Krvavý pondelok: Čo sa včera stalo a aké budú následky?

❚❚

Washington 6. augusta 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

V pondelok 5. augusta sa na svetových finančných trhoch odohral jeden zo šokov, ktoré často dostávajú vlastné pomenovanie: ceny akcií na najväčších svetových trhoch sa cez noc zrútili, kvôli čomu západné médiá už 5. augustu dali názov “krvavý pondelok” (klesajúce ceny akcií sú zvyčajne označené červenou farbou)

Ilustračné foto

Dnes sa však trhy začali spamätávať, ale všeobecné napäté pozadie pretrváva.

.

Zvyčajne k takýmto finančným kataklizmám dochádza na pozadí nepriaznivých správ o stave svetového hospodárstva.

V predvečer bola zverejnená nie príliš priaznivá správa o stave trhu práce v USA, kde bol zaznamenaný rast nezamestnanosti, ale to by nestačilo na to, aby sa to stalo dôvodom takej veľkej burzovej paniky. Situáciu ovplyvnili aj nepriaznivé polročné správy viacerých veľkých spoločností, ako sú Amazon, Apple alebo Intel. Ani to však nie je nejaká katastrofa.

.

Vážnejším dôvodom prepadu je sklamanie investorov v súvislosti s projektmi v oblasti umelej inteligencie: eMicrosoft, Alphabet, Amazon a Meta investovali do umelej inteligencie v roku 2024 spolu 100 miliárd dolárov.

Odborníci konštatujú, že vrchol záujmu investorov o túto sféru už pominul a namiesto neho začala narastať skepsa – najmä potenciálni držitelia akcií celkom nerozumejú tomu, ako presne budú investované prostriedky “splatené”. A správy o zlých finančných výsledkoch high-tech gigantov by mohli byť pre trh signálom, že pesimistické prognózy sa potvrdili a odvetvie ako celok nabralo zlý smer.

Zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, aké vážne budú dôsledky nedorozumenia medzi manažmentom a investormi.

Odborníci zatiaľ radšej nazývajú to, čo sa deje, “korekciou” – teda poklesom po výraznom neodôvodnenom raste. V auguste 2024 bol totiž akciový trh, najmä v sektore špičkových technológií, “prehriaty”: spomínaný index NASDAQ Composite vzrástol od začiatku roka zo 14,5 na 18,7 tisíc bodov, teda o takmer 28 %, takže súčasný prepad na 16,2 tisíc bodov ešte ani nepokryl výsledky ročného rastu. Ak ide len o korekciu, treba očakávať, že pokles sa čoskoro zastaví a možno ho dokonca nahradí nie taký prudký, ale stabilný rast. Tak tomu bolo napríklad začiatkom deväťdesiatych rokov, keď praskla bublina dot-com – nadhodnotených internetových spoločností. Internetový biznis sa pritom ďalej rozvíjal, našiel skutočne ziskové medzery a zameral sa na ne vo svojom rozvoji.

Je možné, že to isté bude platiť aj pre spoločnosti zaoberajúce sa umelou inteligenciou.

.

Všetky tieto momenty sa však teraz prekrývajú s ďalšími globálnymi krízami. Tie súvisia tak s politickými (rastúce napätie medzi kľúčovými hráčmi, vojna na Ukrajine, hrozba veľkej vojny na Blízkom východe, voľby v USA), ako aj čisto ekonomickými problémami.

K tým druhým patrí vyhliadka, že západné ekonomiky skĺznu do recesie.

Analytici Goldman Sachs dnes zvýšili pravdepodobnosť recesie v ekonomike USA z 15 na 25 %, zatiaľ čo prognóza rastu HDP EÚ na roky 2024 – 2025 zostáva na úrovni len 1 – 1,5 %.

Západné ekonomiky sú pod tlakom aj v dôsledku rastúceho verejného dlhu a obrovskej peňažnej zásoby spôsobenej zvýšenou emisiou dolárov a eur v predchádzajúcich rokoch (najmä počas pandémie). To je mimochodom veľmi vážna prekážka pre zvýšenie pomoci Ukrajine, ako aj pre spustenie rozsiahlej zbrojnej výroby na Západe. Už teraz je ťažké pokryť takéto výdavky na úkor novej emisie. Musíme si vybrať, aké iné výdavkové položky budeme riešiť (sociálne, environmentálne, štátna podpora atď.). A tieto rozhodnutia bude z pochopiteľných dôvodov veľmi ťažké urobiť.

Všetko uvedené vytvára hrozbu, že otrasy na akciových trhoch, prekryté geopolitickými a ekonomickými problémami, ako aj voľbami v USA, môžu viesť k hlbšej kríze, než je len pokles cien akcií.

.

 

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:31

Kremeľ v pondelok nepoprel správu amerických novín Wall Street Journal (WSJ), podľa ktorej Irán dodal Rusku balistické rakety krátkeho doletu.

13:50

Európsky parlament (EP) po tom, ako mu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predloží zoznam členov novej exekutívy EÚ aj s pridelenou pracovnou agendou, začne s prípravami na vypočúvanie eurokomisárov. Toto “grilovanie” však môže pre niektorých nominantov znamenať koniec pôsobenia v Bruseli, uviedol vedúci bruselskej kancelárie Inštitútu pre európsku politiku Europeum Žiga Faktor.

13:48

Dovedna 14 ľudí vrátane siedmich detí sa v pondelok nadránom zranilo na východe Chorvátska pri nehode dodávky, ktorá zišla z cesty po tom, ako sa ju pokúsila zastaviť miestna polícia. Sedem zo zranených je vo vážnom stave, vrátane štyroch detí. V dodávke údajne cestovali migranti.

13:48

Poľské bezpečnostné zložky zabránili sabotážnej operácii zorganizovanej Ruskom a Bieloruskom, ktorej cieľom bola destabilizácia Poľska, vyhlásil v pondelok poľský vicepremiér Krzysztof Gawkowski, ktorý zároveň zastáva funkciu ministra pre digitálne záležitosti.

13:33

Veľkoobchodné ceny energií na burzách v minulom týždni vymazali časť ziskov z predchádzajúceho obdobia a pomerne výrazne klesli. Elektrina pre Slovensko s dodávkou v budúcom roku sa po dlhšom čase prepadla pod hranicu 100 eur za megawatthodinu (MWh) a zemný plyn s dodaním v nasledujúcom mesiaci skĺzol k hranici 36 eur/MWh. Ceny energií sa tak vrátili približne k úrovniam z konca júla.

13:32

Psy si dokážu uložiť do dlhodobej pamäti názvy hračiek a spomenúť si na ne o dva roky, uvádza nová štúdia zverejnená 4. septembra v odbornom žurnále Biology Letters.

13:26

Najmenej 52 ľudí prišlo v Nigérii o život pri výbuchu, ktorý nastal po zrážke cisternového vozidla prevážajúceho benzín s kamiónom prepravujúcim pasažierov a dobytok.

13:25

Bývalý šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v pondelok v Bruseli po niekoľkých mesiacoch odkladov predstavil správu o konkurencieschopnosti Európy. Predložená 66-stranová správa vyzýva EÚ čo najrýchlejšie preinvestovať približne 900 miliárd eur do európskej ekonomiky, pričom novými zdrojmi financií by mohli byť dane vyberané priamo EÚ.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Erik Majercak

Miro Del

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali