Košický maratón oslavuje jubileum – 100 rokov. Bežal sa už 101. ročník. Sú známi víťazi

❚❚

Košice 6. októbra 2024 (HSP/TASR/Foto:TASR-Veronika Mihaliková)

Aktualizované 6. októbra 12:18

Organizátori Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach (MMM) pripravili v rámci osláv 100. výročia podujatia štvortýždňový program. Bodkou za hlavnými pretekmi bude symbolický beh z Turne nad Bodvou do Košíc, ktorý sa bude konať v pondelok 28. októbra, teda presne sto rokov od štartu prvého maratónu na Slovensku v roku 1924

MMM
Na snímke oficiálny štart maratóncov počas bežeckých pretekov 101. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach

O vznik MMM, ktorý je najstarším maratónom v Európe, sa pred sto rokmi zaslúžil nadšenec Vojtech Bukovský, ktorý túto disciplínu sledoval na OH 1924 v Paríži. Niekoľko týždňov po olympiáde sa 28. októbra postavilo na štart prvých osem bežcov. Maratón, ktorý oslavuje storočnicu, je istým spôsobom výkladnou skriňou vzťahu Slovenska ku športu, zanietenosti, odhodlanosti a umu organizátorov. Jeden z prvých krokov sme tento rok zaviedli na olympiádu v Paríži, kde sme po sto rokoch stáli na miestach, kde stal Vojtech Bukovský,” uviedol riaditeľ podujatia Branislav Koniar.

.

Sté výročie prinesie bohatý sprievodný program vrátane predstavenia pamätnej mince a poštovej známky, krst knižnej publikácie “Storočie maratónu v Košiciach” či premiéru filmu “Košický maratón – príBEH mesta”. “Sme hrdí na to, ako sa práca mnohých generácií zúročuje. Košický maratón dnes rozhodne nie je zďaleka iba o samotných bežeckých pretekoch. Aj v tomto roku, nadväzujúc na množstvo vlaňajších aktivít, vidíme celospoločenský záujem o jubilujúci maratón, ktorý sa premieta do mnohých zaujímavých počinov,” uviedol Koniar.

 

.

Zastavená registrácia

Ikonickosť podujatia potvrdzuje aj fakt, že v júli museli organizátori zastaviť registráciu pre veľký počet záujemcov. Medzi prihlásenými figurujú bežci zo 64 krajín sveta, pričom 33-členné zastúpenie má Európa. Súčasťou maratónu budú už tradične aj majstrovstvá Slovenska. “Stý ročník je mimoriadne atraktívny, pretože každý jeden atlét, pokiaľ mu to dovoľuje zdravie, tu chce pretekať. Svedčí o tom aj to, že pri čísle 17.000 športovcov museli organizátori zastaviť registráciu. Som rád, že aj počty v rámci MSR sú rekordné, keďže ide o našich členov. Prvý ročník patrí medzi pamätné dni slovenskej atletiky a myslím si, že aj európskej atletiky,” povedal prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

 

Maratón podporuje aj ekonomický rast v regióne

“Storočnica nie je bežné výročie, je to výročie, ktoré si vyžaduje účasť príslušného ministra. Som veľmi rád a organizátorom gratulujem a prajem do budúcna všetko dobré. Pre nás je MMM podujatie, ktoré v sebe skĺbuje športovú časť i podporu cestovného ruchu, lebo láka veľké množstvo zahraničných hostí,” dodal minister športu Dušan Keketi, podľa ktorého maratón podporuje aj ekonomický rast v regióne: “Reprezentuje asi jedno z najvýznamnejších podujatí na Slovensku.”

Hlavné preteky sú na programe v nedeľu 6. októbra od 9.00 h.

 

.

Prezident pri storočnici košického maratónu vyzdvihol posolstvo mieru

Myšlienku mieru v názve košického maratónu vyzdvihol pri storočnici tohto behu prezident SR Peter Pellegrini. Zároveň uviedol, že ide o najstarší maratón v Európe, pričom k jeho jubileu zablahoželal Košiciam, organizátorom a ich predchodcom

Peter Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

“Za tých 100 rokov prežil aj temné roky vojny, aj svetlé obdobia mieru a dnes je čas opäť si pripomenúť, že mier nie je žiadnou samozrejmosťou, ale že oň treba bojovať s ešte väčším odhodlaním a vytrvalosťou, ako sa každý z bežcov popasuje dnes so svojou maratónskou výzvou,” uviedol v príhovore pred nedeľňajším štartom Medzinárodného maratónu mieru (MMM).

Prezident zvýraznil, že ide o najstarší maratón v Európe, pričom k jeho jubileu zablahoželal Košiciam, organizátorom a ich predchodcom. “Nech sa z tohto nádherného športového podujatia dnes šíri nielen duch vytrvalosti a fair play, ale aj duch vzájomného porozumenia, tolerancie a mieru, ktorý má košický maratón priamo v názve,” povedal Pellegrini.

Hlava štátu vyjadrila aj obdiv účastníkom maratónskeho behu. “Naozaj úprimne obdivujem každého, kto sa na to podujal. Musel v sebe nájsť dostatok sily, energie, trpezlivosti a odhodlania prekonávať bolesť, ktoré tak náročný športový výkon nevyhnutne prináša,” skonštatoval prezident.

 

.

Na 101. ročníku aj maratónska premiéra biatlonistky Ivony Fialkovej

Na štart 101. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach sa v nedeľu 6. októbra postaví aj bývalá slovenská biatlonová reprezentantka Ivona Fialková. Jej prvý pokus o pokorenie 42-kilometrovej trati prišiel po niekoľkých absolvovaných polmaratónoch. Podľa riaditeľa MMM Branislava Koniara však budú patriť k hlavným ašpirantkám na slovenské prvenstvo medzi ženami iné vytrvalkyne, boj o prvenstvá sa tradične očakáva od africkej špičky, ktorá príde s pozoruhodnými osobnými rekordmi.

Pre 29-ročnú Fialkovú však nepôjde o prvú skúsenosť s MMM, vlani sa na ňom zúčastnila spoločne so sestrou Paulínou v disciplíne minimaratón (4 km). “Vedela som, že po skončení aktívnej biatlonovej kariéry sa vrátim k behu ako takému. Zatiaľ mám skúsenosti iba s polovičnou traťou, no teraz prišiel čas odbehnúť celý maratón. Vôbec nebolo ťažké vybrať si miesto na túto premiéru. Od začiatku som vedela, že to bude legendárny košický maratón. Už dlho sa naň veľmi teším,” uviedla Fialková, ktorá sa zaradí k stovkám bežcov, ktorí si prvýkrát trúfnu na kráľovskú disciplínu. V roku 2024 absolvovala polmaratónske behy v Brezne (01:33:19 hod.) a v Rajci (01:43:13). “Myslím si, že si to príde hlavne užiť. Predpokladám, že jej ambície nebudú nejaké mimoriadne so snahou otvoriť novú kariéru a stať sa špičkovou bežkyňou. Jej výkony na polmaratónoch skôr spadali do kategórie “hobby.” Viac sme zvedaví na Veroniku Páleníkovú, ktorá je pripravená na čas okolo 2:40 hod. a to by bol veľký prelom. S ambíciou bežať pod tri hodiny príde aj Košičanka Monika Kubáková. Sme zvedaví, ako im to vyjde,” uviedol Koniar.

V štartovom poli sa tradične predstaví aj plejáda afrických favoritov. Bude k nim patriť aj Asrar Hiyrden Abderehman z Etiópie, ktorého osobný rekord 2:04:43 z roku 2022 môže zvýšiť šance na útok na košický rekord. Zároveň ide o najlepší “osobák” spomedzi favoritov 101. ročníka MMM. “Pole favoritov vyzerá byť podľa “papierových” predpokladov veľmi silné. Uvidí sa však až na trati. Aj nedávno sme na maratóne v Berlíne videli úžasné zvraty a osobné rekordy, pri ktorých si niektorí zlepšili vlastné maximá aj o 5-6 minút. Myslím si, že aj vytrvalci s osobnými rekordmi približne 2:10 hod. môžu miešať karty a umiestniť sa veľmi vysoko,” povedal Koniar.

Chýbať nebude ani víťazka 100. ročníka MMM Keňanka Jackline Cheronová, ktorá vlani triumfovala s časom 2:23:43, no odvtedy si tento osobný rekord vylepšila v Hamburgu na 2:21:40. Naopak, v štartovom poli neuvidíme jedného z najväčších favoritov na titul pre najlepšieho Slováka Tibora Sahajdu, ktorého vyradili zdravotné problémy. “V januári bol mesiac vo Valencii a chystal sa na maratón v Seville. Tam to mal nádejne rozbehnuté, do 33. kilometra to vyzeralo na čas okolo 2:12 hod., no potom odstúpil. Neskôr sa vrátil s osobným rekordom na polmaratóne v Košiciach. Žiaľ, zdravotné problémy ho vyradili z účasti na MMM. Uvidíme, kto napokon získa titul majstra Slovenska,” poznamenal Koniar.

Roky 2023 a 2024 boli na MMM spojené s oslavami maratónskej storočnice. Vlani súviseli s jubilejným 100. ročníkom MMM, v súčasnosti si organizátori pripomínajú sto rokov od prvého ročníka. Ten sa konal 28. októbra 1924 a presne po sto rokoch, v posledný októbrový pondelok, dajú organizátori definitívnu bodku za oslavou storočnice. Bude ňou beh ôsmich bežcov, keďže presne toľko ich bežalo v premiérovom ročníku, k buste Vojtecha Bukovského na Námestí maratónu mieru v Košiciach.

Pri príležitosti maratónskej storočnice sa organizátori rozhodli vydať aj špeciálnu poštovú známku. Stane sa tak iba piatykrát v histórii MMM, predtým boli vydané v rokoch 1956, 1980, 1997 a 2014. Jej nominálna hodnota bude 1,9 eura. Pre záujemcov bude k dispozícii v priestoroch maratónskeho Expa od piatka 4. októbra.

 

Vizitky najväčších favoritov 101. ročníka MMM:

muži:

Asrar Hiyrden Abderehman (Etiópia, r. nar. 1999, os. rekord: 2:04:43)

Barselius Kipyego (Keňa, 1993, 2:04:48)

.

Hamin Ben Daout (Špan., 1996, 2:06:35)

Merhawi Kesete (Eritrea, 1986, 2:06:36)

Denis Chirchir (Keňa, 1990, 2:07:17)

Yacoub Labquira (Maroko, 1994, bez OR na maratónskej trati)

Mesfin Negusu (Et., 2000, 2:09:53)

.

Marek Hladík (SR, 1990, 2:22:14)

 

ženy:

Jackline Cheronová (Keňa, 1998, 2:21:40)

Rebbeca Sirwanei Tanuiová (Keňa, 1992, 2:23:09)

.

Ayantu Kumelová (Et., 1996, 2:24:29)

Nigsti Haftuová (Et., 1999, 2:25:42)

Beatrice Chepkemoi Mutaiová (Keňa, 1987, bez OR)

Veronika Páleníková (SR, 1996, 2:44:21)

Katarína Lovrantová (SR, 1985, 2:51:12)

 

Na 101. ročníku zvíťazil Keňan Chirchir, traťový rekord nepokoril

Keňan Denis Chirchir zvíťazil na 101. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Do rozhodujúceho úniku sa dostal na záverečnom kilometri a do cieľa prišiel s presvedčivým náskokom. V cieli mal čas 2:07:50 h, pričom za traťovým rekordom zaostal o 55 sekúnd. So sedemsekundovou stratou finišoval Mesfin Nigusu Tolla z Etiópie, tretie miesto obsadil Merhawi Kesete Weldemaryam z Eritrey.

.

Skupina afrických favoritov sa podľa predpokladov držala spolu a od úvodu začala v očakávanom tempe. Na 5. kilometri mala čas 15:07, ktorý korešpondoval s časmi na tomto úseku v nedávnych ročníkoch MMM. Dvanásťčlenná skupina, v ktorej boli aj traja vodiči, sa postupne trhala. Medzičas na 10. kilometri 30:05 a 1:04:08 na obrátke nevylučovali, pri predpoklade negatívneho splitu, možný útok na traťový rekord. Rýchle tempo mala na obrátke ženská favoritka Jackline Cheronová, ktorá s medzičasom 01:11:17 h útočila nielen na víťazstvo, ale aj na rekord. Najlepší zo Slovákov na obrátke Marek Hladík mal v polovici pretekov čas 01:11:15.

Na 27. kilometri už boli v čelnej skupine iba traja africkí favoriti – Nicholas Kirwa, Dickson Kiptoo a Tolla. Postupne zrýchľovali svoje tempo a pôvodne výraznú stratu za plánovanými časmi stiahli. Na 30. kilometri boli dokonca o niekoľko sekúnd rýchlejší, než vlaňajší víťaz Cherop Philemon Rono. Na 35 kilometri už bolo vidieť spomalenie oproti vlaňajšiemu času o 22 sekúnd. Krátko na to už Tolla strácal na kenskú dvojicu Kirwa – Kiptoo. Cheronová sa výrazne vzdialila súperkám a mierila za suverénnym víťazstvom. Na 40. kilometri sa Tolla dostal do úniku, no doťahovali sa na neho viacerí vrátane Denisa Chirchira, ktorý 1,5 kilometra prevzal vedenie. Napokon suverénnym spôsobom dobehol do cieľa, na poslednom kilometri bežal sám.

 

Z víťazil Keňan Chirchir, traťový rekord nepokoril. Tanuiová na 101. ročníku výrazne vylepšila ženský rekord

Kenská bežkyňa Rebbeca Sirwaney Tanuiová vytvorila nový traťový rekord Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, keď v nedeľňajšom 101. ročníku dosiahla čas 2:21:08 hod. Predošlé maximum krajanky Margaret Agaiovej z roku 2022 2:24:04 vylepšila o priepastných 2:56 min. Najlepší čas spomedzi slovenských bežcov dosiahol Martin Rusina, ktorý triumfoval v slovenskom šampionáte s časom 2:21:01.

Z celkového triumfu sa tešil Keňan Denis Chirchir. Do rozhodujúceho úniku sa dostal na záverečnom kilometri a do cieľa prišiel s presvedčivým náskokom. V cieli mal čas 2:07:50 h, pričom za traťovým rekordom zaostal o 55 sekúnd. So sedemsekundovou stratou finišoval Mesfin Nigusu Tolla z Etiópie, tretie miesto obsadil Merhawi Kesete Weldemaryam z Eritrey.

Skupina afrických favoritov sa podľa predpokladov držala spolu a od úvodu začala v očakávanom tempe. Na 5. kilometri mala čas 15:07, ktorý korešpondoval s časmi na tomto úseku v nedávnych ročníkoch MMM. Dvanásťčlenná skupina, v ktorej boli aj traja vodiči, sa postupne trhala. Medzičas na 10. kilometri 30:05 a 1:04:08 na obrátke nevylučovali, pri predpoklade negatívneho splitu, možný útok na traťový rekord. Rýchle tempo mala na obrátke ženská favoritka Jackline Cheronová, ktorá s medzičasom 01:11:17 h útočila nielen na víťazstvo, ale aj na rekord. Najlepší zo Slovákov na obrátke Marek Hladík mal v polovici pretekov čas 01:11:15.

Na 27. kilometri už boli v čelnej skupine iba traja africkí favoriti – Nicholas Kirwa, Dickson Kiptoo a Tolla. Postupne zrýchľovali svoje tempo a pôvodne výraznú stratu za plánovanými časmi stiahli. Na 30. kilometri boli dokonca o niekoľko sekúnd rýchlejší, než vlaňajší víťaz Cherop Philemon Rono. Na 35 kilometri už bolo vidieť spomalenie oproti vlaňajšiemu času o 22 sekúnd. Krátko na to už Tolla strácal na kenskú dvojicu Kirwa – Kiptoo. Pred Cheronovú sa v tom čase dostala Tanuiová. Na 40. kilometri sa Tolla dostal do úniku, no doťahovali sa na neho viacerí vrátane Denisa Chirchira, ktorý 1,5 kilometra prevzal vedenie. Napokon suverénnym spôsobom dobehol do cieľa, na poslednom kilometri bežal sám.

.

101. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach:

muži: 1. Denis Chirchir (Keňa) 2:07:50, 2. Mesfin Nigusu Tolla (Etiópia) 2:07:57, 3. Merhawi Kesete Weldemaryam (Eritrea) 2:08:04, 4. Dickson Kiptoo (Keňa) 2:08:31, 5. Hamid Ben Daoud (Šp.) 2:09:18, 6. Geoffrey Kimutai Koech (Keňa) 2:10:13, 7. Nicholas Kirwa (Keňa) 2:10:22, 8. Yakoub Labquira (Mar.) 2:10:50

ženy: 1. Rebbeca Sirwanei Tanuiová (Keňa) 2:21:08 hod., 2. Jackline Cheronová (Keňa): 2:21:40, 3. Nigsti Haftu Tesfayová (Etiópia) 2:25:37

 

Majstrovstvá SR:

muži: 1. Martin Rusina (BMSC) 2:21:01, 2. Marek Hladík (BMSC) 2:23:40, 3. Michal Kubovčík 2:30:14

inline:

muži: 1. Adrián Vajanský (ČR/RKIC Košice) 35:18 min., 2. Pavol Dzurák (SR) 35:21, 3. Jan Jelínek (ČR/CSC Košice) 36:00

.

ženy: 1. Renáta Karabová (SR/DTSE Slovakia) 42:13, 2. Zoja Onušková (SR/RKIC Košice) 42:14, 3. Emma Štofirová (SR/RRTC) 42:29

handbikeri:

muži: 1. Rafal Wilk (Poľ./Sport Jest Jeden) 30:39 min., 2. Krzystof Plewa (Poľ./VeloAktiv Krakov) 30:40, 3. Daniel Kukla (SR/Handbike Team Slovakia) 32:41)

ženy: 1. Anna Oroszová (SR/Handbike Liptov) 30:05, 2. Kasia Lewerová (Poľ./IKS Feniks Opole) 52:43, 3. Rebeka Orbanová (SR/1:28:18)

 

Víťazi MMM od roku 1999:

2024: Denis Chirchir (Keňa)

2023: Philemon Rono (Keňa)

.

2022: Reuben Kerio (Keňa)

2021: Reuben Kerio (Keňa)

2020: Marek Hladík (SR)

2019: Hillary Kibiwott Kipsambu (Keňa)

2018: Raymond Kipchumba Choge (Keňa)

2017: Reuben Kiprop Kerio (Keňa)

2016: David Kemboi Kiyeng (Keňa)

.

2015: Samuel Kiplimo Kosgei (Keňa)

2014: Gilbert Kiptoo Chepkwony (Keňa)

2013: Patrick Kiptanui Korir (Keňa)

2012: Lawrence Kimwetich Kimaiyo (Keňa)

2011: Elijah Kiprono Kemboi (Keňa)

.

2010: Gilbert Kiptoo Chepkwony (Keňa)

2009: Jacob Kipkorir Chesire (Keňa)

2008: Dejene Yirdawe (Etiópia)

2007: William Biama (Keňa)

2006: Edwin Kipchom (Keňa)

2005: David Maiyo (Keňa)

2004: Adam Dobrzynski (Poľsko)

2003: Grigorij Andrejev (Rusko)

2002: David Kariuki (Keňa)

2001: David Kariuki (Keňa)

2000: Ernest Kipyego (Keňa)

1999: Róbert Štefko (SR)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:22

Počas 11 dní izraelského bombardovania v Libanone zahynulo nie menej ako sto detí. Za posledných šesť týždňov bolo zranených viac ako 690 detí, uviedla Nadácia UNICEF.

Izrael aktívne útočí na Libanon od septembra. Oficiálnym cieľom je údajne návrat obyvateľov severných území Izraela, ktoré boli anektované Libanonu, do ich domovov.

10:57

IDF spustila novú pozemnú operáciu v Jabalii na severe pásma Gazy. Na operácii sa zúčastňuje 162. divízia: jej 401. a 460. obrnená brigáda v noci obkľúčili Jabaliju. IDF tiež začali sériu leteckých a delostreleckých úderov na ciele spojené s Hamasom vrátane skladov zbraní, tunelov a miest, kde sa sústreďujú nepriateľské sily.

IDF poznamenali, že už predtým získali spravodajské informácie o prítomnosti Hamasu a jeho infraštruktúry v meste Jabalija a o pokusoch tejto skupiny znovu sa v meste uchytiť.

08:19

Pri izraelských leteckých útokoch na mešitu a školu v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania, zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 24 ľudí a 93 ďalších utrpelo zranenia. Uviedli to tamojšie úrady kontrolované hnutím Hamas.

08:18

Pred rokom, 7. októbra 2023, islamistické hnutie Hamas oznámilo, že jeho ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. Počas rýchleho útoku zahynulo v krajine viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali vyše 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky palestínskeho hnutia vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet na druhý deň vojnový stav a konflikt aj po roku naďalej trvá.

08:17

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotňajšom vyhlásení pred výročím útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra 2023 odsúdil Hamas a vyzval na okamžité ukončenie “šokujúceho násilia a krviprelievania” v Pásme Gazy a Libanone.

08:05

Katarské ministerstvo zahraničných vecí: Vítame výzvu francúzskeho prezidenta na zastavenie dodávok zbraní Izraelu na boj v pásme Gazy.

07:24

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách a uviedla, že je zahanbená antisemitskými útokmi, ktoré sa odohrávajú v nemeckých uliciach.

07:24

Pri izraelskom leteckom útoku na mešitu v centrálnej časti pásma Gazy zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 18 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali