Krátka pamäť Demokratov. Nepamätajú si ani to, čo robili minulý rok

❚❚

Bratislava 1. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Screenshot)

 

Naďovi Demokrati spustili cez víkend zber podpisov za celoslovenské referendum „STAČILO FICA“. Referendum by malo predčasne ukončiť volebné obdobie súčasného parlamentu. Zrkadlo, v ktorom by videli svoje pokrytectvo, akoby sa im rozbilo

Demokrati Naď Heger
Na snímke líder a predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Jaroslav Naď (uprostred)

Ešte ani dva roky neprešli odo dňa, keď sa občania vyjadrovali vo všeľudovom hlasovaní o tom, aby sa do Ústavy SR explicitne uviedlo, že občania môžu referendom predčasne skončiť volebné obdobie Národnej rady SR. V tom čase bola proti celá vtedajšia vládna koalícia, aj dnešní referendu chtiví Demokrati.

.

Aj Demokrat Heger, v tom čase poverený premiér SR zavádzal, že ak by bolo referendum úspešné, umožnilo by to návrat Fica k moci a zabezpečenie beztrestnosti pre neho a Smer po voľbách. Pritom v tom referende išlo len o to, aby možnosť referendom skrátiť funkčné obdobie parlamentu občania do budúcna vôbec mali. Aby táto kompetencia nespočívala len na parlamente.

Úspech v referende by znamenal, že by ľudia nad svojimi zvolenými zástupcami získali do budúcna väčšiu moc. Kladný výsledok referenda by neznamenal automaticky predčasné ukončenie Hegerovej vlády ani ukončenie volebného obdobia parlamentu. K tomu by muselo byť vyhlásené ďalšie referendum (zozbierané ďalšie podpisy), ktorého otázka by reflektovala túto novú ústavnú možnosť.

.

Ani prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá mala byť hlasom občana, referendum nepodporila. Jej tiež nevoňalo, aby občan takúto možnosť do budúcna mal. U nej je to o to horšie, že práve vďaka nej riešil ústavný súd v roku 2021 dilemu, či je možné skrátiť funkčné obdobie orgánu verejnej moci. Z jeho rozhodnutia vyplynulo, že „referendom ani iným spôsobom, ktorý nie je uvedený v ústave, nie je možné ukončiť funkčné obdobie orgánu verejnej moci. Toto vyjadrenie sa teda môže týkať aj vlády. Inak povedané, skrátiť funkčné obdobie orgánom verejnej moci referendom, bude možné iba vtedy, ak to bude predpokladať ústava, a tá to nateraz ako spôsob neuvádza.“

Z uvedeného vyplynulo, že túto právomoc nemá ani parlament sám.

V tom čase petíciou požadovalo vyhlásenie referenda za predčasné voľby 600 000 občanov. Ich vôľu ukončiť referendom Matovičovu hrôzovládu prezidentka svojim konaním zmarila. Iniciátori podpisovej akcie sa chceli občanov v tom čase opýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Práve toto rozhodnutie ústavného súdu motivovalo vtedajšiu opozíciu vyzbierať v petícii ďalšie podpisy k tomu, aby občania mohli hlasovať o tom, či táto možnosť skrátiť funkčné obdobie referendom v ústave uvedená bude alebo nie. Referendum o tejto otázke skončilo neúspechom, nakoľko oň aj kvôli antikampani vedenej vtedajšou parlamentnou väčšinou neprejavilo záujem ústavou požadovaný počet oprávnených voličov. Inými slovami nedosiahlo 50 % kvórum.

V petícii, ktorá požadovala zakomponovať do ústavy možnosť skrátenia funkčného obdobia referendom, obsahovala aj otázku: „Súhlasíte s tým, že vláda Slovenskej republiky má bezodkladne podať demisiu?“, avšak túto označil ústavný súd ako protiústavnú a teda predmetom referenda ani nebola.

.

Pri takto nastavených podmienkach, keď občania ani nemôžu referendom skrátiť funkčné obdobie orgánu verejnej moci začali Demokrati zbierať podpisy za skrátenie volebného obdobia súčasnej vlády, zrušenie doživotnej renty pre Roberta Fica a obnovenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry. Do tejto PR akcie sa snažia zatiahnuť ďalšie opozičné, parlamentné ako aj mimoparlamentné strany.

Mne to inak ako na stratu pamäti nevychádza. Kto by sa dnes, keď referendum o otázke skrátenia volebného obdobia Ficovej vlády, či parlamentu občanmi prezident nemôže vyhlásiť, lebo je protiústavná, pod takúto petíciu podpísal?

Jaroslav Naď dnes tvrdí, že: „Toto je jediná legislatívna ústavná a demokratická cesta“, ako poslať Róberta Fica do politického zabudnutia. Aj on, v čase, keď šafáril na ministerstve obrany a rozdával našu protivzdušnú obranu na Ukrajinu, bol proti tomu, aby občania túto možnosť mali.

„Počujeme to zúfalstvo ľudí po celom Slovensku, ktorí nás prosia, aby sme zastavili vládny valec. Už nemôžeme byť naivne láskaví a veriť, že zhromaždenia, ktoré sú dôležité a vysielajú nepochybne silný signál, vyženú zlo z úradu vlády.“, dodáva Naď.

Ja v tom naopak vidím Naďovo zúfalstvo, ktorý dnes čelí trestnému oznámeniu zo strany Smeru-SSD. Už nevie ako by zmobilizoval z neho a z vládnutia celej Matovičovej chunty sklamaných občanov, aby prieskumné agentúry Demokratom namerali potrebných 5 % na to, aby preliezli v nasledujúcich parlamentných voľbách do parlamentu.

.

 

 

Jeho stranícky kolega Juraj Šeliga k tomu pridáva: „Ste nespokojní s touto vládou, nesúhlasíte, že má premiér doživotnú rentu a že zrušili inštitúcie, ktoré garantovali spravodlivosť? Podpíšte sa. Petícia je v tomto momente jediná ústavná a demokratická možnosť, ktorú máme ak chceme, aby vláda Roberta Fica skončila skôr.”

 

Referendová otázka Demokratov

Dnes by Demokrati radi občanom položili v referende aj túto otázku:

„Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky prijala uznesenie, ktorým skráti svoje IX. volebné obdobie a deň predčasných volieb do Národnej rady Slovenskej republiky určí tak, aby sa konali do 180 dní od vyhlásenia výsledkov referenda?“

referendum Demokrati
Referendové otázky Demokratov

Takto položená otázka je dnes možná preto, lebo predošlý parlament prijal v januári 2023 ústavný zákon (doplnil ústavu), ktorým dal možnosť parlamentu prijať nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov uznesenie o skrátení prebiehajúceho volebného obdobia NR SR, ktorým sa určí čas vyhlásenia a konania volieb do Národnej rady Slovenskej republiky. Uznesenie musí podať najmenej 30 poslancov.

Úspešné referendum v tejto otázke neznamená automatické skrátenie funkčného obdobia NR SR. Ani nezaväzuje stávajúci parlament k tomu, aby uznesenie o skrátení volebného obdobia prijal. Na druhej strane, ak by prišla k urnám nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, z ktorých by väčšina odpovedala na položenú otázku „ÁNO“, tak by sa s vysokou pravdepodobnosťou našlo v parlamente 76 poslancov, ktorí by takémuto občianskemu tlaku podľahli.

 

Celoštátne referendá na Slovensku

K tomu, aby bolo referendum neúspešné, stačí jeho odporcom kampaňovať za to, aby sa referenda nezúčastnili. Takto skončili na Slovensku takmer všetky celoštátne občianske hlasovania. V takom prípade je len veľmi nepravdepodobné, že jeho iniciátori dosiahnu 50 % účasť všetkých voličov. Pri súčasných ústavných parametroch referenda je jeho úspešnosť len veľmi málo pravdepodobná.

.

V histórii Slovenskej republiky sa stalo iba raz, že bolo vyhlásené celoštátne referendum platné a teda, že sa ho zúčastnilo viac ako 50 % oprávnených voličov. Bolo to referendum, ktoré podmieňovalo náš vstup do Európskej únie. V roku 2003, keď sa referendum konalo, prišlo k urnám 52,15 % oprávnených voličov. Kampaň za vstup viedla v tom čase vláda SR (2. Dzurindova) a do kampane sa zapojila relevantná väčšina politických subjektov. Politológovia sa zhodujú na tom, že bez podpory referenda vtedajšou opozíciou by potrebné kvórum nedosiahlo.

Neplatné bolo aj referendum o ústavnom zákaze privatizácie strategických podnikov, napriek tomu, že sa ho zúčastnilo 44,25 % voličov a 90 % hlasovalo za zákaz.

Na Slovensku bolo do roku 2021 aj niekoľko neplatných referend o skrátení volebného obdobia NR SR. V tom čase si nikto (žiaden prezident) nedovolil spochybniť legitimitu takejto referendovej otázky. Po precedense, ktorý vytvorila Zuzana Čaputová zo strachu zo silnejúceho občianskeho odporu, ktorý covid teror Matovičovej vlády vyvolával, občania o možnosť celoštátnym referendom skrátiť volebné obdobie NR SR, prišli.

Pravdou zostáva, že občania môžu úspešným referendom vyvolať na poslancov tlak, aby uznesenie o skrátení volebného obdobia prijali. Avšak tým, čo dnes začali zbierať podpisy za vyhlásenie takéhoto referenda je potrebné pripomenúť, že sa im nepáčilo, keď podpisy za skrátenie volebného obdobia v čase ich vládnutia zbierala súčasná koalícia a robili spolu s prezidentkou všetko preto, aby takéto referendum vyhlásené ani len nebolo. A zároveň, že boli proti tomu, aby možnosť skrátiť volebné obdobie parlamentu dostali do rúk priamo občania Slovenskej republiky.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:01

Holandská vláda zrušila rozhodnutie o udelení azylu skupine 200 príslušníkov ochranky a poskytovateľov rôznych služieb, ktorí v období pred návratom Talibanu k moci pracovali pre holandské veľvyslanectvo v Kábule.

10:53

Čínski a americkí ministri zdravotníctva sa dohodli na posilnení komunikácie, spolupráce a koordinácie v oblasti globálneho zdravia. Informovala čínska tlačová agentúra Sinchua po rokovaniach vo Washingtone.

10:51

Francúzsky premiér Michel Barnier by mal  v dlho očakávanom prejave v parlamente načrtnúť svoje priority. Podľa denníka Le Parisien plánuje daňové opatrenia, ktoré by zvýšili príjmy štátu o 15 až 18 miliárd eur.

10:50

Čínsky minister obchodu Wang Wen-tchao a americká ministerka obchodu Gina Raimondová budú v blízkej budúcnosti telefonicky diskutovať o obchodných a ekonomických vzťahoch. Oznámila to čínska štátna tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

10:49

Pripravované jadrové projekty na Slovensku sú jasným signálom, že Slovensko aktívne prispieva k riešeniu klimatickej krízy a k zvyšovaniu energetickej nezávislosti Európskej únie. Uviedol to vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) na 17. zasadnutí Európskeho jadrového energetického fóra v Prahe.

10:47

Izraelská pozemná ofenzíva na juh Libanonu sa zameria na bašty hnutia Hizballáh v blízkosti spoločnej hranice, ktoré ohrozujú Izrael. Uviedla izraelská armáda. Libanonský premiér k ofenzíve vyhlásil, že Libanon stojí pred jednou z najnáročnejších etáp vo svojich dejinách.

10:41

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange pred výborom pre právne záležitosti a ľudské práva Parlamentného zhromaždenia Rady Európy povedal, že jeho priznanie v prípade obvinení zo špionáže bol potrebné, pretože právne a politické úsilie na ochranu jeho slobody bolo nedostatočné.

Zakladateľ platformy WikiLeaks Julian Assange
Na snímke zakladateľ platformy WikiLeaks Julian Assange
10:40

Viacero poľských koaličných politikov kritizovalo účasť prezidenta Andrzeja Dudu na víkendovej narodeninovej oslave bývalého českého prezidenta Miloša Zemana.

10:38

Holandský expremiér Mark Rutte sa stal novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie. Na tomto poste vystriedal Nóra Jensa Stoltenberga, ktorý Aliancii šéfoval posledných 10 rokov.

10:07

Indická polícia zadržala environmentálneho aktivistu a približne stovku jeho priaznivcov, ktorí po mesiaci ukončili protestný pochod z Himalájí. 

10:06

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie musia zvýšiť výdavky na obranu, vyhlásil holandský expremiér Mark Rutte, ktorý sa ujme postu generálneho tajomníka NATO. Transatlantické väzby v Aliancii musia podľa neho zostať “pevné ako skala”.

Rutte sa ujme funkcie nového generálneho tajomníka NATO
Na budúci generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte (vpravo)
10:05

Jemenskí povstalci húsíovia zaútočili na vojenské zariadenia v izraelskej metropole Tel Aviv a v prístave Eljat na juhu krajiny. Britská námorná agentúra zároveň uviedla, že námorný dron zasiahol civilnú loď pri jemenskom prístavnom meste Hudajdá, ktoré kontrolujú húsíovia. Dron údajne zasiahol balastnú nádrž lode, ktorá sa využíva na úpravu vztlaku. Ide o prvý útok povstalcov na komerčné plavidlo za uplynulé týždne. 

Izraelská armáda pokračuje v útokoch na ciele Hizballáhu na juhu Libanonu
Izraelské ostreľovanie v južnom Libanone, čo je vidieť zo severu Izraela
09:47

Víťazstvo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v parlamentných voľbách vyvolalo hlboké znepokojenie miestnej židovskej komunity. Uviedol to predseda Židovskej náboženskej obce vo Viedni Oskar Deutsch.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali