Kubiš opäť v Top10, v celkovom poradí už 16.

Kubiš opäť v Top10, v celkovom poradí už 16.

Ružomberok 29. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Nemecký cyklista Johannes Adamietz zvíťazil v predposlednej 4. etape pretekov Okolo Slovenska. Jazdec stajne Lotto Dstny sa presadil po celodennom úniku v špurte štvorice a 183,5 km dlhú trasu z Partizánskeho do Ružomberka zvládol za 4:28:02 hodiny. Bolo to jeho prvé víťazstvo medzi profesionálmi v kariére

Lukáš Kubiš
Na snímke Lukáš Kubiš

Druhý skončil Ukrajinec Kyrylo Carenko (Corratec-Vini Fantini) a tretí finišoval Francúz Pierre Thierry (Arkéa-B&B Hôtels Continentale). Žltý dres pre celkového lídra získal Švajčiar Mauro Schmid (Jayco AlUla), ktorý z neho vyzliekol doterajšieho lídra a svojho tímového kolegu Andersa Foldagera. Druhý celkovo je Francúz Julian Alaphilippe zo Soudalu QuickStep s mankom dve sekundy. Najlepší Slovák Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper) sa opäť dostal do Top10, keď obsadil desiate miesto a v celkovom poradí sa posunul na 16. priečku.

Reklama

V sobotu čakala na pelotón náročná etapa so siedmimi vrchárskymi prémiami a celkovo až 3021 výškovými metrami. Hneď po štarte sa viacero pretekárov pokúšalo o úniku a na úvodnom stúpaní na Veľké pole sa odtrhli Kyrylo Carenko (Corratec), Pierre Thierry (Arkea), Johannes Adamietz (Lotto) a Andrea Garosio (Polti-Kometa). Kvarteto si postupne vytvorilo trojminútový náskok a pelotón ho prestal stíhať. Po 55 km narástlo manko balíka už na takmer deväť minút a únik cítil, že má možno šancu aj na etapový triumf. Štvorica dobre spolupracovala a pelotón, ktorý zvýšil tempo, ukrajoval z manka iba máličko. Na horských prémiách bol aktívny najmä Carenko, ktorý bojoval aj o vrchársky dres. Pred stúpaním na Donovaly vypadol z pelotónu Peter Sagan.

Šesťdesiat km pred páskou mal únik k dobru stále okolo sedem minút, no na chvíľu prišiel o Adamietza, ktorý mal technické problémy a musel sa doň vrátiť. Vysoké tempo však preriedilo aj pelotón, v ktorom zostalo už len okolo 50 jazdcov, počas etapy prišlo aj k viacerým pádom a niekoľko jazdcov musel odstúpiť. V pelotóne pracovali najmä pretekári Soudalu QuickStep a Jayco AlUla, no 21 km pred cieľom stále strácali tri minúty na únik. Pred finišom boli ešte dve prémie 3. kategórie na Kalvárii. Na predposlednom stúpaní odpadli z pelotónu aj Martin Svrček (QuickStep) a Samuel Tuka (Dukla), stále sa v ňom držal Lukáš Kubiš. Únik mal na záverečných desiatich kilometroch stále k dobru minútu a pol a pred pelotónom stihol prejsť aj poslednýkrát Kalváriu.

Reklama

Pod jej vrcholom nastúpil Adamietz, ktorý sa dokázal odtrhnúť od kolegov z úniku. V zjazde ho však dostihlo najprv Thierry a o chvíľu aj Garosio a Carenko. Rozhodol sa tak v záverečnom špurte do kopca, v ktorých mal najviac síl Adamietz pred Carenkom.

“Je to niečo výnimočné. Po rokoch tréningov, tvrdej driny som dosiahol prvé víťazstvo. Dnes bolo veľmi teplo, v polovici trate som mal aj technické problémy a musel som sa dotiahnuť do úniku. V závere som to musel zahrať rozumne a nakoniec rozhodol špurt,” povedal pre RTVS Šport.

V skupine favoritov na celkové poradie zaútočil pred vrcholom posledného kopca Alaphilippe a krok s ním udržali iba Mauro Schmid (Jayco AlUla) a Jenno Berckmoes (Lotto). Z tejto trojice bol v cieli prvý Schmid, Alaphilippe skončil o päť sekúnd za ním a tak si žltý dres obliekol mladý švajčiarsky pretekár, ktorý v ňom nahradil svojho oddielového kolegu Foldagera. Zo Slovákov skončil najvyššie na 10. mieste Kubiš, ktorý tak bol aj tretí deň po sebe v Top10.

“Bolo to nad naše očakávania, únik sa utvoril veľmi rýchlo, no potom mal k dobru až desať minút, čo bolo niečo neuveriteľné. World tímy to potom cez Donovaly začali sťahovať a zredukovali pelotón. My sme tam zostali viacerí a chalani mi v prvej skupine vytvorili dobrú pozíciu. Išiel som na zadnom kolese Alaphilippea. V poslednom kopci asi 300 m pred vrcholom Julian odišiel a my sme potom špurtovali za nimi,” povedal Kubiš pre RTVS Šport.

V poradí 68. ročník Okolo Slovenska vyvrcholí nedeľňajšou etapou so štartom v Liptovskom Mikuláši a cieľom na Štrbskom Plese, ktorá meria 145 km a na pretekárov čakajú tri horské prémie 1. kategórie v cieľovom meste s dĺžkou 7,8 km a sklonom 4,7%.

Reklama

 

Výsledky 4. etapy Okolo Slovenska (Partizánske – Ružomberok, 183,5 km):

1. Johannes Adamietz (Nem./Lotto Dstny) 4:28:02 h, 2. Kyrylo Carenko (Ukr./Corratec-Vini Fantini), 3. Pierre        Thierry (Fr./Arkéa-B&B Hôtels Continentale) obaja rovnaký čas, 4. Andrea Garosio (Tal./Polti Kometa) +4 s, 5. Jenno Berckmoes (Belg./Lotto Dstny) +17, 6. Mauro Schmid (Švaj./Jayco AlUla) rovnaký čas, 7. Julian Alaphilippe (Fr./Soudal QuickStep) +22, 8. Anders Foldager (Dán./Jayco AlUla) +52, 9. Fernando Barcelo (Šp./Caja Rural-Seguros RGA), 10. Lukáš KUBIŠ (SR/Elkov-Kasper) obaja rovnaký čas

 

Celkové poradie:

1. Schmid 13:11:55 h, 2. Alaphilippe +2 s, 3. Foldager +22, 4. Berckmoes +33, 5. Felix Engelhardt (Nem./Jayco AlUla) +35, 6. Gil Gelders (Belg./Soudal QuickStep) +1:03, … 16. KUBIŠ +2:13

 

Reklama

Držitelia jednotlivých dresov:

žltý: Mauro Schmid (Švaj./Jayco AlUla)
zelený pre lídra bodovacej súťaže: Julian Alaphilippe (Fr./Soudal QuickStep)
bodkovaný pre najlepšieho vrchára: Kyrylo Carenko (Ukr./Corratec)
biely pre najlepšieho mladého pretekára: Gil Gelders (Belg./Soudal QuickStep)

bielo-modro-červený pre najlepšieho Slováka: Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper)
najaktívnejší pretekár 4. etapy – Johannes Adamietz (Nem./Lotto Dstny)

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:00

Konflikt na Ukrajine nie je možné vyriešiť za jeden deň. Uviedol to v pondelok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v reakcii na vyhlásenia exprezidenta USA Donalda Trumpa pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami.

19:43

Izrael už takmer dokončil elimináciu vojenských schopností palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy. Vyhlásil to v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

19:40

Švajčiarsko s platnosťou od pondelka sprísnilo svoj doterajší zákon o znásilnení a sexuálnych trestných činoch, a to v súlade so zásadou “nie znamená nie”.

19:28

Organizácia spojených národov v pondelok uviedla, že zástupcovia krajín sveta a talibanská delegácia po prvýkrát otvorene diskutovali o Afganistane.

19:27

Fínsky parlament schválil v pondelok dohodu o spolupráci so Spojenými štátmi v oblasti obrany. Dohoda okrem iného dáva americkej armáde prístup k 15 základniam a výcvikovým priestorom vo Fínsku.

19:27

Lietadlo spoločnosti Air Europa muselo v pondelok núdzovo pristáť v Brazílii po “silných turbulenciách” pri ktorých niekoľko ľudí na palube utrpelo zranenia.

19:25

V Lotyšsku v pondelok vstúpili do platnosti legislatívne zmeny, ktoré umožňujú homosexuálnym párom uzatvárať registrované partnerstvá.

18:53

Súčasný mauritánsky prezident Muhammad Gazwání zvíťazil v sobotných prezidentských voľbách so ziskom 56 percent hlasov, oznámila v pondelok volebná komisia.

18:36

Snahy o démonizáciu krajne pravicových voličov strácajú účinok. Vyhlásila to v pondelok talianska premiérka Giorgia Meloniová po víťazstve krajne pravicového Národného združenia (RN) v prvom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku.

18:32

Občania EÚ, ktorí chcú pracovať alebo založiť si podnik v inom členskom štáte, sa ešte stále stretávajú s mnohými prekážkami a uznávanie odborných kvalifikácií nie je jednoduchá záležitosť. Vyplýva to z pondelňajšej správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali