Eduard Heger a Matovič
icon

Kto vie, ako to bude, ak tí hore prídu o rozum. Alebo už prišli?

10. decembra 2021iconiconicon

Bratislava 10. decembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Starejší zvykli hovoriť, že ak už sa nebude môcť Pánboh pozerať na skutky politikov, odoberie im rozum. Zdá sa, že dnešným správcom Slovenska ho odobral ešte skôr, ako sa ujali moci. Uplynulo 20 mesiacov od posledných parlamentných volieb, a za ten čas sa okrem zrušenia takmer všetkých výhod, ktoré mali dôchodcovia i študenti či žiaci, napríklad vlaky zadarmo, trinásty dôchodok, obedy v školách zadarmo, prijímali najmä zákony a vyhlášky obmedzujúce slobodu i demokratické práva najmä vplyvom celosvetového „hitu“ – koronavírus, covid v niekoľkých vlnách.

A okrem toho, akoby sa všetko malo zreformovať, či dokonca zmeniť „revolučnou cestou“. Úspešne či neúspešne reformujeme, či len chceme zreformovať školstvo, zdravotníctvo, súdnictvo a spravodlivosť vôbec, mediálny priestor, len aby opačný, ako vládny hlas nemohol odznieť, nehovoriac už o daniach a odvodoch, ale aj o sociálnom zabezpečení. A za všetkým akoby číhal covid, všelijako menovaný a premenovaný.

A na riešenie čoho všetkého sme za tých 20 mesiacov zabudli? Prijímame opatrenia proti zvyšovaniu cien energií? Prečo sa staráme väčšmi o túlavé zvieratá ako o bezdomovcov? Prečo médiá hlavného prúdu na čele s RTVS plus-mínus iba strašia a plašia občanov? Prečo nepripustia diskusiu o závažných témach? Napokon už aj podpredseda vlády a predseda vládnej strany SaS odmieta poslúchať podľa neho nezmyselné riešenia „konzília odborníkov“. No napriek jeho nesúhlasu, veci sa hýbu tak, ako sa hýbu. A pokiaľ ide o povinné očkovanie?

.

Zvuk: Sulík

Nespokojnosť s doterajším pôsobením koalície a osobitne jej lídrom Matovičom vyjadril na pôde parlamentu opozičník Peter Pellegrini. Aj keď udalosti posledných dní naznačujú, že už dlho v opozícii nemusí byť.  Veď aj vďaka jeho hlasu a hlasom celého Hlasu SD prešiel v parlamente ústavnou väčšinou zákon o podnecovaní vakcinácie seniorov tristo eurami. A po druhé, pýtame sa, je pravda, že sa Pellegrini stretol tajne s prezidentkou Čaputovou?

.

Zvuk: Pellegrini

Osobitne sa pozrime na dve oblasti, ktoré – chceme či nechceme – sú pre budúcnosť národa rozhodujúce. Ako sa správa vedenie štátu voči ním?

Úroveň vzdelávania našej mládeže je úspešne znižovaná zavádzaním konkluzivity, čo znamená, že lepší majú počkať na horších. Presadzuje sa neuveriteľné zmiernenie požiadaviek na schopnosť čítať a písať až do tretieho ročníka základnej školy! A to všetko sme ešte „povýšili“ zavedením tzv. dištančnej výuky, akoby „diaľkového štúdia“ pre detí, ktoré potrebujú spoločnosť, družnosť a veľa pohybu. Privýkame našu najmladšiu generáciu iba na pozeranie sa do obrazoviek, čo ktosi múdry nazval debilizáciou národa. A to je vec nesmierne závažná pre zdravie národa.

Nehovoriac už o tom, že dnes máme vzdelávací systém posilnený desiatkami nových vysokých škôl, ktoré sú orientované na výchovu množstva slabšie vzdelaných odborníkov na odboroch mediálnych, liberálnych štúdií, manažmentu, sociálnej práce, medzinárodných a verejných vzťahov a pod. Celá tá nekončiaca sa lopota s reformou vzdelávania akoby bola vymyslená len preto, aby sa Slovensko vrátilo do „doby kamennej“.

Citát z fejsbúku: „Celá koalícia dokazuje zverením postu ministra školstva absolútne nekompetentnému človeku, aký význam má pre nich vzdelanie. Akoby sa Slovensko vracalo o takmer dvesto rokov späť, do čias cisára Františka Jozefa, ktorý… potreboval mocných a nevzdelaných poddaných.“

.

Naozaj nechceme vedieť to, čo vedia aj kdesi v Afrike, že kolaps vzdelania je krachom národa? Zničenie ktoréhokoľvek národa si nevyžaduje použitie atómových bômb, ani rakiet s dlhým doletom. Stačí na to len zníženie kvality vzdelávania a umožnenie podvádzania pri skúškach zo strany študentov. Ak vychovávame plagiátorov, „nevzdelaných vzdelancov“, potom pacienti zomierajú v rukách takých lekárov, budovy a mosty sa zrútia v rukách takých inžinierov, peniaze sa strácajú vo vreckách takých ekonómov, humánnosť zomiera v rukách takých náboženských učencov a spravodlivosť sa stráca v rukách takých sudcov.

A naše zdravotníctvo? Všimnime si, čo hovoria predstavitelia lekárov. Za celý rok sa v ňom okrem odchodov lekárov a sestier do zahraničia neudialo nič.

Zvuk: Visolajský

Akoby sme teda nevideli a nechceli riešiť skutočné problémy nášho zdravotníctva, ktorým je odchod lekárov a sestier do zahraničia. Ani liknavý postup pri výstavbe novej nemocnice na Rázsochách v Bratislave, potrebnej aj pre univerzitné vzdelávanie budúcich lekárov.

Po tieto dni naše politické vedenie nerieši vonkoncom nič iné len – očkovanie. Na verejnosť unikol pripravovaný vládny dokument, podľa ktorého má minister zdravotníctva v spolupráci s ministerkou spravodlivosti pripraviť zákon o povinnom očkovaní do 10. januára 2022. V návrhu uznesenia vlády sa píše aj o „možnosti obmedzenia úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú osobe s ochorením covid-19, ktorá sa rozhodla dobrovoľne nezaočkovať.“

.

Hrozí teda naozaj povinné celoplošné očkovanie podobne ako v Rakúsku? Prišli už pokyny od farmafiriem? Veď minister zdravotníctva nerobí vlastnú politiku…

Zvuk: Lengvarský

Prichádza ďalšia vlna obmedzovania ľudských slobôd. Aké sankcie, pokuty a represie hrozia tomu, kto sa nedá povinne zaočkovať?

Nie je návrh na obmedzenie úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť pre osobu s ochorením covid, ktorá sa rozhodla dobrovoľne nezaočkovať, v rozpore so slovenskou ústavou a medzinárodnými dohodami o ľudských právach, slobode a demokracii? Veď Transparency International síce veľmi bojazlivo, ale predsa sa len odhodlala proti neslobode, súvisiacej s covidom ozvať.

Ako sa bude postupovať voči osobám, ktoré si zdravotné poistenie dlhodobo neplatia, a napriek tomu využívajú zdravotnú starostlivosť rovnakým spôsobom ako platcovia zdravotného poistenia?

Nevieme, lebo ani vláda nevie. Vypočujme si, akým spôsobom sa vo vláde  a v parlamente dnes pracuje z pohľadu predsedu Smeru -SSD Róberta Fica.

Zvuk: Fico

Minister zdravotníctva včera oznámil, že zajtra oznámi, čo bude platiť od pondelka. Ale dnes premiér oznámil, že minister zdravotníctva oznámi už dnes, čo začne platiť od zajtra. Do toho minister vnútra oznámil, že ľudia nemajú čakať na ministra zdravotníctva, ale majú už dnes dodržiavať to, čo mal minister zdravotníctva oznámiť zajtra, že platí od pondelka, ale oznámi už dnes, že platí od zajtra… Nuž ani nevieme, či je to vtip, alebo skutočnosť.

Dagmar Vanečková

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:27

Holandský futbalista Xavi Simons z Lipska si zranil väzy v ľavom členku a čaká ho niekoľkotýždňová pauza.

Dlhšie zranenia trápia aj Xavera Schlagera a Davida Rauma. Informovala agentúra dpa.

20:26

Rusko je pripravené zvážiť všetky možnosti ukončenia vojny na Ukrajine, musia však zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

“Sme pripravení preskúmať všetky návrhy na mierové rokovania, ktoré vychádzajú z reálnej situácie v teréne. Nebudeme akceptovať nič iné,” povedal Putin.

20:25

Auto so slovenským evidenčným číslom zrazilo vo štvrtok popoludní pri maďarskej obci Lentikápolna staršiu cyklistku, ktorá vážnym zraneniam na mieste podľahla. Polícia Zalianskej stolice pre agentúru MTI uviedla, že musela odkloniť dopravu, pričom na obchádzke havaroval poľský autobus. Jeho cestujúcich museli z vozidla v priekope vyslobodiť hasiči, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:20

Traja predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB), známi svojou “jastrabou,” teda tvrdšou menovou politikou, chcú, aby ECB postupovala pri uvoľňovaní monetárnej politiky opatrne, minimálne si nechala otvorených viacero možností. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB znížila úrokové sadzby tento rok trikrát a trhy špekulujú, či v nasledujúcom období nepristúpi k výraznejšej a rýchlejšej redukcii.

20:13

Vedenie hokejového klubu z Nových Zámkov sa dohodlo na zmluve s kanadským útočníkom Nickom Ritchiem. Dvadsaťosemročného krídelníka draftoval do NHL tím Anaheim Ducks v roku 2014 v prvom kole z celkového desiateho miesta. Zámčania o tom informovali na svojom webe.

20:10

Talian Roberto Manicni skončil vo funkcii trénera futbalistov Saudskej Arábie. Vo štvrtok to oznámila tamojšia futbalová federácia s tým, že obe strany ukončili zmluvu po vzájomnej dohode.

18:46

Predaj nových domov v Spojených štátoch zaznamenal v septembri nečakane prudký rast na najvyššiu úroveň za viac než rok. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

18:44

Jedna osoba zahynula a štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri vykoľajení osobného vlaku na severe Nórska. Oznámila to miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vlak, ktorý smeroval z Trondheimu do mesta Bod na severe krajiny, zasiahli padajúce skaly, povedal policajt Arild Woldmo pre nórsku stanicu NRK. Jeho kolega Bent Are Eilertsen informoval, že v čase vykoľajenia bolo vo vlaku 55 ľudí.

Na severe Nórska sa vykoľajil osobný vlak
Na snímke osobný vlak, ktorý sa vykoľajil na severe Nórska
18:39

Predseda vlády Čiernej Hory Milojko Spajič pricestoval vo štvrtok na prvú oficiálnu návštevu Budapešti, kde ho prijal maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera nepszava.hu rokovali premiéri okrem dvojstranných vzťahov aj o európskych a svetových politických záležitostiach, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Do európskej ekonomiky treba priniesť nové zdroje a najvhodnejším spôsobom, ako to urobiť, je prijať krajiny západného Balkánu,” podčiarkol maďarský premiér po rokovaní so Spajičom.

18:11

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína “apokalypsu” po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali