Razantne zmenil názor a vynechal stretnutie so Zelenským. Kto je Trumpov kandidát na viceprezidenta a čo znamená pre Európu?

❚❚

Bratislava 16. júla 2024 (HSP/ Euronews / Foto: TASR/AP-Jeff Dean)

 

James David Vance je síce relatívne politicky neznámy – ale otvorene vyjadril svoje stanovisko k Ukrajine a ostro sa postavil proti poskytovaniu ďalšej pomoci tejto vojnou zmietanej krajine. Znamená ale Trumpov výber problémy pre Európu?

J. D. Vance
Na archívnej snímke zo 16. marca 2024 americký senátor za štát Ohio J. D. Vance
Redakcia  Euronews prináša stručný prehľad o mužovi, ktorý by sa mohol stať budúcim americkým viceprezidentom

Bývalý americký prezident Donald Trump si v pondelok vybral senátora z Ohia JD Vancea ako svojho kandidáta na vicprezidenta.

.

Hoci ide o relatívne neznámu politickú osobu, nakoľko je senátorom len od minulého roka a je aj pomerne mladý – 39-ročný republikán už stihol vyvolať pozornosť svojimi konzervatívnymi názormi, a niektoré z nich smerovali až k extrému.

Keďže sa Vance stal z jedného z najostrejších Trumpových kritikov kandidátom na rovnakej listine, jeho rétorika zameraná proti pomoci Ukrajine a snaha o celoštátny zákaz interrupcií signalizujú, že na rozdiel od bývalého viceprezidenta Mikea Pencea patrí JD Vance k populistickejšiemu prúdu americkej republikánskej politiky.

.

 

Kto je JD Vance?

JD Vance prezliekol kabát. Z chlapíka, ktorý sa riadil mottom “nikdy Trump! ” sa stal jeho pevný spojenec.

Vance sa narodil a vyrastal v Middletowne v Ohiu. Vstúpil do námornej pechoty, slúžil v Iraku a neskôr získal vysokoškolský diplom na Ohio State University a aj na Yale Law School.

Neskôr pracoval aj ako investor rizikového kapitálu na Silicon Valley v Kalifornii.

Preslávil sa tiež svojimi memoármi, bestsellerom “Hillbilly Elegy” z roku 2016, ktorý vyšiel v čase, keď Trump prvýkrát kandidoval na prezidenta. Kniha “Hillbilly Elegy” zároveň Vancea zoznámila s Trumpovou rodinou. Donaldovi Trumpovi mladšiemu sa kniha páčila – padli si do oka a odvtedy zostali priateľmi.

.

Vance bol ešte v roku 2016 republikánom, ktorý sa riadil mottom “nikdy Trump”. Expredzidenta označil ako “nebezpečného” a “nevhodného” zastávať prezidentský úrad.

JD Vance verejne kritizoval aj Trumpovu zjavne rasistickú rétoriku a povedal, že by sa mohol stať “americkým Hitlerom”. Svoj názor zmenil až v roku 2021 po tom, čo sa s Trumpom stretol osobne.

Ale v čase, keď sa Vance stretol s Trumpom v roku 2021, svoj názor zmenil. Obaja muži túto Vanceovu predchádzajúcu zdrvujúcu kritiku bagatelizovali.

Po zvolení za senátora sa Vance stal zarytým Trumpovým spojencom na Kapitole, ktorý neustále obhajoval Trumpovu politiku a jeho správanie.

Kevin Roberts, prezident konzervatívnej nadácie Heritage Foundation, potenciálneho viceprezidenta Vancea označil za “vedúci hlas konzervatívneho hnutia v kľúčových otázkach”, vrátane “odklonu od intervencionistickej zahraničnej politiky, ekonomiky voľného trhu a americkej kultúry vo všeobecnosti”.

.

Čo na neho hovoria Demokrati ?

A Demokrati ho zatiaľ označujú za extrémistu a odvolávajú sa na provokatívne postoje, ktoré Vance v minulosti zaujal, ale neskôr ich prehodnotil.

Vance napríklad počas svojej kandidatúry do Senátu signalizoval podporu celoštátneho zákazu interrupcií v 15. týždni, potom však tento postoj zmiernil, keď voliči v Ohiu v roku 2023 drvivou väčšinou podporili dodatok o práve na interrupciu.

Ľudia bezprostredne oboznámení s republikánskym výberom viceprezidenta uviedli, že Vance by republikánom priniesol skôr schopnosti viesť dialóg a tým vyjadriť Trumpovu víziu.

Charlie Kirk, zakladateľ konzervatívnej aktivistickej skupiny Turning Point USA, uviedol, že Vance presvedčivo formuluje svetonázor “America First” a mohol by Trumpovi pomôcť v štátoch, v ktorých v roku 2020 tesne prehral – ako sú Michigan a Wisconsin. Štáty, ktoré majú podobné hodnoty, demografiu a ekonomiku ako Ohio.

 

A čo teda znamená jeho výber pre Európu?

Veľká časť Európy sa už panicky obáva druhého Trumpovho prezidentstva a jeho dôsledkov pre zahraničnú politiku USA. Rozhodnutie bývalého prezidenta vybrať si Vancea za svojho viceprezidenta vyvoláva ešte väčšie obavy.

Vance je známy ako jeden z najizolujúcejších členov Republikánskej strany – to znamená, že chce uprednostniť USA na úkor iných krajín. A to sa týka aj Ukrajiny. Začiatkom roka 2024 zohral ústrednú úlohu v snahe zmariť návrh zákona o pomoci Ukrajine. Keď neuspel, zopakoval svoj postoj a povedal: „Podarilo sa nám dať Európe a zvyšku sveta dosť jasne najavo, že Amerika nemôže donekonečna vypisovať prázdne šeky!“

V minulosti tiež kritizoval prílišnú závislosť Európy od USA v oblasti vojenských investícií.
Vo februári pre portál Politico hovoril o tom, prečo by USA mali poskytnúť Ukrajine len obmedzenú pomoc. „Jednoducho nemáme výrobné kapacity na to, aby sme donekonečna podporovali pozemnú vojnu vo východnej Európe. A myslím si, že je povinnosťou lídrov, aby to vyjadrili svojim obyvateľom,“ povedal.

„Ako dlho to ešte má trvať? Koľko sa očakáva, že to bude stáť? A čo je dôležité -ako vlastne máme vyrobiť všetky zbrane potrebné na podporu Ukrajincov?,“ pýtal sa na výročnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

V Mníchove sa rebel Vance rozhodol vynechať dôležité stretnutie. Odmietol ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu, pričom povedal: „Nemyslel som si, že sa (od nich) dozviem niečo nové.“

.

V apríli v prejave pred Senátom vyjadril kritiku na NATO aj Európe, že vynakladajú “príliš málo” finančných prostriedkov na obranu. „Tri roky nám Európania hovorili, že Vladimir Putin je pre Európu existenčnou hrozbou. A tri roky nedokázali reagovať tak, ako keby to bola skutočná pravda,“ povedal. Na konkrétnom prípade dodal, že Nemecko nedokázalo vynaložiť 2 % svojho HDP na obranu – sumu, na ktorej sa členovia NATO dohodli ako na spoločnom cieli.

Výber JD Vancea však prichádza v čase, keď sa EÚ snaží napraviť narušené obchodné vzťahy medzi Bruselom a Washingtonom. Trump počas svojho pôsobenia v Bielom dome zaviedol clá na dovoz európskej ocele a hliníka. Vance tento krok pravdepodobne podporí, rovnako ako aj Trumpov sľub ochrániť americký priemysel, ak bude v novembri opätovne zvolený.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:28

Ekonómovia sú po nedávnych voľbách v spolkových krajinách Sasko a Durínsko na východe Nemecka skôr pesimistickí. V prieskume, ktorý uskutočnil mníchovský inštitút Ifo na vzorke 185 ekonómov, sa až 78 % z nich vyjadrilo, že očakávajú negatívne alebo veľmi negatívne dôsledky. Len necelé 3 % vidia budúcnosť pozitívne až veľmi pozitívne.

12:28

Rast výrobných cien v českom priemysle sa v auguste 2024 spomalil, ale naďalej pokračuje, už piaty mesiac po sebe.

12:28

Septembrové rozhodnutie znížiť kľúčovú úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky (ECB) bolo jednohlasné a primerané. To však neznamená, že bude znižovať sadzby automaticky pri každom ďalšom stretnutí. S najväčšou pravdepodobnosťou bude potrebné na ďalší krok počkať až do decembra. V aktuálnom komentári to uviedol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a člen Rady guvernérov ECB Peter Kažimír.

12:11

Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) si môže už vo 4. štvrťroku odložiť do rezervy až 4 miliardy eur na plánované zníženie výrobnej kapacity. Uviedli to analytici z maklérskej spoločnosti Jefferies v poznámke po tom, ako sa stretli s manažérmi automobilky v Severnej Amerike.

12:11

Povodne v Rakúsku si podľa tamojšej polície vyžiadali v pondelok dve ďalšie obete na životoch. Ide o mužov vo veku 70 a 80 rokov zo spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, spresnili miestne úrady. Obaja zomreli vo vnútri ich domov, ktoré zaplavili masy vody.

11:56

V pondelok sa v Bruseli koná celonárodná demonštrácia odborov na znak solidarity s pracovníkmi automobilky Audi a jej subdodávateľov.

11:56

Nemeckej polícii sa vďaka kontrolám na hraniciach s Holandskom, ktoré sa začali od polnoci z nedele na pondelok, podarilo chytiť troch pašerákov drog.

11:54

Eurozóna aj celá Európska únia (EÚ) vykázali za júl 2024 prebytok zahraničnoobchodnej bilancie. Prispel k tomu väčší nárast exportu ako importu.

11:54

Ruský producent plynu Gazprom oznámil, že v pondelok pošle do Európy cez Ukrajinu 42 miliónov kubických metrov (m3) plynu. To je zhruba rovnaký objem ako v predchádzajúcich dňoch.

11:53

Taliansko podporuje mimoriadne clá na dovoz elektrických áut z Číny, ktoré navrhuje zaviesť Európska komisia (EK). Clá sú v záujme ochrany konkurencieschopnosti našich spoločností, povedal minister zahraničných vecí Antonio Tajani v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Corriere della Sera.

11:53

Slovensko sa po letnej prestávke v polovici septembra vrátilo na dlhopisové trhy. Požičalo si pritom takmer 512 miliónov eur, keď predalo štyri druhy štátnych dlhopisov s termínom splatnosti od roku 2026 do roku 2035. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval nižšie ako v júni, a to od 2,6236 % do 3,3857 %. V pondelok o tom informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali