pričom tam bolo dobytých pre obranu AFU niekoľko dôležitých oporných bodov.

Na potvrdenie toho sa na webe objavili epické zábery blogera „Morpech V“ s geolokáciou útoku kolóny ruských obrnených vozidiel v smere na Novoukrainku a Šachťorskoje. Došlo k rýchlemu útoku na pozície AFU silami vysadených výsadkárov s následným vyčistením a konsolidáciou.

.

Pokusy nepriateľa zastaviť postup boli neúspešné. Ruskí bojovníci postúpili o viac ako 3 kilometre severne od línie Zolotaja Niva – Prečistovka.

Neexistujú presné údaje o tom, kedy bolo video natočené. Ale súdiac podľa praxe ruských aj ukrajinských bezpilotných jednotiek, záznamy sú zverejňované s niekoľkodňovým oneskorením (aby nepoškodili bezpečnosť svojich jednotiek), s najväčšou pravdepodobnosťou ide o tzv. konzervované, t. j. nie celkom „čerstvé“ údaje. Aj keď nie je ani to isté.

Kanál DeepState pracujúca pre GUR, ktorá, pochopiteľne, zveličuje „peremogy“ Ukrajincov bojujúcich „ako levy“, informovala o tom, že kolóna Ozbrojených síl RF vstúpila do Zolotnej Nivy a potom sa presunula smerom na Šachterskoje.

„Na línii Šachterskoje – Bogojevlenka to bol mimoriadne ťažký deň,“ posťažoval sa Roman Pogorelov, admin DeepState. – V oblasti Šachterskoje došlo k dvom útokom. Kolóna Katsapov (Rusov) s 8 obrnenými vozidlami dosiahla obec a pokúsila sa preraziť do Boľšoj Novoselky. Zasiahnutý bol 1 obrnený transportér (čítaj: ani jeden nebol poškodený – pozn. red.), ostatné ušli. Do večera sa kolóna viac ako 15 BMP, BTR a tankov rozdelila v Zolotoj Nive. Časť z nich sa pokúsila preraziť k Boľšoj Novoselke, ale kvôli výbuchu prvého vozidla (to iste ako v predchádzajúcom prípade – pozn. red. ) sa rozhodla stiahnuť. V Bogojavlenke Orkovia na 2 BMP zoskočili na farmu, západne od dediny, vysadili pechotu“.

Z panických rečí na fórach vojakov AFU sa dá pochopiť, že operátori dronov „Ptach Magyara“ nemohli použiť FPV-drony kvôli práci mobilnej ruskej REB, zatiaľ čo ruské posádky a výsadkári napriek výbuchu BMP na západných mínach, prežili. Tým sa vlastne vysvetľuje nerušený postup kolóny na veľkú vzdialenosť cez holú step, a to vo dne, čo bolo predtým jednoducho nemožné.

.

Podľa smútku Svitana, známeho ukrajinského blogera, Šachterskoje dáva Rusom možnosť reálne postupovať smerom na Bogatyr, ktorého strata by sa mohla skončiť kolapsom celého Kurachovského frontu.

To sa stalo aktuálnym po ďalšom prielome ruských ozbrojených síl smerom na Ilinku (od Gorňaku) a obsadení niektorých výšin na severnom brehu Kurachovskej priehrady. To znamená, že skupina Stred je zameraná na útok na Kurachovo zo západu, zatiaľ čo skupina Východ sa k nemu presúva z juhu. Ak sa stretnú povedzme v oblasti Bogatyru (a všetko k tomu smeruje), bude to strategický „kotol“.

Znamená to jedno: zásobovanie silnej posádky AFU v Pokrovsku/Krasnoarmejsku bude prerušené. Samozrejme, Zelenského generáli budú hádzať „mäso“ do cesty postupu ruských vojsk, ale ako ukazuje prax, obrana bez dominancie v dolnej časti oblohy (pomocou dronov) nie je silnou stránkou ukrajinskej armády.

Pravda, gaučoví experti v Kyjeve tomu neveria: nuž, čo je to celý Kurachovský front? Hovoria, že „hrdinovia“ udrú ruským kolónam do boku, takže ak sa vojaci “Hordy” pohnú aby uzavreli obkľúčenie, tak len širokým frontom, a to je dlhé a ťažké“.

Z ruskej strany, mimochodom, prichádzajú protichodné informácie.
„AFU je v dôležitej dedine Šachterskoje pred kolapsom, bola centrom AFU počas ich protiofenzívy v roku 2023 na juhu Donecka. Dnes ruskí bojovníci uskutočnili prielom zo Zolotoj Nivy a už v stúpili do Šachterskoje. Tým je odrezaná ďalšia cesta medzi Kurachovom a Veľkou Novoselkou a samotné Kurachovo je čoraz viac ohrozované približujúcimi sa ruskými silami z juhu,” píše Voenacher.

.

Podľa Jurija Podoljaka ruská mechanizovaná kolóna, ktorá sa pri postupe nestretla s vážnejším odporom, prešla jedným ťahom asi 5 kilometrov a vstúpila na predmestie Šachterskovo.

Vojenský expert sa domnieva, že paralelný úder na Bogojavlenku a Šachterskoje neumožnil Ukrajincom skoncentrovať obranu, čo bolo príčinou jej zrútenia.

„Vojin DV“ sa však domnieva, že na radosť je ešte priskoro. Podľa tohto zdroja „na smere Šachterskoje dochádza k postupu, ale miernemu. Ukrajinci tu majú dostatok síl a prostriedkov.

Neváhali ostreľovať postupujúce jednotky raketometom „Himars“ a dokonca vytiahli aj delostrelecký systém „Pion“ (ten, mimochodom, stihol zhorieť). Takisto tu Ukrajinci majú mínus jeden tank“.

Anatolij Radov, odvolávajúc sa na záznam blogera „Morpech V“ práve z tohto valenia ruskej obrnenej skupiny zo strany Zolotoj Nivy smerom na Šachterskoje, píše: „Dedina ešte nebola dobytá, ale určite sa tak stane v najbližšom čase.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

08:25

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny.

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

07:30

Vládnuca strana Gruzínsky sen sa stala víťazom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku. Vyplýva to z údajov zakladajúcich sa na sčítaní hlasov v 72 percentách okrskov, ktoré večer zverejnila ústredná volebná komisia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali