“Kto sme my, že súdime ?” Františkova úprimná frazeológia mätie Západ

“Kto sme my, že súdime ?” Františkova úprimná frazeológia mätie Západ

Bratislava 5. júna 2024 (HSP/ Catolic Herald/ Foto: TASR/AP-Alessandra Tarantino))

 

Dozvuky vulgárnych výrokov pápeža Františka adresovaných talianskym biskupom neutíchajú. Pápežove vulgárne slová porazili snahy progresívcov aj konzervatívcov pochopiť, prečo použil práve taký výraz, aký použil. V dôsledku týchto slov sa ešte viac prejavila nemilosrdná zúrivosť dúhových lobistov, uvažuje Gavin Ashenden pre Catholic Herald

Bohoslužba počas Kvetnej nedele na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne
Na snímke pápež František

Počas celého svojho pontifikátu až do tohto posledného týždňa sa pápežovi Františkovi dostávalo zo strany médií obdivu a uznania za jeho blízkosť k ľuďom, je „jedným z nich“.

Reklama

„Kto som ja, aby som súdil,“ stalo sa pápežovým mottom. Po tom, ako sa dostal na verejnosť Františkov výrok, že v seminároch je príliš veľa frociagginu (bu*erantstva) a že homosexuálni muži by nemali byť svätení, ostali médiá šokované. Samozrejme, kontext nebrali do úvahy.

 

Reklama

Kontext uzatvára kruh

„Kto som ja, aby som súdil,“ – pôvodne išlo len o poznámku , ktorú povedal novinárom v lietadle, a nekládol si servítku pred ústa. Táto veta však prešla do súčasného politického a kultúrneho povedomia a začala si žiť vlastným životom s takým vplyvom, že na rozhovor, ktorý ju zrodil, sa často zabúda alebo sa úplne ignoruje.

V skutočnosti išlo o reakciu na škandál, ktorý sa objavil po fámach o súkromnom živote škandalózne sexuálne aktívneho katolíckeho kňaza. Mužom v centre škandálu bol Mons. Battista Ricca, ktorý mal vzťah s iným mužom. Jeho „intimita“ bola „taká otvorená, že pohoršila mnohých biskupov, kňazov a laikov“ z Uruguaja, kde pôsobil na nunciatúre v rokoch 1999 až 2004.

Jeho súkromný a sexuálny život bol taký verejne provokatívny, že vyvolal pobúrenie najprv v Uruguaji a potom, čo sa presťahoval, aj v Ríme. Fakty zdokumentoval novinár Sandro Magister v denníku L’Espresso. Podrobné informácie o tomto škandále ukazujú, prečo mala táto záležitosť vyvolať takú pozornosť.

Magister vtedy napísal „Intimita vzťahov medzi Riccom a (jeho milencom) Patrickom Haarim bola taká otvorená, že pohoršila mnohých biskupov, kňazov a laikov tejto malej juhoamerickej krajiny, v neposlednom rade sestry, ktoré sa starali o nunciatúru.“

„Aj nový nuncius Janusz Bolonek z Poľska, ktorý prišiel do Montevidea začiatkom roka 2000, považoval túto intimitu za neúnosnú, informoval o nej vatikánske úrady a opakovane naliehal na Haariho, aby odišiel. Ale zbytočne, vzhľadom na jeho blízke kontakty s Riccom,“ uviedol Magister.

Reklama

 

Bulevar Artigas

„Začiatkom roka 2001 sa Ricca tiež dostal do rozporu kvôli svojmu bezohľadnému správaniu. Keď sa jedného dňa vybral, ako aj v iných prípadoch – napriek varovaniam, ktoré dostal – do Bulevar Artigas, na miesto stretnutí homosexuálov, bol zbitý a musel zavolať niekoľkých kňazov, aby ho s opuchnutou tvárou odviedli späť na nunciatúru,“ pokračuje Magister.

„V auguste 2001 sa stalo ďalšie nešťastie. Uprostred noci sa zasekol výťah na nunciatúre a skoro ráno museli prísť hasiči. Našli v ňom uviaznutého mladého muža spolu s Riccom, ktorého neskôr identifikovali policajné orgány…,“dodal.

Prekvapujúce je, že Ricca bol neskô s výslovným súhlasom pápeža Františka povýšený do funkcie vo Vatikáne a slúžil ako tajomník na zasadnutiach komisie kardinálov pre Vatikánsku banku.

 

Reklama

Vzťah prinášal jedno šokujúce prekvapenie za druhým

Riccov homosexuálny milenec požiadal o preposlanie svojej batožiny do nového ubytovania vo Vatikáne, ale nastal problém. „Po otvorení batožiny sa v nej našla pištoľ, ktorá bola odovzdaná uruguajským úradom, a okrem osobných vecí aj obrovské množstvo kondómov a pornografických materiálov,“ uviedol Magister.

Keď Magister odhalil škandály z Riccovej minulosti, vyšlo najavo, že s cieľom zakryť Riccovo správanie a vyhovieť lustračnému konaniu, aby neexistoval dôvod proti jeho vymenovaniu, bola jeho minulosť vo Vatikáne predmetom utajovania zo strany tzv. homosexuálnej loby.

Ako to už býva, utajovanie sa ukázalo byť ešte väčším problémom ako škandalózne správanie bezuzdného homosexuálneho kňaza.

Otázka, ktorá bola položená pápežovi v lietadle, sa netýkala len vymenovania Mons. Ricca, ale aj údajného zatajovania zo strany homosexuálnej lobistickej skupiny. Pápež bol požiadaný, aby sa zaoberal utajovaním vo Vatikáne. A práve to viedlo k jeho odpovedi, ktorá obsahovala slávnu alebo neslávnu poznámku „kto som ja, aby som súdil“.

 

“Kto som ja, aby som súdil”

Stojí za to zaznamenať, čo presne povedal :„… potom ste hovorili o homosexuálnej lobby. Toľko sa toho píše o homosexuálnej lobby. Vo Vatikáne som ešte nenašiel nikoho, kto by mal občiansky preukaz s nápisom ‘gay’. Hovorí sa, že tam nejakí sú. Som presvedčený, že keď máte do činenia s takýmto človekom, musíte rozlišovať medzi tým, že človek je homosexuál, a tým, že niekto tvorí loby, pretože nie všetky loby sú dobré. Táto nie je dobrá. Ak je niekto homosexuál a hľadá Pána a má dobrú vôľu : Kto som ja, aby som ho súdil? Katechizmus Katolíckej cirkvi to vysvetľuje krásnym spôsobom, keď hovorí… počkajte chvíľu, ako to hovorí… hovorí: „nikto by nemal týchto ľudí kvôli tomu odsúvať na okraj spoločnosti, treba ich integrovať do spoločnosti,“ povedal pápež.

„Problém nie je v tom, že máme túto tendenciu, nie. Musíme si byť bratmi a sestrami. Problém je v tom, že sa z tejto tendencie vytvorí lobby: lobby lakomcov, lobby politikov, lobby murárov, toľko lobistov… To pre mňa predstavuje väčší problém. Ďakujem vám veľmi pekne za položenie tejto otázky. Veľmi pekne ďakujem,“ povedal vtedy pápež.

 

Levanduľová mafia

Závažnejším problémom však je, že pápež František na otázku odmietol priznať konkrétnu existenciu homosexuálnej loby.

Odvtedy sa „levanduľová mafia“, ako ju často nazývajú, stala silou. Treba počítať na najvyšších miestach Cirkvi. Jedným z najvážnejších tieňov na tomto je totiž ochrana homosexuálnych pedofilov medzi najvyššími predstaviteľmi Vatikánu. Druhá vec je, že nech by sme chceli Mons. Ricca opísať akokoľvek, bolo by príliš veľkorysé povedať, že je to niekto, kto je „homosexuál, hľadá Pána a má dobrú vôľu“.

Reklama

A predsa z tohto dvojitého skreslenia vzišla fráza, ktorá mala byť zachytená a obletieť svet s rezonanciou, ktorá mala trvať roky – až do minulého týždňa.

 

Frustrácia

Konzervatívny bloger Mario Andinolfi dal priechod svojej frustrácii zo spôsobu, akým médiá použili túto jedinú frázu na zvýšenie napätia v diskusiách o sexualite. Napísal: „Teraz, keď som marginalizovaný v pokrokovej Františkovej cirkvi, ani neviem, koľkokrát (som bol) napadnutý veľmi negatívnymi epitetami, mávajúc mi pred očami pápežovou poznámkou ‚Kto som ja, aby som súdil?‘ z júla 2013.“

„Vo všetkých tých televíznych debatách som všetkých žiadal, aby si vypočuli celú minútu pápežovho vyhlásenia a neskresľovali ho tým, že si vypočujú len 10-sekundový úryvok, ktorý sa používa na jeho zneužitie. Strávil som 10 rokov v taliansky televíznych štúdiách, kde ma označovali za ‘ratzingerovského homofóbneho katolíka’,“ uviedol Andolfini.

Andolfini ďalej chváli pápeža Františka za jeho otvorenosť, „aj keď to bola ‚neopatrná‘ otvorenosť – voči talianskym biskupom, keď sa negatívne vyjadril o prijímaní homosexuálov do seminárov“.

Reklama

S ľútosťou konštatoval, že ľavicové mediálne hlasy využili pápeža výlučne ako ikonu zmeny: „Kto vie, čo dnes povedia o Františkovi? Nechápu, že Katolícka cirkev je jediným zdrojom svetla v Taliansku zatemnenom ich zúrivým konformizmom, ktoré sa teraz tvári, že je pohoršené úprimným slovom, ktoré pápež použil na stretnutí za zatvorenými dverami, aby vysvetlil, že ako katolíci objímame každého, ale nerezignujeme na šírenie hriechu, ktorý nazývame jeho menom. Nech žijú pápežove nevhodné slová, nech žije Františkova bezstarostnosť!,“ dodal.

 

Návrat k pohanstvu ?

Andinolfi pripomína, že homosexuálna loby existuje nielen vo Vatikáne, ale ovláda aj médiá a západnú kultúru. Citoval napríklad Massima Gramelliniho z titulnej strany talianskeho denníka Corriere della Sera, ktorý hádže pápeža Františka na lopatky. Prirovnáva ho k surovému „zápasníkovi“, ponižuje ho tým, že žiada, aby sa za neho Bombolo [taliansky komik, ktorý zomrel v roku 1987] „prihovoril“ z neba, a uzatvára: „Je úžasné, čo sa vám stane, ak urazíte dúhovú lobby.“

„V okamihu sa zmeníte na burinu, na ktorú sa dá slobodne pľuť, aj keď vás desať rokov vychovávali ako absolútny smerodajný bod. Kto sa dotkne toho holého drôtu (tejto témy), ten si sám spôsobí elektrický šok… vždy,“ uviedol.

To, nad čím by sme sa mohli zamyslieť po otrasoch, ktoré nasledovali po úprimnosti pápeža Františka, je poznanie, že to, čo sme považovali za racionálny sekularizmus, s ktorým sa dá v našej čoraz progresívnejšej kultúre vyjednávať, môže byť namiesto toho návrat k temnejšiemu pohanstvu s radikálne a intenzívne protikladnými názormi voči katolíckej viere.

Reklama

Ak úprimná frazeológia pápeža Františka vrhla nejaké svetlo na situáciu, ktorej Cirkev čelí, môže to byť dôkaz, že výzva obrátiť rozkladajúcu sa sekulárnu kultúru je radikálnejšia, než sme tušili.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:36

Slovensko by malo viac investovať do sociálnej ochrany rodín s deťmi. Výdavky by mali podporiť najmä pôrodnosť a odvrátiť negatívnu demografiu v štáte. Pozitívny vplyv by to malo aj na ekonomickú a hospodársku situáciu v krajine. V pondelok na to upozornil Inštitút sociálnej demokracie (ISD).

11:36

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vyhlásilo vo štvrtok (27. 6.) výzvu z plánu obnovy za 70 miliónov eur. Jej cieľom je rozšíriť kapacity v zariadeniach komunitného typu a v ambulantných zariadeniach. Rezort o tom informoval na svojej webstránke.

11:27

Tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona je na hráčov hrdý napriek vypadnutiu v osemfinále ME. “Sokoli” prehrali s Anglickom 1:2 pp, pričom ešte v nadstavení viedli 1:0. Postup medzi najlepšiu osmičku by bol historický úspech a jedno z najväčších prekvapení na turnaji.

Slovákov poslal do vedenia v 25. minúte Ivan Schranz. Brankára Jordana Pickforda prekonal strelou zblízka a zaznamenal tretí gól na podujatí. V druhom polčase mohol v podstate rozhodnúť David Strelec, keď takmer trafil z polovice ihriska odkrytú bránu. Vyrovnávajúci gól nakoniec padol z poslednej akcie zápasu, keď Jude Bellingham predviedol výstavné nožničky. Ďalší presný zásah prišiel hneď na začiatku predĺženia – po štandardnej situácii sa lopta dostala k Harrymu Kaneovi. “Je hrdosť vidieť, keď tím ako náš podá takýto výkon. Môžem len povedať, že pre mňa je veľká hrdosť trénovať ho. Fantastická skupina, jedinečné nasadenie a prístup. Mal som to šťastie, že som sa s týmito chlapcami mohol stretnúť a priniesli mi obrovskú radosť,” povedal na tlačovej konferencii Calzona.

Francesco Calzona
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona
11:11

Podiel nákupov v udržateľných e-shopoch neustále rastie a aktuálne dosahuje 11 % tržieb. Informoval o tom v pondelok nákupný poradca Heureka na základe jeho certifikačného programu Udržateľný e-shop. Po roku fungovania ho získalo už 190 e-shopov.

11:11

Slovenská sporiteľňa (SLSP) po mesiaci opäť znižuje úrokové sadzby hypoték fixovaných na tri a päť rokov. Zmena bude platiť od stredy 3. júla. Ostatné typy hypoték zostávajú bez zmeny, informovala v pondelok banka.

11:11

Americký výrobca lietadiel Boeing spätne odkúpi svojho dodávateľa Spirit Aerosystems za takmer 5 miliárd USD. Navyše, aktivity firmy zamerané na Európu prevezme európsky výrobca Airbus. Rozhodnutie padlo po tom, ako sa Spirit Aerosystems dostal do pozornosti regulačných úradov za kvalitu dodávaných dielov.

11:08

V druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku by mohli rozhodnúť hlasy mladých voličov. V rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Deutschlandfunk citovanom agentúrou DPA to uviedla nemecká politička a expertka na Francúzsko Franziska Brantnerová, informuje TASR.

Francúzsko Voľby
Ľudia sa zhromažďujú na Námestí Republiky počas protestu proti vzostupu krajnej pravice po tom, čo v prvom kole predčasných parlamentných volieb na základe predbežných výsledkov vedie strana Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, 30. júna 2024 v Paríži
11:01

Európska únia sa nebude ponáhľať s obnovením rokovaní o brexite s Britániou ani v prípade, že po nadchádzajúcich voľbách sa k moci dostane Labouristická strana. S odvolaním sa na zdroje v Bruseli o tom napísal denník The Guardian, uvádza TASR.

Briti pôjdu k volebným urnám 4. júla, keď si budú voliť 650 poslancov Dolnej snemovne parlamentu. Rishi Sunak je premiérom od októbra 2022 a konzervatívci sú pri moci od roku 2010. Na základe výsledkov predvolebných prieskumov sa však očakáva výrazné víťazstvo labouristov.

10:56

Maďarsko sa v pondelok ujalo polročného rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie. Medzi jeho deklarované priority patrí zlepšenie konkurencieschopnosti EÚ, zastavenie nelegálnej migrácie a priblíženie krajín západného Balkánu k členstvu v EÚ, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

10:56

Vo veku 88 rokov zomrel v pondelok v Tirane známy albánsky spisovateľ Ismail Kadare. Podľa agentúry AFP o tom informoval jeho vydavateľ Bujar Hudhri, ktorý dodal, že Kadare podľahol infarktu, uvádza TASR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali