Krajniak
icon

Kreslo pod ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Milanom Krajniakom sa opäť trasie. Poslanci už podali návrh na jeho odvolanie

02. novembra 2021iconiconicon

Bratislava 2. novembra 2021 (HSP/ Foto: TASR – Martin Baumann)

Opozičný poslanec  Ján Richter zo Smeru – SD a nezaradený Erik Tomáš na sociálnej sieti informovali, že podali návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina). Dôvodom je 24-miliónový škandál s pandemickou pomocou, ktorú dostali neznáme schránkové firmy zo zahraničia a rušenie sociálnych opatrení.

Ako uviedol poslanec Richter, „minister práce Milan Krajniak doteraz nevyvodil osobnú zodpovednosť za to, že úrad práce poslal pravdepodobne až 24 miliónov eur zo štátnej prvej pomoci schránkovým firmám.”

Návrh skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery Krajniakovi bol doručený v stredu 27. októbra. Poslanci v návrhu žiadajú zvolať schôdzu, na ktorej sa v Národnej rade prerokuje návrh na odvolanie ministra práce.

.

“Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak nesie rozhodujúcu mieru zodpovednosti za systematický rozklad základných pilierov sociálneho štátu na Slovensku zo strany súčasnej vlády a koalície,” uviedli poslanci v odôvodnení svojho návrhu.

Prívlastok „škandál nadštandarných rozmerov dostala táto kauza nielen pre výšku uniknutých finančných prostriedkov, ale aj pre to, že peniaze, ktoré boli určené priamo na záchranu pracovných miest v pandemickej kríze, sa paradoxne dostali do rúk majiteľom schránkových firiem, ktorí neplatia dane a zamestnancov ani nemajú.

.

Škandál odhalilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) v spolupráci so zahraničnými novinármi. Novinári zistili, že pandemickú pomoc pre podnikateľov čerpali desiatky firiem, u ktorých sa nedá zistiť ani to, s čím vlastne podnikajú.

Jednou z takých spoločností mala byť aj SANTORY s. r. o., ktorá si uvádzala sídlo v jednom z panelových domov blízko Miletičovej ulice v Bratislave. „Na zvončekoch pri vchode sme ale jej meno nenašli. V spoločných priestoroch domu sú poštové schránky, no ani na tých firma nefiguruje,“ konštatujú investigatívci. V oficiálnom sídle firmy sa tak novinári ani nedozvedeli, na základe čoho táto žiadala o štátnu pandemickú finančnú podporu, ako preukázala nárok na takúto finančnú injekciu, koľko má zamestnancov, či to, koľko pracovných miest sa podarilo vďaka pomoci udržať. Firmu dokonca už nemožno familiárne ani nazvať „schránkovou,“ keďže už spomínanú schránku nemá.

Podľa informácií, ktoré získali investigatívni novinári, 28 podozrivých firiem, všetky so sídlom v zahraničí, dostalo spolu 24 miliónov eur. Fungujú tak, že na Slovensku majú zriadené virtuálne sídlo, ale reálne tu nepodnikajú. Účtovné závierky nepodávajú vôbec, alebo ich naposledy podali pred niekoľkými rokmi.

„V rámci vyplácania pandemickej pomoci poslal štát – Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, zastúpený úradmi práce – peniaze aj firmám, pri ktorých nie je možné overiť, či vôbec majú zamestnancov, a aký je účel ich podnikania. Firmy majú hneď niekoľko spoločných menovateľov a všetky nasvedčujú tomu, že by podporu dostať nemali. „nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé, či a koľko majú zamestnancov, a viaceré majú podlžnosti na daniach. Prevádzku žiadnej z nich sme pri preverovaní nenašli a majiteľmi sú spravidla ľudia z Balkánu alebo z Grécka,“ zhrnuli výsledky svojho pátrania investigatívni novinári.

Faktom je, že úrady práce vyplatili od začiatku pandémie viac ako 2 miliardy eur na podporu podnikateľov. Faktom tiež zostáva, že za agendu prvej pomoci v pandemickej kríze bol zodpovedný rezort práce na čele s ministrom Milanom Krajniakom. A faktom tiež je, že stopy vyšetrovateľov zaviedli až na Úrad práce v Pezinku, kde boli podpísané všetky zmluvy so schránkovými firmami o poskytovaní štátnej pomoci. Krajniaka si preto predvolali poslanci parlamentného výboru, kde musel kauzu vysvetľovať.

.

Krátko predtým  minister zvolal tlačovku, kde Krajniak okrem iného povedal, že o podozrivých platbách na pezinskom úrade vedel už od 20. augusta a ešte v ten deň bolo podané aj trestné oznámenie. Na žiadosť polície však o tom neinformoval ani médiá, ani verejnosť. Ďalším opatrením, ktoré minister urobil, bola výmena na najvyššej pozícii Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Už 1.septembra vystriedal vo funkcii generálneho riaditeľa Mariána Valentoviča, bývalý redaktor markízy, neskôr hovorca vicepremiéra prvej Dzurindovej vlády a od roku 2002 poradca a hovorca ministra financií druhej Dzurindovej vlády Karol Zimmer.

Minister tiež opísal, ako mali štyria úradníci prihrať schránkovým firmám milióny zo štátnej pomoci. Podľa Krajniaka falšovali listiny, podpisy aj výsledky kontrol. „Neexistujúca žiadosť bola kompetentnou osobou označená ako relevantná žiadosť. Bol sfalšovaný podpis a bol sfalšovaný výsledok kontroly,” vysvetlil šéf rezortu práce.

Krajniak odmietol, že by bola zanedbaná kontrola podaných žiadostí. Vysvetlil, že pri všetkých platbách sa automaticky zisťuje, či má firma zaplatené dane, sociálne a zdravotné odvody, či nemá nedoplatky a či nie je na listine nelegálnych zamestnávateľov alebo v úpadku. „Táto kontrola prebehla. Ale zodpovedná osoba – napriek tomu, že systém jej to vyhodil a videla, že táto žiadosť nespĺňa  predpoklady na to, aby bola vyplatená – tak v systéme napísala, že žiadosť je O. K.,” povedal minister.

Minister na záver podčiarkol,  že nedovolí, aby štyri čierne ovce znehodnotili prácu 7,5-tis. čestných pracovníkov regionálnych úradov práce. Ako uviedol, v tomto momente rezort neuvažuje nad pozastavením čerpania finančných príspevkov, pretože jednotlivé, hoci závažné podozrenia, nesmú obmedziť či prerušiť významnú pomoc ľuďom, ktorí sa vplyvom pandémie ocitli v neľahkej životnej situácii. Navyše, on sám má vraj informácie o iných sumách ako zistilo ICJK.

Tento prípad len potvrdzuje, že aj táto vláda, ktorá sa hrdila prívlastkami „transparentná“ a „protikorupčná“, sama čelí podozreniam z neoprávneného rozdeľovania dotácií.

.

Ako sa zachová koaličná väčšina pri hlasovaní o dôvere ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milanovi Krajniakovi zo strany Sme Rodina? Návrh skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi Krajniakovi bol doručený v stredu 27. októbra.  Podľa rokovacieho poriadku má predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu. Ak dodrží rokovací poriadok, výsledok hlasovania schôdze s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi Krajniakovi by sme mali vedieť už tento týždeň.

Dagmar Vanečková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali