Kto je Kamala Harrisová, ktorú Biden navrhol za kandidátku Demokratickej strany?

❚❚

Washington 22. júla 2024 (HSP-Evan Vucci)

 

Viceprezidentka Spojených štátov má 59 rokov, je vydatá, ale nemá vlastné deti

Joe Biden Kamala Harrisová
Na snímke viceprezidentka Kamala Harrisová po boku amerického prezidenta Joea Bidena

Harrisová pochádza z Kalifornie, kde bola generálnou prokurátorkou a tento štát zastupovala aj v Senáte. Okrem iného neotvárala prípady proti LGBT osobám, ktoré uzavreli manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ktoré boli podľa kalifornských zákonov nezákonné.

.

Oponenti Harrisovej tiež vyčítali, že ako kalifornská prokurátorka nepotláčala nezákonnosti polície a nevyšetrovala korporácie.

V roku 2020 Biden nominoval Kamalu Harrisovú na post viceprezidentky. Jej kandidatúra bola v súlade s programom demokratov: má jamajský aj indický pôvod. A na základe toho sa stala prvou ženou na poste viceprezidentky Spojených štátov. A navyše afroamerického a ázijského pôvodu.

.

Stala sa tiež všeobecne prvou Američankou, ktorá krátko zastávala funkciu prezidenta – zatiaľ čo Biden bol v novembri 2021 v narkóze.

Kamala Harrisová sa ako viceprezidentka venuje otázkam súvisiacim s justíciou, migráciou a rodovou rovnosťou. Zároveň nemala nijakú výraznú osobnú pozíciu – Harrisová bola v tomto zmysle Bidenovým „tieňom“, občas ho nahrádzala na medzinárodných podujatiach, ako bol ukrajinský „mierový summit“ alebo Mníchovská konferencia, kde predniesla pomerne nevýrazné prejavy.

Niektoré jej verejné vystúpenia však vzbudili u poslucháčov skutočný záujem, najmä preto, že nie vždy rozumeli tomu, čo viceprezidentka hovorila.

V americkej tlači sa takéto vyhlásenia Kamaly Harrisovej nazývali „slovný šalát“.

„Kultúra je odrazom nášho okamihu v našej dobe, či nie? A súčasná kultúra je spôsob, akým vyjadrujeme to, čo v danom okamihu cítime. A vždy by sme si mali nájsť čas na vyjadrenie toho, čo cítime v danom okamihu, ktorý je odrazom radosti, pretože ako viete, tá prichádza ráno. Musíme nájsť spôsob, ako vyjadriť to, čo cítime v danom okamihu, pokiaľ ide o jazyk a spojenie s tým, ako ľudia prežívajú život. A takto o tom premýšľam aj ja,“ citoval New York Post jeden z Kamaliných výrokov z minulého roka.

.

Ešte predtým vyzvala na „uctenie si žien, ktoré tvorili históriu v priebehu dejín“. Harrisová tiež zopakovala pomerne zvláštnu frázu: „to, čo môže byť, nezaťažené tým, čo bolo“ (what can be, unburdened by what has been).

Pokiaľ ide o neverejnú časť jej práce, The Guardian v januári napísal, že v kancelárii viceprezidentky vládne atmosféra intríg a „hier o tróny”.

V knihe o Demokratickej strane od dvoch amerických reportérov Huntera Walkera a Luppeny Luppenovej, ktorú publikácia citovala, sa uvádza, že za Harrisovej pôsobenia v Bielom dome bola vysoká fluktuácia a „toxická atmosféra rozvrátená frakcionárstvom a zlým riadením“.

Kamalu Harrisovú dnes začali aktívne kritizovať aj republikáni. Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson uviedol, že je „spoluautorkou katastrofálnych politických zlyhaní Bidenovej administratívy“, a obvinil ju z „najväčšieho politického utajovania v dejinách USA“, pričom tvrdí, že viceprezidentka vedela o Bidenovom stave viac ako ktokoľvek iný.

Zrejme na tomto budú teraz republikáni stavať svoju kampaň proti Kamale Harrisovej – v maximálnej možnej miere ju obviniť zo všetkých Bidenových zlyhaní.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:40

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Čadci odvolalo pátranie po nezvestnom 25-ročnom Reném Adrienovi Tvrdom z Lodna v okrese Kysucké Nové Mesto. Informovala o tom žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. Dôvody vyhlásenia pátrania podľa nej pominuli. “Menovaný je živý a v poriadku,” uviedla policajná hovorkyňa. Muž bol nezvestný od 23. augusta.

13:35

Osobitný predstaviteľ Európskej únie pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák v piatok vyzval Srbsko a Kosovo na zintenzívnenie úsilia o rozhovory s cieľom znormalizovať vzájomné vzťahy. Tie sú podľa neho rozhodujúce na ceste k ich členstvu do EÚ.

13:34

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok uviedla, že iba samotný vojenský prístup nie je riešením vojny Izraela proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

13:34

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že pred blížiacou sa zimou zvyšuje humanitárne financovanie pre zraniteľných obyvateľov Ukrajiny o ďalších 40 miliónov eur.

13:32

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na budúci týždeň v stredu predloží Konferencii predsedov Európskeho parlamentu (EP) zloženie novej exekutívy EÚ aj s portfóliami a pridelenou pracovnou agendou pre jednotlivých eurokomisárov. Už teraz je isté, že eurokomisia nebude rodovo vyvážená tak, ako bola rokoch 2019-2024.

13:04

Pápež František v piatok pristál v Port Moresby v Papue-Novej Guinei v rámci svojej druhej zastávky počas 12-dňovej cesty po krajinách juhovýchodnej Ázie a Tichomoria. TASR informuje podľa agentúry AFP a servera Vatican News.

Na programe má stretnutia s vládnymi predstaviteľmi a diplomatmi, ako aj s s bežnými ľuďmi na ulici. Navštívi tiež svätyňu Panny Márie Pomocnice kresťanov v saleziánskom stredisku, kde sa stretne s biskupmi Papuy-Novej Guiney a Šalamúnových ostrovov, kňazmi a veriacimi. V nedeľu ráno odslúži omšu na štadióne Sira Johna Guiseho.

pápež ,John Rosso, Philip Polewara
Na snímke podpredseda vlády Papuy-Novej Guiney John Rosso (vpravo) a kontradmirál Philip Polewara (druhý zľava) sa naťahujú, aby pomohli pápežovi Františkovi udržať rovnováhu počas uvítacieho ceremoniálu na medzinárodnom letisku “Jackson” v Port Moresby
13:02

Stovky českých škôl dostali aj v piatok výhražný e-mail, ktorý má zhodné znaky s podobnými e-mailami z predchádzajúcich dní. Polícia vyhrážky páchateľa nepovažuje za relevantné, jeho motiváciou je podľa nej verejný a mediálny záujem a rozosievanie chaosu. Uviedla to na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13:00

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v piatok vyzval Čínu, aby prestala podporovať Rusko vo vojne na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v júli uviedol, že nechce, aby Čína, ktorá sa netají strategickým partnerstvom s Ruskom, pôsobila v konflikte ako sprostredkovateľ.

Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
12:59

Vysoký finančný stres pociťuje na Slovensku až štvrtina ľudí. Strednú mieru finančného stresu má 38 % Slovákov a nízku mieru prežíva 37 % z nich. Najväčší finančný stres majú ľudia z vytvárania finančnej rezervy alebo splácania dlhov a úverov. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Nadácie Partners, ktorý realizovala agentúra Focus v júni tohto roka na vzorke 1025 respondentov.

12:58

V Česku sa po 15 rokoch vyskytla katarálna horúčka oviec. Ohnisko sa nachádza v okolí Sokolova v Karlovarskom kraji, mimoriadne veterinárne opatrenia sa dotknú chovu v okolí 150 kilometrov. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný. Podotkol, že nákaza nie je prenosná na človeka, ale bude mať zásadný vplyv na obchodovanie so živými zvieratami, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

12:55

Na zlepšovanie života ľudí, samospráv a zamestnávateľov išlo za posledných desať mesiacov 85 % výdavkov, o ktorých rozhodla terajšia vláda. Uviedol to v piatok minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na tlačovej konferencii spolu s ďalšími predstaviteľmi strany Hlas-SD.

Aktuálne podľa ministra práce Erika Tomáša prebieha príprava legislatívy v rámci projektu Práca namiesto dávok.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turisti prechádzajú okolo starovekého rímskeho Kolosea, ktoré sa odráža v mláke v Ríme

Autor: TASR/AP-Andrew Medichini

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali