Ktorí nepriatelia Západu potrebujú ruské zbrane

Ktorí nepriatelia Západu potrebujú ruské zbrane

Washington 8. júna 2024 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Anton Vaganov

 

Experti identifikovali nepriateľov Západu, ktorým by Rusko mohlo odovzdať zbrane dlhého doletu, píše Jevgenij Pozdnjakov pre noviny Vzgljad

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Rusko pripustilo možnosť dodávať zbrane dlhého doletu tým štátom, ktoré sú v konflikte so západnými krajinami. Podľa expertov by takéto opatrenie mohlo byť účinnou odpoveďou na západné dodávky zbraní podobnej triedy pre AFU. O aké krajiny by mohlo ísť?

Reklama

Moskva zváži možnosti, ako reagovať na povolenie krajín NATO zasiahnuť Rusko zbraňami dlhého doletu. Vyhlásil to Vladimir Putin počas stretnutia so šéfmi tlačových agentúr na okraj Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra (SPIEF). Hlava štátu tiež pomenovala možné opatrenia, ktoré Ruská federácia prijme ako odpoveď na konanie krajín NATO.

„Ak niekto považuje za možné dodávať takéto zbrane do vojnovej zóny, aby zasiahli naše územie a spôsobili nám problémy, prečo nemáme právo dodávať naše zbrane rovnakej triedy do tých regiónov sveta, kde budú zasiahnuté citlivé objekty tých krajín, ktoré to robia proti Rusku?“ – citovala prezidenta oficiálna webová stránka Kremľa.

Reklama

Putin pripustil, že odpoveď Moskvy by mohla byť symetrická. “Vyhradzujeme si právo konať podobným spôsobom. Vo všeobecnosti je to však cesta k veľmi vážnym problémom,“ poznamenal. Hovorca hlavy štátu Dmitrij Peskov dodal, že vyhlásenie bolo “zvážené” vedením západných štátov. Naznačuje to najmä široké rozšírenie slov ruského lídra v americkej a európskej tlači.

“Odrazilo sa s nádejou na mnohých miestach. Na Blízkom východe, zdá sa, obzvlášť pozorne,“ poznamenáva na svojom kanáli Telegram Fiodor Lukjanov, šéfredaktor časopisu Rusko v globálnej politike a vedecký riaditeľ ICD Valdaj. Podobný názor zastávajú aj experti, s ktorými sa rozprávali noviny VZGLJAD. Podľa ich názoru má každá z vedúcich krajín NATO v regióne svoje zraniteľné miesta.

 

USA

“USA majú kolosálny počet vojenských základní rozmiestnených po celom svete. Preto sa musíme zamerať na tých aktérov, ktorí sa snažia vzdorovať hegemónii Washingtonu. Prvým aktérom, ktorý prichádza do úvahy, je Blízky východ, kde pobyt americkej armády sprevádzajú veľké problémy,“ povedal Vadim Kozjulin, vojenský expert a vedúci centra IAMP na Diplomatickej akadémii ruského ministerstva zahraničných vecí.

Rusko môže najmä zvýšiť dodávky zbraní dlhého doletu do Sýrie, a to na úplne legálnom základe. Američania sú pritom v republike v úlohe okupačných síl, ktoré odčerpávajú energetické zdroje z roponosných oblastí SAR. Preto sa dopad na ich vojenské základne a infraštruktúru javí ako najlogickejší.

Reklama

“Okrem toho sú v regióne aktívni aj Húsíovia. Sú do značnej miery nezávislou formáciou, ktorá je schopná zasiahnuť veľké množstvo objektov a cieľov, medzi ktorými sú často aj americké základne a zariadenia,“ uviedol respondent.

Sľubne vyzerá aj plán podpory protiamerických síl v Iraku a vo viacerých ďalších štátoch, kde sa nachádzajú vojenské zariadenia USA. Mimochodom, v posledných mesiacoch sú na pozadí eskalácie konfliktu v Gaze tieto zariadenia často vystavené ostreľovaniu, ale to sa môže ešte rozšíriť.

Zároveň sa región Blízkeho východu môže stať len súčasťou celkového úsilia v tomto smere. Napríklad vo štvrtok večer vyšlo najavo vyslanie skupiny lodí ruského námorníctva pozostávajúcej zo štyroch plavidiel do Karibiku. Ide o fregatu Admirál Gorškov, jadrovú ponorku Kazaň, tanker Akademik Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker, ktoré zakotvia v Havane (Kuba), informovala agentúra TASS.

„Žiadna z lodí nenesie jadrové zbrane, takže ich zakotvenie v našej krajine nepredstavuje hrozbu pre región,“ uviedli kubánske revolučné ozbrojené sily vo vyhlásení. Agentúra Associated Press však už návštevu označila za „demonštráciu sily“ zo strany Moskvy a pripustila, že lode v budúcnosti zavítajú do venezuelských prístavov.

 

Reklama

Británia

„Vzhľadom na svoju ostrovnú polohu je Británia mimoriadne závislá od námorných obchodných ciest. Preto sa Rusko v záujme jej ovplyvňovania môže pokúsiť zintenzívniť spoluprácu s tými aktérmi, ktorí chcú byť aktívni v oblastiach Červeného mora. Akékoľvek nepokoje, ktoré sa začnú v regióne, by mohli spomaliť dodávky dôležitých nákladov, čo by vážne ovplyvnilo blahobyt Británie,“ zdôrazňuje Kozjulin.

Okrem toho sú v tomto prípade dôležité nielen dodávky zbraní dlhého doletu, ale aj aktuálne údaje na určovanie cieľov. Inými slovami, ruskí partneri môžu byť informovaní o tom, že po určitej trase bude v takom a takom čase prechádzať taká a taká loď, na ktorú sa potom miestna armáda zameria. Ako v takýchto prípadoch hovoria francúzski politici – „toto nie je eskalácia konfliktu“.

„Londýn môže byť ovplyvnený aj nevojenskými údermi. Niektoré sily môžu napríklad ovplyvniť transatlantické káble v neutrálnych vodách, čím vzniknú problémy nielen pre Britániu, ale aj pre Európu,“ dodáva Vadim Truchačev, docent Katedry zahraničných regionálnych štúdií a zahraničnej politiky na Ruskej štátnej univerzite.

Mimoriadne citlivá bude aj podpora separatistov na území Spojeného kráľovstva, hovorí britanista, vedec Vasilij Jegorov. „V tomto ohľade vyzerá Severné Írsko mimoriadne sľubne. Stále je tam veľa odporcov Londýna, ktorí sú pripravení bojovať proti jeho moci akýmikoľvek prostriedkami,“ domnieva sa expert.

„Nemal by sa podceňovať ani faktor Falklandských (Malvínskych) ostrovov. Argentína stále dúfa, že sa jej jedného dňa podarí „uchmatnúť“ tieto územia späť. S našou podporou sa jej to podarí oveľa ľahšie,“ zdôrazňuje. Ďalšou oblasťou práce by mohla byť nepriama podpora síl, ktoré sa podieľajú na preprave migrantov z Francúzska do Británie.

„Ak odniekiaľ získajú ďalšie lode, počet ľudí, ktorí sa presúvajú na ostrovy, by sa mohol výrazne zvýšiť. Pritom Paríž sa tomu ani nebude brániť. Naopak, je výlučne v jeho záujme zbaviť sa ich,“ domnieva sa Jegorov.

 

Francúzsko

„Paríž prechádza mimoriadne ťažkým obdobím, ktoré sa vyznačuje snahou udržať si svoj vplyv v západnej Afrike. Samozrejme, obyvatelia tohto regiónu vedú vážny boj o vlastnú suverenitu. Rusko môže zintenzívniť podporu ich snáh, čo vytvorí Francúzsku na kontinente nové problémy,“ zdôrazňuje Kozjulin.

Truchačev zasa upozorňuje na problémy separatizmu a sporných zámorských území. „Nedávno sa hlasno ozvala Nová Kaledónia. Keď sa tam Azerbajdžan snaží rozkolísať situáciu, nie je to pre Paríž až taký vážny problém, ale vždy sa môže zhoršiť. Existujú aj ďalšie hnutia za nezávislosť, napríklad v Polynézii a na Korzike. Oplatí sa dodávať zbrane aj africkým krajinám, ktoré opúšťajú sféru vplyvu Piatej republiky,“ zdôrazňuje.

 

Reklama

Nemecko a ďalšie krajiny

Ak hovoríme o Nemecku, najjednoduchšie je ovplyvňovať ho ekonomickými nástrojmi, vyvíjať naň tlak prostredníctvom trhu s energiou. V dôsledku toho by sa mohli prehĺbiť existujúce problémy v automobilovom a chemickom priemysle, ktoré sú mimoriadne závislé od dodávok lacného plynu. SRN je ohrozená aj kvôli problémom s migráciou.

„Je však dôležité nezastavovať sa pri hlavných protivníkoch Ruska. Na Západ treba vplývať komplexne. Napríklad Holandsko vlastní Antilské ostrovy bohaté na ropu v Karibiku. Tento zdroj sa následne využíva na výrobu paliva pre AFU. V regióne pôsobia pomerne vplyvné separatistické združenia. Okrem toho je v blízkosti Venezuela, ktorá je nám priateľsky naklonená a prostredníctvom ktorej môžeme tiež vytvárať tlak. A takýchto príkladov je na celom svete dosť,“ zhrnul Truchačov.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:19

Indický premiér Naréndra Módí v pondelok navštívi Rusko, uviedol vo štvrtok Kremeľ. Nadchádzajúcu návštevu Moskva avizovala ešte koncom júna a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ju označil za veľmi dôležitú.

14:18

Už začiatkom roka dosiahli ceny jazdených áut na Slovensku svoje maximum a postupne klesajú. V júni tohto roka sa cena najčastejšie dostala na 8900 eur, čo je pokles oproti januáru o 900 eur. Informovala o tom vo štvrtok skupina Aures Holdings.

14:18

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolá vo štvrtok večer zasadnutie bezpečnostného kabinetu s cieľom prediskutovať reakciu hnutia Hamas k návrhu dohody o prímerí v Pásme Gazy, ktorý v máji predstavil americký prezident Joe Biden.

14:17

V súčasnosti je na Slovensku nedostatok pracovnej sily, na trhu práce chýbajú aj odborníci s potrebnými znalosťami a zručnosťami. Situácia sa podľa spoločnosti Alma Career nezlepší ani v budúcnosti a naopak, problém sa bude prehlbovať. Informovala o tom PR manažérka Alma Career Ľubica Melcerová.

13:56

V Spojenom kráľovstve vo štvrtok občania hlasujú v predčasných parlamentných voľbách. Politici a ich stranícki aktivisti pokračujú v kampani a snažia sa k volebným urnám pritiahnuť čo najviac voličov, ktorých navštevujú v domácnostiach. Volebná kampaň v Spojenom kráľovstve pokračuje až do zatvorenia volebných miestností, Briti totiž vo svojej krajine nemajú moratórium, ktoré by vedenie kampane zakazovalo.

13:37

Do júna budúceho roka by mohla Európska centrálna banka (ECB) postupne znížiť svoju depozitnú sadzbu zo súčasných 3,75 % na úroveň 2,5 %. V tom čase by mohlo ísť o tzv. neutrálnu úrokovú sadzbu, ktorá ekonomiku nebrzdí ani umelo nepodporuje. V aktuálnej analýze to predpokladajú ekonómovia VÚB banky. Zároveň však upozornili, že tento odhad je v súčasnosti veľmi neistý.

13:37

Bitcoin pokračuje v prepade tretí deň po sebe a jeho cena sa približuje úrovniam, na ktorých sa naposledy pohybovala vo februári. Dôvodom je neistota týkajúca sa politického vývoja v USA, ako aj signály, že tokeny zhabané nemeckou vládou sa presúvajú na burzy.

13:36

Jedným z hlavných ťahúňov maloobchodu sú nákupy na internete, kde možno vidieť silné medziročné rasty. Uviedol to Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne, v komentári k údajom o májových maloobchodných tržbách, ktoré vo štvrtok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:35

Až 48 % ľudí na Slovensku robí prácu, ktorá ich baví a napĺňa. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Slovenského národného panelu, ktorý sa uskutočnil v máji tohto roka na vzorke 1027 respondentov. Viac ako polovica oslovených zároveň považuje svoje pracovné prostredie za priateľské a s kolegami dobre vychádza.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali