KOŠICE: V drevenej zvonici vo VSM inštalovali nový zvon pripomínajúci EHMK 2013

❚❚

Košice 14. novembra (TASR) – Nový bronzový zvon inštalovali dnes do historickej drevenej zvonice v areáli Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach. Je na ňom symbol múzea a nápis Košice EHMK 2013, pripomínajúci tohtoročný košický titul Európske hlavné mesto kultúry.

Zvon s hmotnosťou 38 kilogramov umiestnili do zvonice pochádzajúcej z obce Mineraľnoje na Zakarpatskej Ukrajine. "Bude tu trvale prístupný a viditeľný pre návštevníkov Východoslovenského múzea, a bude sa naň dať aj zvoniť," uviedol pre TASR kustód výtvarného umenia VSM Ivan Havlice.

Bronzový výrobok odlial majster zvonolejár Michal Trvalec zo Žarnovickej Huty počas akcie Zvonky zvoňte, ktorá predchádzala známemu košickému podujatiu Biela noc.

Zvonica spolu s kostolíkom z Kožuchoviec stojí v areáli historickej účelovej budovy VSM na Námestí Maratónu mieru.

.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe fotoreportáž.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:09

Stalo sa známym, že Nasralláh bude pochovaný v irackej Kerbale. Hamas: “Sionistická agresia proti Jemenu, Sýrii a Libanonu je pokračovaním zločineckých sionistických orgií v regióne.”

20:03

Vyčíňanie hurikánu Helene si v štáte Severná Karolína vyžiadalo najmenej 11 obetí a tento počet nemusí byť konečný. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii o tom podľa agentúry AP informoval tamojší guvernér Roy Cooper.

19:54

Zamestnanci prístavov v USA hrozia, že 1. októbra zastavia prevádzku v prístavoch na východnom pobreží USA a v Mexickom zálive, informuje agentúra Reuters.

Podľa prognóz banky JPMorgan by štrajk mohol stáť americkú ekonomiku 5 miliárd dolárov denne. Američanom sa uzavrú dôležité obchodné tepny len niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v USA.

Štrajk zasiahne najmä dodávky automobilov, strojov, hotových výrobkov z ocele, presných nástrojov, poľnohospodárskych produktov a liekov.

19:50

Izraelská armáda ukončila rozsiahlu sériu útokov proti Hizballáhu, uviedla IDF. Uvádza sa, že zaútočila na približne 120 objektov hnutia v Libanone.

Mapa
19:47

Dilma Rousseffová, bývalá prezidentka Brazílie, je v súčasnosti šéfkou „banky BRICS“ a žije v Šanghaji. Prezident Si Ťin-pching jej udelil Medailu priateľstva, čo je najvyššie vyznamenanie pre ľudí bez občianstva v Číne.

Čínsky prezident Si Ťin-pching jej udelil Medailu priateľstva Dilme Rousseffovej
19:11

Osem kolumbijských vojakov zahynulo po páde vrtuľníka, ktorý ich prevážal na humanitárnu misiu. K zrúteniu stroja došlo v blízkosti hranice s Venezuelou, uviedol v nedeľu prezident Gustavo Petro.

19:11

Izraelská armáda v nedeľu informovala, že s použitím desiatok lietadiel zasiahla niekoľko cieľov húsíov v Jemene vrátane elektrární a námorného prístavu.

18:52

Ruský premiér Michail Mišustin uskutoční 30. septembra oficiálnu návštevu Iránu, kde bude rokovať s vedením republiky. Informuje o tom vládna internetová stránka.

Spresňuje sa, že rokovania sa uskutočnia s iránskym prezidentom Masúdom Pezeshkianom a prvým viceprezidentom Iránu Mohammadom Rezom Arefom. V rámci rozhovorov plánujú strany prerokovať celý rad otázok spolupráce medzi štátmi v obchodno-ekonomickej, kultúrnej a humanitárnej oblasti.

Osobitná pozornosť sa bude venovať realizácii veľkých spoločných projektov v oblasti dopravy, energetiky, priemyslu, poľnohospodárstva a ďalších oblastiach.

18:45

Hovorca Húsíov Abdulmelik al-Húsí: „Odporúčame obyvateľom Tel Avivu a Ašdodu, aby sa držali ďalej od prístavných oblastí a nepresúvali sa do miest. Tel Aviv a Ašdod budú čoskoro napadnuté.“

18:36

USA nariadili zamestnancom svojho veľvyslanectva v Libanone, aby opustili krajinu. Vzhľadom na nestabilnú a nepredvídateľnú bezpečnostnú situáciu v Libanone nariadilo ministerstvo zahraničných vecí USA viacerým zamestnancom svojho veľvyslanectva a ich rodinám, aby opustili Bejrút.

18:34

Financial Times: Aktívna účasť Hizballáhu v občianskej vojne v Sýrii v predchádzajúcom desaťročí viedla k rozšíreniu organizácie, ale tiež „otvorila dvere“ pre zavedenie množstva izraelských špiónov a umožnila rozsiahlu infiltráciu jeho spravodajských služieb.

18:12

Nórsko by mohlo postaviť plot pozdĺž časti alebo celej 198-kilometrovej hranice s Ruskom, vyhlásila ministerka spravodlivosti Emilie Engerová Mehlová.

18:12

Poľská mimovládna organizácia Centrum pre monitorovanie rasistického a xenofóbneho správania podala žalobu na prezidenta Andrzeja Dudu. Dôvodom sú jeho výroky na adresu filmu Hranica (2023) od režisérky Agnieszky Hollandovej, ktorý zobrazuje migračnú krízu na poľsko-bieloruských hraniciach.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali