Kto straší jadrovými zbraňami ?

Kto straší jadrovými zbraňami ?

Bratislava 19. júna 2024 (HSP/ Facebook / Foto: TASR/AP-Petr David Josek, Pool)

 

Od počiatku jadrového konfliktu sa stalo medzi časťou veľkých médií populárne podsúvať, že Kremeľ vraj straší, že by prípadne chcel použiť jadrové zbrane. „Nie je to pravda,“ píše Juraj Draxler v príspevku na sociálnej sieti

V Prahe pokračuje neformálne stretnutie šéfov diplomacií krajín NATO
Na snímke generálny tajomník MATO Jens Stoltenberg (vpravo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas tlačovej konferencie pred neformálnym stretnutím ministrov zahraničných vecí krajín NATO v Černínskom paláci v Prahe

„Administratíva ruského prezidenta mesiace trpezlivo vysvetľuje, že ruská jadrová doktrína, ktorá je verejná, úplne vylučuje akékoľvek použitie jadrových zbraní, aj taktických, v súvislosti so situáciou na bojisku na Ukrajine a v okolí,“ píše Draxler v úvode svojho statusu.

Reklama

 

V USA to nie je jasné

Draxler poukázal na to, že napríklad pri americkej jadrovej doktríne to je naopak – nie je jasné, či by Amerika prípadne nebola schopná jadrové zbrane použiť aj preventívne, a ako prvý úder.

Reklama

„Rusko podľa svojej doktríny nemôže použiť jadrové zbrane ani v prípade masívneho napadnutia svojho územia konvenčnými silami,“ uviedol.

Jadrové zbrane totiž môže Rusko použiť len v prípade “existenčnej hrozby Rusku” – teda zániku Ruska ako štátu, vysvetľuje exminister. „Toto niekoľkokrát hovorca prezidenta Dmitrij Peskov unavene vysvetľoval západných novinárom,“ pripomenul.

„Neplatí teda, že by Rusi siahli po jadrových zbraniach, keby ich napríklad Ukrajinci začali vytláčať na Ukrajine,“ uviedol.

„A samotný Putin nedávno na stretnutí zoči-voči zahraničným novinárom žiadal, aby prestali podsúvať, že ruská vláda sa vyhráža použitím jadrových zbraní,“ dodal.

Je pravdou, že od počiatku konfliktu Rusko jasne deklaruje, že je pripravené brániť sa všetkými prostriedkami. „Robí tak zároveň s varovaním, že je pripravené reagovať, ak by sa ho niekto pokúšal napadnúť zničujúcim úderom – k čomu síce s extrémne malou pravdepodobnosťou, ale predsa len môže dôjsť,“ konštatuje Draxler.

Reklama

„Iste, niekoľkokrát došlo k tomu, že v televízii niektorí nechutnejší propagandisti na ruskej strane otázku použitia jadrových zbraní vytiahli. Naozaj to bolo nechutné a treba ich za to odsúdiť. Ale prezidentská administratíva si vždy dala záležať na tom, aby komunikovala, že v žiadnom prípade nejde o oficiálnu politiku,“ dodal.

 

Je to naopak

„Naopak, bol to generálny tajomník NATO, ako oficiálny predstaviteľ, kto tento víkend vyzval na aktivizáciu jadrových zbraní na strane NATO,“ pripomenul Draxler.

„A je to NATO, ktoré už niekoľko rokov posúva cvičenia, vrátane tých, ktoré preberajú scenár jadrovej vojny, čoraz bližšie k hraniciam Ruska…,“ pokračoval.
„Najmä ale – boli to USA kto vystaval raketové základne v Rumunsku a Poľsku. Hoci Rusko tvrdo protestovalo. A boli to USA kto začal na Ukrajine stavať utajované základne,“ dodal.

Existencia jadrových zbraní ale aj vysoko efektívnych rakiet ako takých znamená, že veľmoci sú extrémne nervózne z toho, kde sa nachádzajú zariadenia nepriateľa, myslí si exminister.

Reklama

„Je to už takmer klišé ale oplatí sa opakovať: USA boli ochotné pred viac ako polstoročím (!) ísť na hranu jadrovej vojny v momente, keď sa Sovietsky zväz pokúsil umiestniť svoje rakety na Kube,“ poznamenal.

 

Nielen to

A nielen to : „ Súčasťou dohôd, ktoré vtedy konfrontáciu ukončili, bolo, že Sovietsky zväz na Kube neumiestni ani iné inštalácie strategického charakteru. USA na to poukázali v 80. rokoch, keď sa objavili špekulácie, že by Sovietsky zväz mohol na Kube postaviť ponorkovú základňu,“ doplnil.

Pri dnešnej raketovej technike je možné nepriateľa zasiahnuť na vzdialenosť niekoľko sto kilometrov v priebehu pár minút. „Na vyradenie protivníka z prevádzky tak teoreticky netreba masívny úder na všetky jeho kapacity, stačí dekapitačný úder proti hlavným strediskám politického a vojenského velenia,“ uvažuje.

„Aj preto Ruská federácia v prípade amerických raketových inštalácií vo východnej Európe poukazovala na to, že v princípe proti nim nič nemá – ak by naozaj mali slúžiť ako obranný štít proti Iránu, ako bolo deklarované. Avšak potrebuje mať záruky, že sa tam nechystá nič nepriateľské voči Rusku,“ píše Draxler.

„USA sa s nimi ale odmietli baviť o hocijakej možnosti pravidelných inšpekcií. Dokonca odstúpili od troch kľúčových dohôd na kontrolu zbrojenia (Open Skies, INF Treaty a AMB Treaty)…,“ poznamenal.

Práve to podľa exministra extrémne zvýšilo jadrové napätie medzi veľmocami. „A to pretrváva. A naozaj to nebolo Rusko, kto to vyvolávanie napätia inicioval,“ napísal v závere svojho textu.

Vráťme sa ešte k otázke z úvodu Draxlerovho príspevku : Kto straší jadrovými zbraňami? „NATO a USA.“

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:47

Grécke hasičské tímy tento rok posilní 240 hasičov z Bulharska, Malty, Moldavska a Rumunska. V krajine budú pôsobiť od júla do polovice septembra, keď je sezóna lesných požiarov najintenzívnejšia, uviedli grécke úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

08:47

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pricestoval do kazašskej metropoly Astana, kde sa zúčastní na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS). Informovala agentúra AFP.

Okrem stálych členov sa očakáva aj účasť lídrov alebo zástupcov Azerbajdžanu, Kataru, Mongolska, Spojených arabských emirátov, Turkménska či Turecka.

ŠOS je eurázijská politická, ekonomická, obranná a bezpečnostná organizácia, ktorú v roku 2001 založili Čína a Rusko.

Putin dorazil do Kazachstanu na summit Šanghajskej organizácie pre spoluprácu
Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruky s diplomatmi po prílete na letisku v kazašskej Astane
08:32

Sudca v utorok odložil vynesenie rozsudku v prípade podplácania a podvodu, z ktorého je obvinený bývalý americký prezident Donald Trump. Informuje o tom agentúra AP. Novým termínom vynesenia rozsudku je 18. september.

07:34

V predvečer druhého kola parlamentných volieb vo Francúzsku začali kandidáti Macronovej porazenej strany a ľavicového bloku hromadne odstupovať z volieb.

Urobilo tak 214 kandidátov z prezidentského bloku Spoločne za republiku a ľavicovej koalície Nový ľudový front, píše Deutsche Welle.

Ako včera naznačili médiá, urobili tak preto, aby si navzájom neubrali hlasy vo volebných obvodoch, kde je okrem uvedených strán zastúpená aj Le Penovej “Národná únia”. Celkovo je takýchto volebných obvodov 306.

Odstránenie “tretieho navyše” teda zníži šance pravicovej politickej sily na víťazstvo (hlasy tých, ktorí sú proti nej, sa nerozptýlia medzi dvoch kandidátov, ale pripadnú jednému, čo mu umožní vyhrať v danom obvode).

Cieľom je zabrániť Le Penovej získať väčšinu v novom parlamente krajiny (289 kresiel).

07:13

Odborníci na ľudské práva z OSN v utorok uviedli, že Rusko uväznením amerického novinára Evana Gershkovicha z The Wall Street Journal porušilo medzinárodné právo. Informuje o tom správa agentúry AP.

Vydavateľ denníka Wall Street Journal Almar Latour pochválil panel OSN a povedal, že “Evanovo neoprávnené zadržiavanie je hrubým porušením jeho základných ľudských práv”. Zároveň vyzval USA a svetových lídrov, aby “urobili všetko, čo je v ich silách, a zabezpečili tak Evanov návrat domov”.

07:11

Najmenej štyri obete si vyžiadal izraelský útok na utečenecký tábor Núr Šams, uviedlo v utorok palestínske ministerstvo zdravotníctva. Informovali agentúry Reuters a AFP.

Utečenecký tábor Nur Šams sa nachádza neďaleko mesta Túlkarim na Západnom brehu Jordánu.

07:09

Americká vláda poskytla spoločnosti Moderna 176 miliónov dolárov na ďalší vývoj vakcíny proti vtáčej chrípke. V USA stúpajú obavy z výskytu vírusu H5N1 u dojníc vo viacerých štátoch, doteraz sa nakazili traja poľnohospodárski pracovníci. Informuje o tom agentúra Reuters.

Americké úrady zaznamenali prvé ohnisko vírusu H5N1 u dojníc v marci. Odvtedy sa vírusom nakazilo viac ako 130 stád v 12 štátoch.

07:08

Na najmenej 116 stúpol v utorok počet obetí tlačenice na náboženskom zhromaždení na severe Indie. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a Reuters.

K tlačenici prišlo v obci v okrese Háthras v severoindickom štáte Uttarpradéš, keď stovky ľudí odchádzali z hinduistického obradu.

07:06

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v utorok rokovali o zámere členov NATO priblížiť Ukrajinu k Aliancii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Blinken a Jermak zároveň diskutovali o úsilí krajín G7 “zvýšiť odolnosť” kyjevskej energetickej sústavy, ktorá bola počas uplynulých mesiacov terčom útoku Ruska.

06:59

Člen americkej Snemovne reprezentantov Lloyd Doggett sa v utorok stal prvým členom Demokratickej strany, ktorý verejne vyzval prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z boja o prezidentskú funkciu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali