Košický zlatý poklad: Víťazkou 40. ročníka je Nicky Mack s piesňou Ľalie

❚❚

Košice 27. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Košický Kulturpark bol v sobotu večer (26. 10.) miestom finálového večera 40. ročníka autorskej piesňovej súťaže Košický zlatý poklad 2024. Do jubilejného ročníka od vyhlásenia 6. mája do uzávierky 1. septembra sa prihlásilo 125 súťažných piesní. Odborná porota vybrala do finále desať z nich, ktoré už poslucháči mali možnosť poznať vo vysielaní Rádia Slovensko a Rádia Regina. Špecialitou jubilejného ročníka sú aj hudobné novinky, ktoré napísali bývalí laureáti súťaže

Nicky Mack
Na snímke Nicky Mack

Podľa rozhodnutia poroty sa víťazkou stala speváčka Nicky Mack (vlastným menom Dominika Macková) s vlastnou skladbou Ľalie, na druhom mieste skončil pesničkár Peter Juhás s vlastnou piesňou Tušenie, tretie miesto obsadila formácia Moruša s piesňou Tancuj, hudbu aj text zložil Mário Zeman.

.

Ervín Olešňan za pieseň Pýtam sa získal cenu Rádia Slovensko aj cenu poslucháčov. Cenu Rádia Regina Východ si prevzala skupina Moruša za pieseň Tancuj, cenu za najlepší spev aj najlepší text si odnáša Sima na Zemi za skladbu Real Life Safari.

V nesúťažnej časti večera sa so svojimi novými piesňami, zloženými práve pre 40. ročník, predstavili BuranoWski (víťaz 26. ročníka), Zuzana Mikulcová (2. miesto 30. ročníka), Kristián Dufinec, spevák skupiny Iconito (víťaz 30. ročníka) a Janka Kozáková, speváčka skupiny Mukatado (2. miesto 19. ročníka). Vystúpili aj známe osobnosti populárnej hudby – Beáta Dubasová (finalistka 2. ročníka), Igor Timko (víťaz 12. ročníka) a Peter Cmorik (finalista 17. ročníka).

.

“Ani si to neviem predstaviť. Hudba je pre mňa všetko. Od malička spievam, aj keď to nebolo ľahké, narazila som na veľa prekážok, nikdy som sa nevzdávala. Prišli sme s pesničkou Ľalie, tú som dala dokopy, keď mi oco doniesol gitaru z Francúzska, na nej som sa učila hrať. Mamka ma prihlásila do súťaže v posledný deň,” povedala pre TASR Nicky Mack, ktorá práve vo finálový deň oslávila 30. narodeniny.

Svoju spevácku dráhu začínala v Košiciach aj Beáta Dubasová, ktorá v roku 1982 skončila v druhom ročníku na druhom mieste. “Mala som 19, bola som čerstvá maturantka. Bol to prelomový rok v mojom živote. Zoznámila som sa s ľuďmi, ktorí pracovali s hudbou. Žila som už v Bratislave, zavolala mi Magda Medveďová, či by som neprijala ponuku vystúpiť s pesničkou Krásna cesta domov. Pricestovala som nočným vlakom, bol to príjemný deň, potešila ma to a začala naša spolupráca s Pavlom Danišovičom, Ľubošom Zemanom a neskôr aj s textárom Romanom Spišiakom. Beriem to ako začiatok mojej profesionálnej kariéry,” zaspomínala Dubasová.

Prvý ročník súťaže ešte pod názvom Košice 80 sa konal 16. októbra 1980 vo veľkej sále Domu umenia v Košiciach. Do finálového večera postúpilo šesť piesní. Víťaznou piesňou úvodného ročníka sa stala skladba s názvom Ciachovanie váh, autorov Pavla Janíčka a Márie Riškovej. Interpretku Janu Havírovú sprevádzala skupina Juraja Szabadosa.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:56

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že verí, že Západ si vypočul jeho varovanie pred nebezpečenstvom priameho zapojenia sa do vojny v prípade, že by NATO umožnilo Ukrajine používať zbrane dlhého dosahu na ciele v Rusku.

11:50

Priemerné ceny bytov v Bratislave sa blížia k úrovni v západoeurópskych metropolách. V prvej polovici tohto roka sa cena za štvorcový meter (m2) staršieho bytu v Bratislave pohybovala na úrovni 3770 eur, pri nových bytoch to bolo aj vyše 5000 eur/m2. Ceny v slovenskej metropole sa dostali nad úroveň Ríma, kde m2 stojí 3179 eur. Vyplýva to z analýzy realitnej spoločnosti Re/Max.

11:49

Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa rast o viac než 2 %, pričom cena Brentu uzatvorila posledné obchodovanie v týždni nad 76 USD za barel (159 litrov). Navyše, za celý týždeň sa ceny zvýšili zhruba o 4 %. Náladu na trhoch naďalej ovplyvňuje nekončiaci sa konflikt na Blízkom východe, ktorý je kľúčovým exportérom ropy, ako aj blížiace sa prezidentské voľby v USA.

11:48

Podiel elektromobilov na celkových predajoch, ako aj ich predaje v absolútnych číslach medziročne rástli vo väčšine európskych krajín. Kým čisté elektromobily tvorili v Európe už 19,1 % nových predajov, na Slovensku to bolo len 2,2 %, uviedla Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA). Potenciál pre rozvoj by mohli predstavovať nové modely na trhu.

11:46

Podmienky na prenájom nehnuteľností cez medzinárodné digitálne platformy, akými sú Booking či Airbnb, sa zmenili. Každý, kto využíva nehnuteľnosti na ďalšiu zárobkovú činnosť, musí počítať s daňovými povinnosťami. Uviedla to partnerka poradenskej spoločnosti Atlas Group Ina Kováčová Bečková.

11:45

Nákupy v hrách prostredníctvom aplikácií sú spojené s rizikami, vrátane možnej krádeže identity. Informovala o tom bezpečnostná spoločnosť Eset, ktorá radí rodičom, ako ochrániť údaje svojich detí pri hraní hier.

11:44

Mestu Revúca chýba pre zvýšené náklady a nižšie podielové dane v rozpočte približne 358.000 eur. Od leta pracuje na viacerých úsporných opatreniach a v rámci racionalizácie zamestnancov nevylučuje ani možné znižovanie stavov.

11:30

Rusko v noci na nedeľu podniklo dronový útok na Kyjev, oznámil šéf kyjevskej správy Serhij Popko. Dodal, že Rusko útočilo na ukrajinské hlavné mesto v niekoľkých vlnách už druhú noc po sebe. Protivzdušná obrana drony zneškodnila.

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali