Kulturologicko-filozofický odbor Matice slovenskej gratuluje slovenskému kulturológovi, filozofovi, esejistovi a literárnemu kritikovi profesorovi Dalimírovi Hajkovi k jubileu

Kulturologicko-filozofický odbor Matice slovenskej gratuluje slovenskému kulturológovi, filozofovi, esejistovi a literárnemu kritikovi profesorovi Dalimírovi Hajkovi k jubileu

Bratislava 5. júla 2024 (HSP/Foto:Screenshot)

 

5. júla oslavuje osemdesiatiny popredný slovenský filozof, kulturológ, esejista, literárny kritik a nositeľ Svetovej ceny za humanizmus Ohrid Academy Of Humanism, nositeľ najvyššej Ceny Matice slovenskej profesor Dalimír Hajko

Dalimír Hajko
Na snímke Dalimír Hajko

Prof. PhDr. Dalimír Hajko, DrSc. (* 5. júl 1944, Mýtna) je slovenský vysokoškolský pedagóg, filozof, kulturológ, literárny kritik a esejista. Publikuje pre Slovenské pohľady, Filozofiu, Literárny týždenník a ďalšie periodiká. Je členom Predsedníctva Spolku slovenských spisovateľov a nositeľom ceny Egona Erwina Kischa. Taktiež je nositeľom najvyššej Ceny Matice slovenskej, ktorá mu bola udelená pri príležitosti 160. výročia založenia, ktoré bolo zároveň 1160. výročím príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu (video z oceňovania). Toto ocenenie inicioval Kulturologicko-filozofický odbor Matice slovenskej, ktorý profesora následne jednohlasne zvolil za čestného predsedu tohto odboru spolu s profesormi Leikertom a Dupkalom.

Reklama

Profesor Hajko pôsobil ako vedúci vedecký pracovník Ústavu filozofie a sociológie Slovenskej akadémii vied, Ústavu slovenskej literatúry SAV, bol v Predsedníctve SAV, v Slovenskom rozhlase a v Národnom literárnom centre. Pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na Katedre kulturológie Filozofickej fakulty UKF v Nitre, neskôr pôsobil na Katedre filozofie Žilinskej univerzity. Aktuálne je čestným predsedom Kulturologicko-filozofického odboru Matice slovenskej.

Do činnosti Hajka patrí oblasť umenia, náboženstva, sociálnej skutočnosti, videnej v polohách myslenia a zároveň v horizonte rozličných kultúr, filozofia, taktiež problematika slovenských národných buditeľov. Publikoval súbory literárno-filozofických reflexií o vytypovaných slovenských spisovateľoch strednej a mladej generácie Niekoľko inšpirácií (1976), Sondy (1977), Okamihy poézie (1990) a Existencia v literatúre (1996). Ako historik a popularizátor filozofie napísal eseje Rozpätia dňa (1975), knihu esejí o najvýznamnejších predstaviteľoch filozofického myslenia v dejinách ľudstva Tvorcovia veľkých myšlienok (1988), štúdiu o filozofickom myslení na Slovensku v 19. storočí Filozofické návraty a vízie (2001), desať štúdií o slovenských básnikoch a básnických dielach druhej polovice 20. storočia Päťdesiat rokov slovenskej poézie (2004), úvahy o európskej integrácii Globalizácia a kultúrna identita (2005). Je autorom portrétnej štúdie Ján Stacho (1998), a zostavil výbery z poézie J. Turana, J. Šimonoviča, R. Čižmárika, J. Vagoviča, T. Štraussa. Na vydanie pripravil súbor základných prác A. Camusa Mýtus o Sizyfovi, Pád, Caligula (1993). V roku 2018 získal Cenu Slovenských pohľadov za históriu a cenu Slovenských národných novín za literárnu kritiku. V roku 2019 získal cenu Egona Erwina Kischa. V roku 2023 usporiadali spoločné podujatie Večer kulturológov Matica slovenská a Spolok slovenských spisovateľov, ktoré bolo venované jeho autorovej tvorbe a dielu, a na ktorom vystúpil spolu s kolegom kulturológom Jozefom Leikertom. V roku 2023 získal prémiu Ceny Literárneho fondu 2022 v kategórii esejistika za knihu Stopy v (mojej) duši. K najnovším aktivitám patrí jeho účasť na podujatí k spisovateľovi Ladislavovi Ballekovi či pravidelné publikovanie v Slovenských pohľadoch.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:30

Neznámy muž na elektrickom vozíku hodil dve zápalné fľaše na nórsky kráľovský palác v Osle, informovala v pondelok tamojšia polícia. Muža ihneď zadržali, jeho motív je zatiaľ nejasný.

17:28

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok obvinil Rusko z “bezohľadných útokov” na ukrajinských civilistov. Vyhlásil to po správach o masívnych náletoch, ktoré si v pondelok na Ukrajine vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených, a to aj v detskej nemocnici v Kyjeve.

17:08

Indický premiér Naréndra Módí v pondelok pricestoval do Moskvy na dvojdňovú štátnu návštevu. Na programe má neformálnu večeru u šéfa Kremľa Vladimira Putina a spoločné rokovania.

17:06

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že Ukrajina na summite NATO, ktorý sa začne v utorok vo Washingtone, očakáva od svojich západných partnerov konkrétne kroky na posilnenie svojej protivzdušnej obrany a ochranu energetického sektora.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
17:00

Nový britský labouristický premiér Keir Starmer v pondelok prvýkrát zavítal do Severného Írska ako predseda vlády Spojeného kráľovstva. Na zámku Stormont v Belfaste rokoval s prvou ministerkou Michelle O’Neillovou z proírskej unionistickej strany Sinn Féin a s jej námestníčkou Emmou Little-Pengellyovou z probritskej Demokratickej unionistickej strany (DUP).

16:41

Aliancia v Európskom parlamente (EP) nazvaná Patrioti pre Európu, ktorú pred vyše týždňom predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, sa v pondelok oficiálne stala europarlamentnou frakciou. S odvolaním sa na oznámenie Orbánovho hovorcu Zoltána Kovácsa na platforme X to napísala agentúra DPA.

16:40

Výsledok nedeľňajších predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku odvrátil možnosť zásadnej zmeny zahraničnej politiky krajiny, najmä vo vzťahu k Rusku. V rozhovore pre TASR to uviedol politológ Michel Perottino z Univerzity Karlovej (UK) v Prahe.

16:39

Líder francúzskeho Národného združenia (RN) Jordan Bardella, ktorý je pravou rukou Mariny Le Penovej, bude v Európskom parlamente (EP) viesť novovzniknuté zoskupenie Patrioti pre Európu. Agentúre AFP to v pondelok v Bruseli povedali nemenovaní francúzski a talianski europoslanci ešte pred očakávaním ohlásením, že z tejto skupiny sa stáva nová frakcia v EP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali