Kto si mastí vačky na vraždení civilistov

Kto si mastí vačky na vraždení civilistov

Bratislava 5. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Jehad Alshrafi)

 

Júnová správa expertov z Úradu vysokého komisára pre ľudské práva pri OSN hovorí jasne: treba ihneď zastaviť dodávky zbraní Izraelu, a tiež ich financovanie. Pretože ktokoľvek sa na tom podieľa, môže byť považovaný za spoluzodpovedného pri hrubom porušovaní ľudských práv v Gaze…

Izrael Palestína Armáda Útok Gaza
Ilustračné foto

Vrátane potenciálnych vojnových zločinov.

Reklama

Napokon, už aj Medzinárodný súdny dvor vyzval na zastavenie vojnových operácií. Tie sú spájané s masívnou mediálnou dehumanizáciou palestínskych Arabov. Propaganda takto skúša legitimizovať delostrelecké zásahy aj tankové útoky na komunity, v ktorých prevláda civilné obyvateľstvo.

Niet divu, že počet obetí v Gaze sa blíži k štyridsiatim tisícom – z toho väčšinu tvoria ženy a deti…

Reklama

A svet sa pozerá.

Pravdaže, sú aj iné konflikty – avšak humanitárna katastrofa v Gaze je bezprecedentná. Podľa OSN tu zahynulo za krátke obdobie jej trvania viac civilistov, než vo všetkých ostatných súčasných vojnových konfliktoch za posledné štyri roky.

Dokážeme si rozsah tejto hrôzy vôbec predstaviť?

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu vydal zatykače na lídrov Hamasu, ako aj na izraelského premiéra B. Netanjahu a jeho ministra obrany. Sú obvinení zo zločinov proti ľudskosti, akým je napríklad používanie vyhladovania populácie ako vojenská taktika.

Americká administratíva, prirodzene, považuje takéto rozhodnutie za poburujúce.

Reklama

Pripomeňme, že keď bol vydaný medzinárodný zatykač na Putina, nadšene tomu tlieskali…

Treba pridať ďalší komentár?

Rada pre ľudské práva pri OSN vyzvala amerických exportérov zbraní a komponentov, aby prestali podporovať izraelské ozbrojené sily. Ide napríklad o nasledovné firmy: BAE Systems, Boeing, Caterpillar, General Dynamics, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Oshkosh, Rheinmetall AG, Rolls-Royce Power Systems, RTX, and ThyssenKrupp. V dodávkach dominujú USA, na druhom mieste je Nemecko, a napokon Taliansko.

To však nie je všetko.

Na krvi sa zarába dvojnásobne – niekto totiž musí tieto podniky externe financovať. OSN urobila poctivý prieskum s pomocou žurnalistov, právnikov a ľudskoprávnych aktivistov. Prečítajte si, ktoré finančné domy investujú do posilnenia „obranyschopnosti“ Izraelu (prostredníctvom zbrojárskych koncernov): Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung, Amundi Asset Management, Bank of America, BlackRock, Capital Group, Causeway Capital Management, Citigroup, Fidelity Management & Research, INVESCO Ltd, JP Morgan Chase, Harris Associates, Morgan Stanley, Norges Bank Investment Management, Newport Group, Raven’swing Asset Management, State Farm Mutual Automobile Insurance, State Street Corporation, Union Investment Privatfonds, The Vanguard Group, Wellington and Wells Fargo & Company.

Reklama

Nie je ich práve málo, čo poviete?

OSN upozorňuje, že investovanie do podnikov podporujúcich zbrojenie Izraela v tomto konflikte môže pre korporáty do budúcna znamenať označenie za komplicov pri páchaní zločinov proti ľudskosti.

Najväčším paradoxom však ostáva, že Izrael je podporovaný aj americkými bankármi z Wall Street, Deutsche Bank, či najväčšej svetovej správcovskej spoločnosti akcií, BlackRock (má pod dohľadom vyše 10 triliónov dolárov – skúste si takú sumu predstaviť…). Poukazuje na to americký youtube kanál Geopolitical Economy Report. Sprostredkúvajú totiž predaj štátnych dlhopisov Izraela, čím de facto profitujú aj z jeho vojnovej aktivity, odsudzovanej nielen OSN, ale aj medzinárodným tribunálom. A zároveň pomáhajú Izraelu tieto aktivity financovať.

Dokonca – uvádza ten istý zdroj – aj jednotlivé štáty USA stihli od začiatku vojny s Hamasom investovať do dlhopisov Izraelu stovky miliónov dolárov…

Nehovoriac o tom, že oficiálna Bidenova administratíva posiela ďalšie a ďalšie finančné injekcie – hoci navonok sa občas tvári, že „už nie, už boli prekročené všetky červené čiary“. Aj v máji ohlásili ďalší príspevok – vo výške miliardy dolárov – viď tu.

Samozrejme, úplná pravda nám, obyčajným ľuďom, nikdy nebude odkrytá vo svojej celej a nepochybne strašlivej nahote. Ostáva nám len vyvodzovať závery z dostupných informácií.

Závery o tom, kto za koho kope, aké sú ich spoločné záujmy, a ako bohatí ešte väčšmi bohatnú – na utrpení iných ľudí. Veď čo, deje sa to na inom konci sveta „tým druhým“ – je nám to tak vzdialené, ako by to ani nebola pravda…

Tak načo sa tým zaoberať?

Načo? Pretože sme ľudia. Hoci sekulárny liberalizmus nás presvedčil, že máme uprieť pozornosť len na seba samých a pôžitky, ktoré sú nám na dosah ruky. Nebudeme si predsa kaziť deň čo i len pomyslením na to, že inde sa deje tisíckam rodín strašná skrivodlivosť!

Ale pokiaľ sa medzi nami nájdu stále aj ľudia, ktorí majú empatiu voči ublíženým: Jediné, čo nateraz môžeme urobiť, je hovoriť o týchto veciach nahlas (prípadne zúčastniť sa mierových pochodov) – pretože verejná mienka v demokratickom zriadení naďalej ostáva mocným prostriedkom spoločenských i politických zmien.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:59

Bezpilotné lietadlá vypustené Ukrajinskou bezpečnostnou službou zaútočili na dve ropné sklady v Krasnodarskom kraji ležiacom na juhu Ruska a spôsobili požiare. Uviedla to agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské vojenské zdroje.

Včera 19:34

Desať obyvateľov domova dôchodcov v meste Treinta y Tres na východe Uruguaja prišlo o život po tom, ako v zmienenom zariadení vypukol požiar. 

Včera 19:29

Vo veku 63 rokov zomrel v piatok po 16-mesačnom boji s rakovinou hollywoodsky producent Jon Landau, ktorý produkoval kasové trháky Titanic a Avatar.

Zomrel Jon Landau, producent Titanicu a série Avatar
Na snímke Jon Landau
Včera 19:25

Účasť v druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku stále dosahuje neobvykle vysoké hodnoty. Tri hodiny pred uzavretím volebných miestností stihlo odovzdať svoj hlas 59,7 percenta z oprávnených voličov, čo je najviac za ostatné vyše štyri desaťročia, konkrétne od roku 1981.

Druhé kolo predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku
Na snímke členovia volebnej komisie začínajú sčítavať hlasy v 2. kole predčasných parlamentných volieb vo francúzskom Schiltgheime
Včera 19:24

Uznanie palestínskeho štátu v rámci mierového procesu na Blízkom východe je “nepopierateľným právom” Palestínčanov. Povedal to nový britský premiér Keir Starmer počas telefonátu s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Včera 19:22

Poľsko a Británia sa zhodujú v potrebe naďalej podporovať Ukrajinu odolávajúcu ruskej agresii, ako aj v dalších otázkach týkajúcich sa globálnej bezpečnosti. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski to médiám povedal po stretnutí s novým šéfom britskej diplomacie Davidom Lammym.

Včera 18:44

Orbán je na ceste do Číny, kam by mal pricestovať v pondelok ráno, informovali maďarské médiá s odvolaním sa na zdroje.

Včera 18:25

Včera 18:11

Včera 18:06

Nová aliancia pravicových strán v Európskom parlamente nazvaná Patrioti pre Európu, ktorú pred týždňom predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, už získala dostatok členov na to, aby sa stala frakciou v EP.

Včera 17:45

Americký štát Texas sa pripravuje na príchod tropickej búrky Beryl, ktorá by nad Mexickým zálivom mohla opäť zosilnieť na hurikán.

Texas sa pripravuje na tropickú búrku Beryl
Na snímke odkaz pre motoristov pred príchodom hruikánu Beryl v texaskom Portlande
Včera 17:20

Turecký líder Recep Tayyip Erdogan by mohol “kedykoľvek” pozvať sýrskeho prezidenta Bašára Asada do Turecka. Ide o znamenie zmierania po tom, čo sýrska občianska vojna narušila vzťahy medzi Ankarou a Damaskom.

Včera 17:00

Silné dažde sužujú kantóny Graubünden a Ticino na juhu Švajčiarska. Spôsobili tam aj zosuv pôdy v údolí pri talianskych hraniciach a vyžiadali si preventívne evakuácie, oznámili miestni záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá maľujú slona v predvečer osláv festivalu Rath Yatra v indickom Ahmadabáde

Autor: TASR/AP-Ajit Solanki

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali