Krvavý útok na deti: V anglickom meste to vrie, do ulíc vyšli demonštranti. Prepiera sa pôvod útočníka

❚❚

Bratislava 31. júla 2024 (HSP/ Associated Press /French 24/ Euronews/The European Conservative/ Foto:TASR/AP-Richard McCarthy/PA via AP)

 

V pondelok 29. júla vyčíňal 17-ročný útočník v anglickom meste Southport. Pochádza z Cardiffu, do oblasti Southportu sa presťahoval so svojimi rwandskými rodičmi, keď mal šesť rokov. Mladík napadol deti na tanečnom kurze s tématikou megahviezdy Taylor Swift, dve dievčatá utrpeli smrteľné zranenia a ďalších 11 osôb bolo zranených. V utorok na následky zranení zomrelo tretie dievča. Polícia sa v utorok večer dostala do stretu s davom demonštrantov pred mešitou neďaleko miesta, kde boli dobodané deti. Správu prináša The Associated Press a French 24

Southport
Zrážka davu s políciou v utorok 30. júla 2024 v Southporte na severozápade Anglicka, neďaleko miesta, kde boli deň predtým na hodine tanca dobodané tri dievčatá

„Po útoku nožom na tanečnom podujatí s témou Taylor Swift v pokojnej prímorskej obci na severe Anglicka zomrelo v utorok tretie dieťa a päť ďalších osôb zostalo kriticky zranených,“ uviedla polícia. Ďalšie dve obete, ktoré zomreli pri “zúrivom“ pondelkovom útoku nožom, boli tiež dievčatá, vo veku šesť a sedem rokov. Osem ďalších detí utrpelo bodné zranenia, v kritickom stave ostávajú aj dvaja dospelí.

.

 

Workshop

Workshop na tému Taylor Swift sa konal v prvý týždeň školských prázdnin pre deti vo veku približne 6 až 11 rokov. Dvojhodinové stretnutie viedli dve ženy – inštruktorka jogy a tanečná inštruktorka . Inštruktorky mali vedený zoznam detí, ktoré boli na tanečnú lekciu prihlásené cez internet.

.

V pondelok krátko pred poludním bola na ulicu v približne stotisícovom meste, kde sa za radmi tehlových domov nachádza niekoľko malých podnikov, privolaná polícia. Prví policajti, ktorí prišli na miesto činu, boli šokovaní po tom, čo našli toľko obetí “zúrivého útoku“, z ktorých väčšina obetí boli deti s vážnymi zraneniami, uviedla Serena Kennedyová, šéfka tamojšej polície.

Zakrvavené deti s krikom vybehli z hodiny tanca “ako z hororového filmu“, aby unikli pred brutálnym útokom tínedžera, ktorý v pondelok na severozápade Anglicka dobodal dve deti a zranil ďalších 11 ľudí, uviedla polícia a svedkovia.

Svedkovia opísali, že počuli krvavé výkriky a videli zakrvavené deti vychádzať z budovy, ktorá je niečo ako centrum voľného času – organizuje všetko od seminárov o tehotenstve a meditácie až po tréningy pre ženy.

„Boli na ceste, utekali zo škôlky,“ povedal Bare Varathan, ktorý vlastní neďaleký obchod. „Boli pobodané, tu, tu, tu, všade,“ ukazoval na krk, chrbát a hrudník. Očití svedkovia uviedli, že záchranári z budovy vynášali zakrvavené telá detí, deti mali bodné rany na chrbtoch.

Majiteľ miestneho podniku Colin Parry, jeden z tých, ktorí zavolali políciu, pre médiá spomínal, že členovia jeho personálu videli, ako „okolo neho prebehlo asi 10 detí, všetky krvácali“. „Jedno z nich sa zrútilo na zem pred susedným domom,“ povedal.

.

 

Útočník

Polícia dodala, že 17-ročný podozrivý muž z neďalekej dediny, ktorého zatkli krátko po incidente, zostáva vo väzbe, keďže varovala pred špekuláciami o jeho totožnosti alebo podrobnostiach vyšetrovania. Tínedžer je podľa polície zo susednej dediny Banks, ale narodil sa v hlavnom meste Walesu, Cardiffe.

Mladík, ktorý nemôže byť z právnych dôvodov menovaný a pochádza z Cardiffu, sa do oblasti Southportu presťahoval so svojimi rwandskými rodičmi, keď mal šesť rokov, dodáva The European Conservative.

Motív nebol jasný, ale polícia uviedla, že detektívi nepovažujú tento čin za útok súvisiaci s terorizmom. Podozrivý muž zostáva vo väzbe, keďže polícia varovala pred špekuláciami o jeho totožnosti alebo podrobnostiach vyšetrovania.

„V súvislosti s podozrivým bolo na sociálnych sieťach zverejnené meno,“ uviedla v utorok polícia. „Toto meno je nesprávne a vyzývame ľudí, aby počas prebiehajúceho vyšetrovania nešpekulovali o podrobnostiach incidentu,“ vyhlásila polícia.

.

Svedkovia pre britské médiá uviedli, že útočníka videli v pondelok neskoro ráno prichádzať na miesto činu v taxíku a že na miesto vchádzal v maske. Ozbrojení policajti zadržali podozrivého neďaleko miesta útoku a zaistili nôž.

Útočník usmrtil dve deti a 11 osôb poranil, z toho šesť osôb bolo prevezených v kritickom stave, jedno dievča následkom zranení v utorok podľahlo. V kritickom stave ostávajú aj dvaja dospelí, ktorí deti pri útoku chránili doslova vlastnými telami. „Zranení dospelí sa statočne snažili ochrániť napadnuté deti,“ povedala šéfka polície v Merseyside Serena Kennedyová.

„Tento incident v súčasnosti nepovažujeme za teroristický a v súvislosti s ním po nikom ďalšom nepátrame,“ uviedla polícia v Merseyside vo svojej poslednej aktualizácii.

„Jednoducho nemôžem uveriť, že sa to stalo tak blízko domova,“ povedala v utorok novinárom Leanne Hassanová. Hassanová sa ponáhľala vyzdvihnúť svoju dcéru z neďalekej škôlky, ktorá bola po útoku uzavretá. Jej dcéra bola v bezpečí, „ale bohužiaľ to nie je realita pre mnohých rodičov, ktorí sa dnes zobudili,“ dodala.

 

Zrážka polície s demonštrantmi

Polícia sa v utorok večer dostala do stretu s davom demonštrantov pred mešitou neďaleko miesta, kde boli dobodané tri dievčatá, uviedla polícia v Merseyside.

Demonštranti poháňaní hnevom hádzali v utorok večer pred mešitou na severozápade Anglicka, neďaleko ktorej boli deň predtým smrteľne dobodané tri dievčatá, na políciu fľaše a kamene a zranili viac ako 20 policajtov, uvádza Euronews.

Násilnosti vypukli krátko po tom, ako sa v centre Southportu konala pokojná vigília za obete pobodania, na ktorej sa zúčastnili stovky ľudí.

„Okolo statusu 17-ročného muža, ktorý je v súčasnosti v policajnej väzbe, sa objavilo veľa špekulácií a hypotéz a niektorí jednotlivci to využívajú na to, aby do našich ulíc vniesli násilie a výtržnosti,“ povedal zástupca hlavného policajného inšpektora v Merseyside Alex Goss.

„Je odporné vidieť, že sa to deje v komunite, ktorá bola zničená tragickou stratou troch mladých životov,“ povedal Goss.

.

Polícia predtým uviedla, že meno podozrivého, ktoré koluje na sociálnych sieťach, je nesprávne a muž sa narodil v Británii, čo je v rozpore s tvrdeniami na internete, že je žiadateľom o azyl.

Počas demonštrácií bola zapálená policajná dodávka a k oblohe sa vzniesol hustý tmavý dym. Policajti v zásahovej výstroji strážili oblasť za skandovania „Nevzdávam sa!“ a „Angličan, až kým nezomriem!“.

Uprostred chaosu vybuchovali petardy, kvílili sirény a nad hlavami sa vznášal vrtuľník. Niektorí policajti utrpeli menšie zranenia.

„Je to veľmi malé mesto, úzko prepojená komunita a každého to veľmi zasiahne“, dodal Goss.

Dvadsaťdva policajtov bolo zranených, pričom osem z nich utrpelo vážnejšie zranenia, medzi ktorými boli zlomeniny, tržné rany a otras mozgu. Demonštranti dobili tehlami aj dva policajné psy, tretí pes utrpel popáleniny.

.

 

Sústrasť

Britský premiér Keir Starmer označil útok za „strašný a hlboko šokujúci“.

Kráľ Karol III. poslal „svoju úprimnú, najhlbšiu sústrasť ma modlitby“ pre tých, ktorých postihol „úplne strašný incident“.

Princ William a jeho manželka Catherine medzitým uviedli, že „ako rodičia si nedokážeme predstaviť, čo prežívajú rodiny, priatelia a blízki tých, ktorí boli dnes v Southporte zabití a zranení“.

Ministerka vnútra Yvette Cooperová, ktorá navštívila miesto útoku, aby položila kvety a stretla sa s miestnymi predstaviteľmi, uviedla, že polícia v rámci „vážneho trestného vyšetrovania“ sleduje „všetky možné cesty“. „Bol to strašný útok,“ povedala novinárom.

.

 

 Taylor Swift

Americká popová hviezda Taylor Swift, ktorá bola ikonickou témou tanečnej hodiny, vyjadrila na sociálnych sieťach, že je “úplne v šoku zo straty života a nevinnosti a zo strašnej traumy, ktorá bola všetkým spôsobená“.

„Boli to len malé deti na hodine tanca. Som úplne bezradná, ako vôbec môžem vyjadriť svoju sústrasť týmto rodinám..,“ dodala na Instagrame. Fanúšikovia popovej umelkyne okamžite vytvorili finančnú zbierku určenú na náklady na pohreby a podporu obetí

Cielené útoky na deti sú v Spojenom kráľovstve mimoriadne zriedkavé.

Pondelkový incident vyvolal spomienky na masaker v škole v škótskom meste Dunblane v roku 1996, ktorý si vyžiadal životy 16 mladých žiakov a ich učiteľku v najhoršej masovej streľbe v škótskom Dunblane. Spojené kráľovstvo následne zakázalo súkromné vlastníctvo takmer všetkých ručných zbraní. Hromadné streľby a vraždy strelnými zbraňami sú v Británii zriedkavé, v roku do marca 2023 bolo v Británii pri približne 40 % vrážd použitých nôž.

Prečítajte si tiež :

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:47

Premávku vlakovej dopravy v Rakúsku na niektorých tratiach čiastočne obnovili. Vlaky v smere zo Slovenska do Maďarska a späť budú od stredy mimoriadne zastavovať na železničnej zastávke Chľaba. Z dôvodu zaplavených tratí ešte stále nepremávajú vlaky cez pohraničnú stanicu Čadca smerom do Prahy a späť, cestujúci by preto mali využiť spojenie do Česka cez Púchov.

12:45

Podmienky na používanie motorového vozidla, ktoré zamestnanec využíva počas pracovnej cesty, sa majú zmeniť. Týka sa to najmä preukázania a úhrady výdavkov za spotrebované pohonné látky či nabíjania elektrovozidiel a plug-in hybridných vozidiel. Vyplýva to z vládneho návrhu zákona o cestovných náhradách, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

12:43

Bývalý guvernér Európskej centrálnej banky Mario Draghi na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu predstavil svoju správu o konkurencieschopnosti Európy. K správe sa vyjadril aj slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý v novej Európskej komisii bude zodpovedný za obchod a hospodársku bezpečnosť.

12:42

Ku skráteniu trvania absolventskej praxe z doterajších troch mesiacov na dva a k zvýšeniu príspevku o 52,41 eura na 326,40 eura nedôjde. Zmena sa nedotkne ani maximálneho trvania absolventskej praxe zo šiestich mesiacov na štyri bez možnosti jej predĺženia a opakovaného vykonávania. Vyplývalo by to z návrhu novely zákona o službách zamestnanosti opozičných poslancov Simony Petrík a Dávida Deja (obaja z PS), ktorý Národná rada (NR) SR v stredu neposunula do druhého čítania.

12:40

Väčšinu opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku zaradila vláda do jedného legislatívneho balíka. Návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií, schválila s pripomienkami. Rovnako s pripomienkami schválila aj návrh zákona o dani z finančných transakcií. Obidve právne normy navrhla parlamentu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

12:39

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR informovalo, že viaceré ciele a míľniky z Plánu obnovy a odolnosti SR, ktoré sú zaradené do piatej žiadosti o vyplatenie finančného príspevku, sa priebežne plnia. Týka sa to financovania sociálnych a zdravotných služieb, zjednotenia posudkovej činnosti či vytvorenia jednotného systému dohľadu nad sociálnou starostlivosťou a zabezpečenia infraštruktúry pre osem regionálnych pobočiek na Slovensku.

12:37

Za diaľničnú známku na 365 dní motoristi od budúceho roka zaplatia 90 eur. Zdražie aj jednodňová diaľničná známka, a to na sumu 8,10 eura.

12:35

Rakúsko navýši fond pomoci pri odstraňovaní dôsledkov katastrof na jednu miliardu eur. Oznámil to kancelár Karl Nehammer v reakcii na extrémne prejavy počasia a rozsiahle povodne.

12:33

Po ničivých povodniach, ktoré postihli viaceré krajiny strednej Európy a na niektorých miestach zničili aj dopravnú infraštruktúru, sa postupne obnovujú spoje. Viaceré obmedzenia, ktoré ovplyvňujú aj vlakové spoje zo Slovenska, pretrvávajú na východe ČR. Naopak, spoje do Viedne sú už obnovené. 

12:32

Irán obvinil Izrael z “masovej vraždy” po výbuchoch komunikačných zariadení (pagerov), ktoré používa aj libanonské militantné hnutie Hizballáh podporované Teheránom.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali