Kresťanské dni hnevu

❚❚

Bratislava 30. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Tsvangirayi Mukwazhi)

 

Je načase definitívne uzavrieť debatu o LGBTi agende: Jej zástupcovia a propagátori totiž nemajú relevantné argumenty, riadia sa dojmami, a na dobré mravy ani nepomyslia…

Paris Olympics Opening Ceremony Drag Quenn
Na snímke drag queen Piche sa pripravuje na vystúpenie na moste Debilly v Paríži počas otváracieho ceremoniálu Letných olympijských hier 2024

Netrápi ma, keď do konzervatívnej komunity kope Monika Tódová. Nech si len adoruje francúzsky kvír-kabaret nad Seinou; nech len vo svojich článkoch označuje oslavy zvrchovanosti a príchodu Cyrila a Metoda za „mierne zatuchnuté pompézne spomienky“. Od žurnalistického dna človek už nečaká nič, iba mávne rukou…

.

Šokuje ma však, keď kresťanský konzervatívec, akým – predpokladám – Ivan Šimko stále ešte je, napíše tieto slová: „Včerajší úvodný ceremoniál olympijských hier v Paríži ma nadchol. Nápaditý, originálny a naozaj pekný. Znovu som si pripomenul, ako dôležitá je pre skutočný umelecký zážitok sloboda.“

Takže pán Šimko nepriamo schvaľuje výsmech Ježiša Nazaretského v jednej z kľúčových scén jeho života? Alebo sa ideme hrať na to, že išlo o (vedomý) odkaz umeleckého riaditeľa akcie na iný obraz, s pohanskou tematikou, od prakticky neznámeho flámskeho maliara?

.

Takisto – ak nie viac – ma šokuje, že aj intelektuál, akým nepochybne je kňaz Karol Lovaš – ktorý sa v mene médií dokonca ospravedlnil v živom vysielaní Robertovi Ficovi za atentát (za čo si ho nesmierne vážim), sa nevyhranil voči „bakchanáliám“ na otváracom podujatí Olympiády. Ba práve naopak – spravodlivú reakciu náboženskej obce označil za „kresťanské dni hnevu…“

Viní tiež katolícku cirkev, že „urputne hľadá nepriateľa“, a tvrdí, že kresťanskí „fundamentalisti“ doslova vypúšťali na internete žlč. A vraj Ježiš taký nebol. Ježiš nás učil milovať. A tak ďalej, obohraná pesnička, už chýba len fráza ako treba nastaviť druhé líce, a ako Ježiš miloval hriešnikov.

Áno, miloval hriešnikov – ale nemiloval hriech!

A nech mi pán Lovaš odpustí, ale aby jeden vzdelaný človek dobrého mena takto argumentačne chyboval, je nemiestne. Veď on si z vierouky zámerne vyberá „hrozienka“, aké sa mu hodia (anglické pravidlá akademickej diskusie nazývajú tento argumentačný prešľap „cherrypicking“) a ignoruje celkový kontext!

Predsa všetci dobre vieme, že Ježiš sa nebál prevracať kupcom stoly, keď zneužili prostredie chrámu na svoje obchody. Alebo si vezmite tento citát, z Evanjelia podľa Matúša (10:34,35): „Nenazdávajte sa, že som prišiel priniesť pokoj na zem. Neprišiel som priniesť pokoj, ale meč. Lebo som prišiel postaviť syna proti otcovi, a dcéru proti matke a nevestu proti svokre…“

.

Samozrejme, oficiálna interpretácia nie je doslovná: Ježiš nenabáda k bratovražedným bojom kvôli viere. Upozorňuje však, že rovnako, ako tomu bývalo u poslov Božích a veriacich ľudí v minulosti, sa môže človeku stať, že pre svoju vieru bude odmietaný druhými, vrátane svojich najbližších.

Inými slovami: Ježiš neprináša len bezbrehé, nekontrolované, nezriadené spájanie a „čistú lásku“ každého s každým, ale aj konflikt – pretože buď nasledujete evanjelium, alebo ste zišli z cesty. Nemôžete oboje naraz.

A nikde v Biblii nenájdete jedinú vetu na podporu homosexuálneho aktu, to si teda píšte.

O tomto prečo mlčia podporovatelia LGBTi agendy? Pretože sa im nehodí do celkového obrázku? Chcete urobiť z Krista tichého baránka súhlasu, aby vám prešli všetky necudnosti? To ešte pochopím, ak je to vo vašom osobnom záujme – ale prečo vás podporujú aj kňazi (známa a nesmierne horlivá evanjelická farárka Polcková) či vzdelaní teológovia ako napr. Havran, tomu na kĺb nikdy neprídem…

Viete, s čím ešte operujú apologéti LGBTi?

.

Vraj „človeka netreba hodnotiť podľa sexuálnej orientácie, ale podľa správania.“ Výborne, ďakujeme za vlastný gól! Pretože ak apologéti trošku poznajú etický kódex slušných ľudí, potom vedia, že bol odvodený práve z kresťanstva. A nie, nemám na mysli desatoro – nezabiješ, nepokradneš, atď., to je úplný základ pre školáčikov. Tu hovoríme predovšetkým o zozname siedmich cností a siedmich smrteľných hriechov.

Uvážte:

Hneď dve zo siedmich cností sa týkajú ľudskej sexuality a jej verejného predvádzania: cudnosť a striedmosť. Dobrý, slušný, bohabojný človek má byť sexuálne, resp. mravne bezúhonný (má sa o to snažiť). Alebo, ak sa mu to nedarí, aspoň nech sa tým nechváli. Má byť predsa vo svojich vášňach striedmy – a to aj v zmysle, že ich nebude predvádzať pred inými ľuďmi! O tom je cudnosť a striedmosť – som zdržanlivý, som tichý, keď ide o sexualitu. Neprepieram ju na verejnosti.

Liberáli a falošní veriaci, máte to tu čierne na bielom, šach-mat.

Viem, že aj citliví ateisti s vyvinutým vnímaním chápu, že je nevhodné na ulici otvorene demonštrovať v mene akejkoľvek sexuality. Stud a prirodzená ostýchavosť, to sú predsa skutočné, vysoké ľudské kvality. Našu sexuálnu preferenciu by sme jednoducho po správnosti mali ponechávať v skrytosti pred očami verejnosti, ako výlučné privilégium pre seba a nášho partnera.

Navyše, pri otázkach sexuálnej orientácie či preferencie ide o natoľko intímnu záležitosť, že priviesť do tejto sféry iného človeka, než je náš partner, znamená zákonité poškvrnenie čistoty vo vzťahu.

Kto toto nechápe, kto sexualitu verejne oslavuje, ten v srdci už zatvrdol, a namiesto lásky (ktorej nejde prioritne len o sex) nasleduje obyčajnú, primitívnu žiadostivosť. Alebo sa len chce zapáčiť istej komunite.

Oslava neštandardnej sexuality nie je žiadne „láska je láska“. Je to jednoduchá, pudová záležitosť. Prvá signálna sústava: vidím, túžim, chcem…

A ja viem, o čom hovorím, aj z osobnej skúsenosti: Kedysi som sám písal erotické poviedky. A nie, nie je to správne – ale čo sa stalo, už sa neodstane.

Ale prejdime od cností k hriechom:

.

Medzi sedem smrteľných patria aj tieto dve: pýcha (po anglicky PRIDE) a smilstvo. Už tu by nám malo byť všetko jasné! Avšak pre tých, ktorí chcú bezuzdne vykrikovať, že „človek má právo byť sám sebou“, musíme asi použiť ďalšie riadky na dovysvetlenie. (Aj keď tu by pomohol asi návrat na pomyselnú Katedru kritického myslenia, kde by sa obhajcovia LGBTi naučili veci nielen vykrádať z kontextu, ale ich tam, naopak, aj úspešne zaradiť – aby z nich potom mohli odčítať skutočný zmysel…)

Pod smilstvo spadá v katechizme katolíckej cirkvi akýkoľvek nezriadený sex. Tento hriech je považovaný za jeden z najhorších vôbec – dokonca ho niekedy kladú na roveň s modlárstvom.

Čo je nezriadený sex? Akékoľvek zneužívanie sexuality, ktorú sme dostali ako dar – pri láskyplnom spojení muža a ženy. Ako malým deťom však teraz musíme liberálom s veľkou trpezlivosťou vysvetliť, že iba unikátnym spojením muža a ženy môže vzniknúť najvyššia zo všetkých hodnôt tohto sveta: nový život. Žiadne Adam má Adama – Adam má Evu! Prečo to asi tak Pán zariadil? Alebo – ak ste neveriaci, prečo to tak zariadili Vesmír, či príroda? Rečnícka otázka…

 

 

.

Isteže, odlišnosti existujú (terminus technicus je „anomálie“) – homosexualita sa vyskytuje aj v prírode. Ale viete, čo sa tam vyskytuje tiež? Niektoré živočíchy po párení odhryznú svojim druhom hlavu…

Toto je tiež argument v prospech LGBTi? Veď ak je homosexualita „prirodzená“, lebo sa vyskytuje vo zvieracej ríši, potom je prirodzené aj zabitie partnera po akte – to je čistá výroková logika. Navyše, v prírode sa vyskytuje aj kanibalizmus… Zato ešte nezačneme hádzať do kotlíkov našich susedov! Vôbec nie je o čom sa baviť – použiť pri obhajobe LGBTi chutí analógiu s živočíšnou ríšou je argumentačné zlyhanie.

Ale znovu by niekomu mohlo zísť na um zneužiť Ježiša ako „mierotvorcu“ medzi konzervatívcami a liberálmi. Spýtajme sa teda priamo Mesiáša, čo hovorí na sexuálnu rozpustilosť:

„Lebo znútra, z ľudského srdca, vychádzajú zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy, cudzoložstvá, chamtivosť, zlomyseľnosť, klamstvo, necudnosť, závisť, rúhanie, pýcha, hlúposť. Všetky tieto zlá vychádzajú znútra a poškvrňujú človeka.“ (Ev. podľa Marka, 7:21).

Ježiš tu dáva na jednu úroveň smilstvo (neštandarné sexuálne vzťahy a praktiky), necudnosť a pýchu (PRIDE) s kradnutím a vraždením!

.

Prosím, ak sú tu nejakí liberáli, prečítajte si ten riadok znovu. Ak máte zdravý rozum, pochopíte, a obrátite sa. Ak Boh dá.

V Starom zákone zničil Všemohúci celé mestá kvôli smilstvu. V Novom zákone nachádzame jasný postoj k LGBTi napríklad aj v 1. liste Korinťanom (6:9): „Nemýľte sa: ani smilníci, ani modloslužobníci, ani cudzoložníci, ani chlipníci, ani súložníci mužov, ani zlodeji, ani chamtivci, ani opilci, ani utŕhači, ani lupiči nebudú dedičmi Božieho kráľovstva.“

Inými slovami, kto sa oddá hriechu súlože s vlastným pohlavím, do Raja sa nedostane.

Opakujem, myšlienky v tomto texte nie sú ani moje vlastné, ani redakčné – iba uvádzame biblické citáty a katolícky katechizmus. Nejde teda o vyslovovanie súdov na adresu niektorých jednotlivcov a skupín – len o upozornenie, že z ich strany dochádza ku konaniu v rozpore s učením kresťanstva (ale aj judaizmu a islamu, kde je homosexualita tiež považovaná za hriešnu aktivitu).

Sám Ježiš predsa upozorňoval: „Nesúďte podľa zovňajška, ale súďte spravodlivo.“ (Ján, 7:24) Takže ak je zjavné, že môj blížny robí otvorene niečo, čo sa prieči Bohu (resp. dobrým mravom či zákonom), mám ho na to (taktne) upozorniť. A toto platí oboma smermi.

Na záver však treba podotknúť dôležitú vec:

Tak, ako Kristus, aj by sme sa mali snažiť milovať hriešnikov – alebo voči nim aspoň necítiť zášť. To, že odmietame ich konanie (samotná fyzická inklinácia k vlastnému pohlaviu je len pokušenie, hriechom sa stáva až v procese realizácie), je jedna vec – stále sú to však ľudia, naši spoluobčania, susedia, kolegovia atď. Tvoríme jednu spoločnú komunitu, hoci v jednom či druhom bode sa nezhodneme. Môžeme však v pokoji diskutovať, a apelovať na zdravý rozum, s použitím zjavných, nepriestrelných argumentov. Už to je východisková platforma, na ktorej možno stavať spájanie dvoch odlúčených táborov.

.

V mene vyššieho dobra – v mene súdržnosti slovenského národa.

Lebo sily, ktoré nás chcú rozbiť, na pozadí v tichosti, vytrvalo pracujú…

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:28

Ekonómovia sú po nedávnych voľbách v spolkových krajinách Sasko a Durínsko na východe Nemecka skôr pesimistickí. V prieskume, ktorý uskutočnil mníchovský inštitút Ifo na vzorke 185 ekonómov, sa až 78 % z nich vyjadrilo, že očakávajú negatívne alebo veľmi negatívne dôsledky. Len necelé 3 % vidia budúcnosť pozitívne až veľmi pozitívne.

12:28

Rast výrobných cien v českom priemysle sa v auguste 2024 spomalil, ale naďalej pokračuje, už piaty mesiac po sebe.

12:28

Septembrové rozhodnutie znížiť kľúčovú úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky (ECB) bolo jednohlasné a primerané. To však neznamená, že bude znižovať sadzby automaticky pri každom ďalšom stretnutí. S najväčšou pravdepodobnosťou bude potrebné na ďalší krok počkať až do decembra. V aktuálnom komentári to uviedol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a člen Rady guvernérov ECB Peter Kažimír.

12:11

Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) si môže už vo 4. štvrťroku odložiť do rezervy až 4 miliardy eur na plánované zníženie výrobnej kapacity. Uviedli to analytici z maklérskej spoločnosti Jefferies v poznámke po tom, ako sa stretli s manažérmi automobilky v Severnej Amerike.

12:11

Povodne v Rakúsku si podľa tamojšej polície vyžiadali v pondelok dve ďalšie obete na životoch. Ide o mužov vo veku 70 a 80 rokov zo spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, spresnili miestne úrady. Obaja zomreli vo vnútri ich domov, ktoré zaplavili masy vody.

11:56

V pondelok sa v Bruseli koná celonárodná demonštrácia odborov na znak solidarity s pracovníkmi automobilky Audi a jej subdodávateľov.

11:56

Nemeckej polícii sa vďaka kontrolám na hraniciach s Holandskom, ktoré sa začali od polnoci z nedele na pondelok, podarilo chytiť troch pašerákov drog.

11:54

Eurozóna aj celá Európska únia (EÚ) vykázali za júl 2024 prebytok zahraničnoobchodnej bilancie. Prispel k tomu väčší nárast exportu ako importu.

11:54

Ruský producent plynu Gazprom oznámil, že v pondelok pošle do Európy cez Ukrajinu 42 miliónov kubických metrov (m3) plynu. To je zhruba rovnaký objem ako v predchádzajúcich dňoch.

11:53

Taliansko podporuje mimoriadne clá na dovoz elektrických áut z Číny, ktoré navrhuje zaviesť Európska komisia (EK). Clá sú v záujme ochrany konkurencieschopnosti našich spoločností, povedal minister zahraničných vecí Antonio Tajani v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Corriere della Sera.

11:53

Slovensko sa po letnej prestávke v polovici septembra vrátilo na dlhopisové trhy. Požičalo si pritom takmer 512 miliónov eur, keď predalo štyri druhy štátnych dlhopisov s termínom splatnosti od roku 2026 do roku 2035. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval nižšie ako v júni, a to od 2,6236 % do 3,3857 %. V pondelok o tom informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

11:11

Vo veku 70 rokov zomrel americký hudobník Tito Jackson, bývalý člen chlapčenskej skupiny The Jackson 5. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry AP.

“S ťažkým srdcom oznamujeme, že náš milovaný otec, člen Rokenrolovej siene slávy, Tito Jackson už viac nie je s nami. Sme zaskočení, smutní a zlomení. Náš otec bol úžasný človek, ktorý sa staral o tom, aby sa mal každý dobre,” oznámili spevákovi synovia TJ, Taj a Taryll v nedeľu večer na sociálnej sieti Instagram.

Tito Jackson
Na snímke Tito Jackson
11:09

Hodnota nových objednávok v priemysle v júli 2024 medziročne klesla o 1,5 % a dosiahla objem 4,44 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky v priemysle medzimesačne znížili o 2,8 %. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali