Ku Kotlárovi sa vyjadrila Lekárska fakulta UK. Aké stanovisko zaujala?

❚❚

Bratislava 4. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Stanoviská splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie ochorenia COVID-19 Petra Kotlára sú v príkrom rozpore s medicínou založenou na vedeckých dôkazoch. Upozornilo na to vedenie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave. Apelovalo na to, aby sa prístup medicíny založenej na dôkazoch aplikoval vo všetkých rozhodovacích procesoch, ktoré môžu ovplyvňovať životy a zdravie populácie

12. schôdza Národnej rady SR
Na snímke poslanec NR SR a splnomocnenec vlády pre vyšetrenie pandémie Peter Kotlár (nominant SNS)

“V medicíne sa pri rozhodovaní riadime konsenzom odborníkov založenom na vedeckých dôkazoch, ktoré sú generované korektne realizovaným výskumom. Stanoviská splnomocnenca Petra Kotlára sú v príkrom rozpore s týmto prístupom. Jeho vyjadrenia, spochybňujúce protipandemické opatrenia a postupy použité na liečbu infekcie SARS-COV-2, nie sú v súlade s medzinárodnými vedeckými poznatkami, ani s našimi odbornými klinickými skúsenosťami s manažmentom pandémie ochorenia COVID-19,” poznamenalo.

.

LF UK považuje formulácie nabádajúce ľudí spochybňovať rozhodnutia o očkovaní a liečbe v súvislosti s COVID-19 za mimoriadne nebezpečné. “LF UK pripravuje študentov na vykonávanie medicíny založenej na dôkazoch. Vyzývame na to, aby sa tento prístup aplikoval vo všetkých rozhodovacích procesoch, ktoré môžu ovplyvňovať životy a zdravie populácie,” dodalo vedenie fakulty.

Splnomocnenec Kotlár už predložil vládnemu kabinetu správu k preverovaniu pandémie. Má byť zaradená na riadne rokovanie vlády. Na tohtotýždňovej tlačovej konferencii Kotlár hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Avizoval, že vláde odporučí napríklad zastavanie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti a odmietnutie aktualizovaných medzinárodných zdravotných predpisov a pandemickej zmluvy. Opozícia Kotlárove výroky skritizovala a označila ich za dezinformácie. Tvrdeniami sú znepokojení aj vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Vyzvali vládu, aby k správe pristupovala mimoriadne obozretne.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Veľryba bieluha známa aj pod menom Hvaldimir, ktorá žila pri nórskom pobreží a ktorej postroj podnietil špekulácie, že vykonáva špionáž, nebola zastrelená – ako tvrdili aktivisti za práva zvierat -, ale podľahla bakteriálnej infekcii. S odvolaním sa na vyhlásenie nórskej polície o tom v piatok informovala agentúra AP, píše TASR.

Bieluha si vyslúžila prezývku Hvaldimir, ktorá vznikla spojením slov hval (v nórčine znamenajúcom veľryba) a krstného mena Vladimir, odkazujúceho na ruského prezidenta Vladimira Putina.

19:51

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou neuspeli vo štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA 1000 v Pekingu. V piatkovom súboji podľahli siedmej nasadenej taiwansko-ruskej dvojici Hao-Ching Chan, Veronika Kudermetovová za hodinu a 48 minút 6:7 (5), 3:6.

19:26

Európska komisia (EK) schválila Poľsku program vo výške 1,2 miliardy eur zameraný na podporu investícií do zariadení na skladovanie elektrickej energie s cieľom uľahčiť prechod na bezuhlíkovú ekonomiku. Program počíta s podporou výstavby zariadení s kapacitou najmenej 5,4 gigawatthodín (GWh). TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP, ktorá sa v piatok odvolala na vyhlásenie Komisie.

19:25

Nemecké združenie automobilového priemyslu (VDA) v piatok vzhľadom na slabý dopyt po elektromobiloch ešte viac znížilo svoju prognózu pre tento segment. Za celý rok 2024 teraz očakáva predaj len 372.000 batériových elektrických vozidiel (BEV), o 29 % menej ako v predchádzajúcom roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

19:24

Novozvolené predsedníctvo Maďarskej aliancie má za sebou prvé zasadnutie. Členovia predsedníctva si zadefinovali odborné oblasti, ktoré budú mať na starosti v nasledujúcom období. 

Životným záujmom aliancie je zachovanie neporušenej siete stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským, preto bude vedenie strany v blízkej budúcnosti iniciovať stretnutie s riaditeľmi týchto škôl.

19:20

Ruské úrady čoskoro oznámia svoje konečné rozhodnutie o vyškrtnutí afganského hnutia Taliban zo zoznamu teroristických organizácií. Podľa agentúry TASS to v piatok v Moskve oznámil osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov, píše TASR.

Kabulov spresnil, že principiálne rozhodnutie o vyradení Talibanu zo zoznamu teroristických organizácií už bolo prijaté. Musí však ešte byť formalizované v zákonnom rámci – v súčinnosti s právnikmi, parlamentnom a ďalšími rezortmi, dodal ruský diplomat.

Amir Khan Muttaqi Sergej Lavrov
Na snímke sprava ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a úradujúci minister zahraničných vecí afganského hnutia Taliban Amír Chán Muttakí
19:18

Francúzska koalícia Nový ľudový front (NFP) v piatok predložila návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Michela Barniera. Parlament by o ňom mal hlasovať 8. októbra, informoval spravodajský web France Info. Denník Le Parisien doplnil, že tento návrh má veľmi malú šancu na úspech, keďže pravicové Národné združenie (RN) naznačilo, že zaň nebude hlasovať.

19:16

Vo veku 72 rokov zomrel francúzsky herec, režisér a scenárista Michel Blanc, ktorý bol miláčikom generácií filmových divákov za to, že dokázal vniesť komický podtón aj do svojich najsmutnejších postáv vrátane lúzrov a hypochondrov.

Počas svojej kariéry Blanc účinkoval vo viac ako 70 filmoch, venoval sa aj réžii a bol aj tvorcom scenárov k desiatimi filmom.

19:02

Americký miliardár Elon Musk sa pripojí k Donaldovi Trumpovi na jeho sobotňajšom mítingu v meste Butler v štáte Pennsylvánia, kde bol na kandidáta Republikánskej strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb v júli spáchaný atentát. Informovala agentúra AP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali