Moskva 22. júna 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Pavel Isanbajev, odborník na chudnutie z kliniky Bormental v Čeľabinsku, Sputniku prezradil, s ktorými potravinami je užitočné miešať tvaroh a s ktorými nie
“Tvaroh sa dá konzumovať s ktorýmikoľvek potravinami. Veľké množstvo bielkoviny však vyvolá prudkú inzulínovú reakciu (pozn. inzulín je hormón, ktorý reguluje metabolizmus sacharidov). Znamená to, že telo rýchlejšie trávi výživné látky. Pridanie tuku do bielkoviny znižuje inzulínovú reakciu (pozn. preto je tvaroh tučnosti 9% alebo tvaroh so smotanou zdravší ako odtučnený). Tí, ktorí majú problémy so zvýšeným cukrom, nemajú konzumovať tvaroh s jednoduchými sacharidmi, napríklad zaváraninou, medom, prezretým banánom,” povedal Pavel Isanbajev.
.
Odborník sa domnieva, že lepšie je dať do tvarohu zeleninu, papriku alebo si kúpiť tučnejší tvaroh, aspoň päťpercentný. Ešte jeden zdravý variant spočíva v tom, že si dáte pred tvarohom porciu zeleniny, napríklad kelu, kapusty, petržlenu, kôpru, apod. Vláknina zníži inzulínovú reakciu.
S čím nie je dobré konzumovať mäso
Endokrinologička a dietologička Tatiana Bočarovová skôr Sputniku prezradila, s ktorými potravinami nebude mäso zdravé.
“Mäso a mliečne výrobky nemajú susediť v jednom jedle. Ide o to, že kalcium obsiahnuté v syroch, mlieku a jogurtoch sťažuje vstrebanie železa približne o 50-60%. Na to je potrebné pamätať, keď ide o stravovanie detí, tehotných žien, pacientov s diagnózou anémia,” oznámila Tatiana Bočarovová.
Lekárka odporučila zapíjať mäso pohárom citrusovej šťavy alebo vody ako kávou alebo čajom. Polyfenol tanín obsiahnutý v týchto nápojoch tiež zníži trávenie železa.
“Mäso sa tiež horšie trávi so škrobovými potravinami, chlebom, zemiakmi, kukuricou, špagetami. Je to prípustné spojenie, ale majú sa mu vyhýbať ľudia, ktorí majú sklon k nadváhe. Pacienti s nadváhou majú radšej konzumovať mäso so zeleninou,” dodala.