Korunovácia Kamaly za faktickú demokratickú kandidátku ukázala jeden veľmi dôležitý fakt

❚❚

Bratislava 24. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Brandon, Susan Walsh)

 

Korunovácia Kamaly za faktickú demokratickú kandidátku rozptýlila ilúzie o demokracii. Takto vidí aktuálne dianie okolo prezidentských volieb v USA americký politológ a publicista Andrew Korybko. Jeho myšlienky prinášame v úvode tohto článku, ktorý mapuje predvolebnú situáciu v USA

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová
Na snímke americká viceprezidentka Kamala Harrisová

V nedeľu 21. júla americký prezident oznámil, že odstupuje z boja o nomináciu Demokratickej strany pre voľby 5. novembra a svoj zámer podporiť Harrisovú.

.

Rýchlosť, s akou sa to všetko odohralo, poukazuje na vopred naplánovanú (ale čiastočne improvizovanú) zápletku. Bidenov účet X zdieľal list, ktorý údajne podpísal v nedeľu a v ktorom oznamuje, že sa vzdáva svojej predvolebnej kampane v prospech podpory Kamaly, čo viedlo k tomu, že všetci od Sorosovcov až po Hillary presunuli svoju podporu na ňu, s významnou výnimkou Obamu. Denník New York Times (NYT) však citoval ľudí z jeho okolia, ktorí radili nevyvodzovať z toho príliš veľa, keďže sa vraj chce postaviť do pozície nestranného staršieho štátnika stojaceho nad vnútrostraníckymi machináciami.

Okolnosti Bidenovho rozhodnutia sú mimoriadne kontroverzné, keďže sa údajne izoluje po tom, čo napriek niekoľkonásobnému očkovaniu už tretíkrát ochorel na COVID, a údajne sa cítil podrazený sprisahaním dua Obama – Pelosiová, ktoré proti nemu poštvalo médiá a stranícke elity. NYT opísali Obamu ako bábkovodiča tejto operácie a Pelosiovú ako hlavnú podnecovateľku. Elita až do chvíle, keď odstúpil tvrdila, že sa o jeho senilite údajne dozvedela až po jeho katastrofálnej debate minulý mesiac, ktorá mala zakryť skutočnosť, že krajinu počas celého jeho prezidentovania ovládala tieňová liberálno-globalistická sieť.

.

Potom sa Trump zázračne vyhol guľke atentátnika o necelý centimeter pred tým, ako si o niekoľko dní neskôr vybral JD Vancea za svojho viceprezidenta. Tento mesiac sa podľa názoru autora uskutočnili dva vzájomne sa dopĺňajúce pokusy o prevrat. Prvý z nich proti Trumpovi zlyhal, zatiaľ čo druhý proti Bidenovi uspel. Cieľom bolo nahradiť kandidátov oboch strán figúrkami, ktoré si ich elity vybrali na svojich zjazdoch, namiesto toho, aby sa rozhodli pre tých, ktorí vyhrali primárky. Tým by sa zabezpečilo, že jedna strana zostane pri moci ďalšie štyri roky bez ohľadu na novembrové hlasovanie, hoci elita jednoznačne preferuje víťazstvo demokrata.

Korunovácia Kamaly za faktickú nominantku demokratov rozptýlila ilúzie o demokracii v tejto strane, ale je nepravdepodobné, že túto úlohu mala zohrávať v prvom rade ona, keďže sa očakávalo, že atentátnik sa neminie, keď vystrelí na Trumpa. Mal byť zabitý, čo by viedlo k otvorenému republikánskemu zjazdu o niekoľko dní neskôr, ktorý by potom spôsobil, že ten vopred plánovaný zjazd demokratov o mesiac neskôr by sa zdal menej nenormálny. Keďže Trump prežil a bolo zrejmé, že jeho náskok pred Bidenom sa stal príliš veľkým na to, aby sa dal zmanipulovať, rozhodlo sa o výmene Bidena za Kamalu namiesto toho, aby sa uskutočnil otvorený zjazd demokratov, na ktorom by bol zvolený ten, koho elita skutočne chcela na jeho miesto. Niektorí elitní disidenti by ešte mohli spôsobiť problémy a pokúsiť sa ju vytlačiť z cesty, ale jej korunovácia sa v tejto chvíli zdá byť hotovou vecou. Rýchlosť, s akou sa to všetko odohralo, poukazuje na vopred naplánovaný (ale čiastočne improvizovaný) komplot.

 

Ako vidia Kamalu elity EÚ?

Predstavitelia EÚ za zatvorenými dverami vyjadrujú pochybnosti, či nová demokratická kandidátka, ktorou bude pravdepodobne Kamala Harrisová, má na to, aby porazila Trumpa, uvádza Politico. Po odstúpení Joea Bidena z prezidentského súboja stoja európski politici pred novou a naliehavou otázkou: aká bude Kamala Harrisová? Viceprezidentka Harrisová je teraz hlavnou uchádzačkou o nomináciu Demokratickej strany a v novembrových voľbách sa zrejme stretne s Donaldom Trumpom.

Isabel Schnabelová, členka rady guvernérov Európskej centrálnej banky bola tento rok prichytená pri zapnutom mikrofóne, keď kritizovala viceprezidentku, nazvala ju „neviditeľnou“ a predpovedala, že nemá šancu vyhrať. Výberové konanie v Demokratickej strane sa ukázalo ako „zlyhanie“, povedala Schnabelová, ktorej slová boli prvýkrát citované na stránkach tejto publikácie. „Od začiatku mali pripravovať iného kandidáta, ktorý by nahradil Kamalu Harrisovú,“ povedala Schnabelová počas súkromného rozhovoru vo februári pred panelovou diskusiou. „Nie je možné, aby voľby vyhrala. Myslím, že je to beznádejné.“ Zrejme si nebola vedomá, že jej slová boli odvysielané. Ďalšie Schnabelovej vyjadrenie bolo mimoriadne tvrdé: „Ani ju nepoznám, pretože je úplne neviditeľná.“

.

ECB v pondelok označila citáty za „zavádzajúce“ a uviedla, že Schnabelová „nikdy nevyslovuje verejné komentáre na politických podujatiach“. V súkromnom rozhovore, ale nie so zapnutým mikrofónom, ľudia oboznámení s Harrisovej diplomatickými metódami kritizovali jej prejavy a pripomínali spôsoby viceprezidentky, ktorá pompézne čítala pripravený text. Dvaja predstavitelia, ktorí sa s Harrisovou stretli tento rok na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, pre Politico uviedli, že na podujatí pôsobila veľmi zmiešaným dojmom. Hoci na jednej strane bol jej prejav starostlivo pripravené prednášala ho prostredníctvom čítacieho zariadenia bez akéhokoľvek prvku spontánnosti. Jej prejav na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v roku 2023 bol mimoriadne zle prijatý publikom, keďže sa jej nepodarilo nadviazať s ním kontakt a jej poznámky v texte nabité potleskom nevyvolali v publiku žiadnu reakciu.

Ďalším príkladom jej slabého vystúpenia bolo vystúpenie na konferencii o umelej inteligencii v roku 2023 vo Veľkej Británii. Harrisová vystúpila na pódium neskoro, za sprievodu prezidentskej hudby a predniesla banálny prejav, ako sa vyjadril jeden z účastníkov. Britská vláda, ktorú vtedy viedol Rishi Sunak, označila účasť viceprezidentky za pozitívny vývoj, ale v kuloároch boli jej predstavitelia sklamaní, že Briti boli na svojom vlastnom podujatí odsunutí na vedľajšiu koľaj. Svoje pocity dali najavo predstaviteľom Bieleho domu. Podľa nich sa však Harrisová ukázala ako charizmatickejšia a premyslenejšia líderka na neplánovaných stretnutiach, keď sa stretávala s európskymi politikmi a komentovala podujatia v rámci americkej iniciatívy troch morí, ktorej cieľom je údajne posilniť väzby medzi krajinami Baltského, Jadranského a Čierneho mora (a hlavne vytvoriť protiruský koridor, či novú železnú oponu).

Jeden z predstaviteľov administratívy povedal, že Brusel bol po nepokojoch a nestabilite v regióne príliš spokojný a samoľúby, pokiaľ ide o pevnosť vzťahov EÚ s USA. Po nepokojoch a nestabilite za vlády prezidenta Trumpa sa transatlantické väzby výrazne posilnili po začatí plnohodnotnej vojenskej operácie Ruska na Ukrajine v roku 2022 a Washington začal úzko spolupracovať s Bruselom v boji proti Vladimirovi Putinovi. Bidenov tím konal v úzkej zhode s vedením EÚ a európski predstavitelia sa menej snažili o nadviazanie vzťahov s Harrisovou. „Existuje názor, že EÚ mala vyvinúť väčšie úsilie na rozvoj vzťahov s Harrisovou vzhľadom na Bidenov vek,“ uviedol jeden z vysokopostavených predstaviteľov EÚ, ktorý súhlasil hovoriť pod podmienkou anonymity, pretože išlo o citlivé otázky.

Na druhej strane im však prácu neuľahčila. Nebolo ľahké nájsť príležitosť na stretnutie s ňou. Aj britskí predstavitelia sa snažia pochopiť úlohu tejto osoby. „Čaká nás veľa práce v snahe pochopiť, aké bude Kamalino prezidentovanie, čo si myslí a cíti a ako by sme mali s ňou a jej okolím zaobchádzať,“ povedal jeden z britských predstaviteľov. „Musíme skutočne zhodnotiť jej pôsobenie vo funkcii viceprezidentky a potom môžeme analyzovať celú jej platformu a zaoberať sa všetkými jej súčasťami.“ Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá bola práve znovuzvolená na nové päťročné funkčné obdobie, mala s Harrisovou len jedno bilaterálne stretnutie. Bolo to v roku 2022 na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Na verejnosti sa európski politici vyjadrujú skôr pozitívne. Členovia európskeho establišmentu to nehovoria nahlas, ale pre mnohých z nich nie je dôležité, ako sa bude správať v Bielom dome, ale či má na to, aby porazila Trumpa a dostala sa tam. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vzdal hold prezidentovi Bidenovi v rozhovore pre Politico v pondelok. K prípadnej nominácii Harrisovej na kandidátku sa odmietol vyjadriť, pretože proces ešte nie je ukončený. „Za predpokladu, že sa stane kandidátkou, si myslím, že pre nás Európanov je neprijateľné zasahovať do amerických volieb,“ povedal. „Rozhodne by sme sa však mali pripraviť na akýkoľvek zvrat udalostí.“

 

.

A ako to vidí Elon Musk?

Elon Musk sa vysmieval Georgeovi Sorosovi a jeho synovi za to, že rýchlo podporili kandidatúru Kamaly Harrisovej. Teraz už niet pochýb, kto bude ďalšou bábkou, poznamenal majiteľ X.

Elon Musk
Na archívnej snímke z 9. marca 2020 generálny riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk

Jednoducho kto platí, ten objednáva muziku. Majiteľ X Ilon Musk komentoval fotografiu syna Georgea Sorosa s Kamalou Harrisovou takto: „Chcem sa poďakovať Alexandrovi Sorosovi, že nikoho nenechal na pochybách, kto bude ďalšou bábkou“. Generálny riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk zosmiešnil Georgea Sorosa a jeho syna za to, že rýchlo podporili kandidátku na viceprezidentku Kamalu Harrisovú a nazvali ju „najkvalifikovanejšou možnou kandidátkou“. V nedeľu 21. júla americký prezident oznámil, že odstupuje z boja o nomináciu Demokratickej strany pre voľby 5. novembra a svoj zámer podporiť Harrisovú. V nadväznosti na Bidenovo oznámenie podporil Harrisovú aj syn miliardára Georgea Sorosa Alex Soros, ktorý ju označil za „najlepšiu“ šancu demokratov poraziť Donalda Trumpa. Na svojej stránke X (predtým Twitter) Alex Soros uviedol: „Je čas, aby sme sa zjednotili okolo Kamaly Harrisovej a porazili Donalda Trumpa…. Nech žije americký sen!“ Svoj príspevok sprevádzal spoločnou fotografiou s Harrisovou. Podľa denníka Wall Street Journal George Soros tiež osobne podporuje Harrisovú. Americký miliardár ako hlavný sponzor Demokratickej strany USA venoval kandidátom a organizáciám počas medzivolieb v roku 2022 približne 128 miliónov dolárov. Okrem toho Soros daroval päť miliónov dolárov hlavnému politickému akčnému výboru podporujúcemu Bidena.

 

Čím sa Kamala preslávila?

Hlasný smiech a nevhodný humor urobili z Harrisovej hrdinku internetových mémov. Prejavy Kamaly Harrisovej sú skutočným darom pre používateľov internetu, píše Slate. Viceprezidentka Spojených štátov je medzi fanúšikmi mémov populárna vďaka svojmu charakteristickému smiechu a svojráznemu zmyslu pre humor. Napríklad historka o kokosovej palme stojí za to. Verejné prejavy americkej viceprezidentky sú pre používateľov internetu, ktorí sa radi smejú, skutočnou mannou nebeskou.

Jej pozícia je bezprecedentná: pred ňou ešte nikto nezačal prezidentskú kampaň tak neskoro, píše The Economist. Autor článku pripúšťa, že v debatách s Trumpom jej hrozí neúspech, pretože má problém predniesť prejavy bez prípravy. Harrisová je oportunistka a radová politička, píše sa v článku. Autor však očakáva, že v prezidentských voľbách rozvinie zatiaľ neobjavený talent a dosiahne ďalšie úspechy. Kamala má mnoho talentov. Už len ten smiech stojí za to.

Viceprezidentka sa vyznamenala napríklad na konci svojho prejavu na podujatí v Bielom dome proti diskriminácii hispánskych Američanov v máji 2023. Vysvetlila, že iniciatíva, ktorú podporuje, sa zameria na príležitosti pre mladých ľudí, ale nebude prehliadať ani rodiny, školy a komunity, „pretože nikto nežije v uzavretej bažine“ a „všetko má svoje súvislosti“. Potom rozpovedala príbeh, ktorý sa už stal slávnym. „Niekedy to bolo s mojou mamou ťažké, keď hovorievala mne a mojej sestre: ,Neviem, čo sa s vami deje. Myslíte si, že ste práve spadli z kokosovej palmy?´ Po týchto slovách nasledoval charakteristický záchvat hromového smiechu. „Existujete v kontexte všetkého okolo vás a toho, čo tu bolo pred vami,“ zdôraznila Harrisová. trvalo však takmer rok, kým sa toto video stalo virálnym na internete. Prvýkrát sa objavilo ako mém vo februári 2024. Po tom, čo neúspech Joea Bidena v primárnej debate proti Donaldovi Trumpovi upriamil pozornosť na Harrisovú ako na nevyhnutného kandidáta na najvyšší úrad v krajine, video – ktoré bolo dokonca zhudobnené – zaplavilo web.

Dokonca aj poradcovia Demokratickej strany sa v rozhovoroch s novinármi vyznávali z lásky ku kokosovým palmám – tento symbol sa stal takmer neskrývanou šifrou. Tak prečo sa tento príbeh stal virálnym? Nedá sa predpovedať ani okamžite posúdiť, prečo sa niektoré mémy – či už spolitizované alebo nie – ukážu ako úspešnejšie než iné. V prípade Kamaly Harrisovej však všetky mémy súvisia s jej búrlivým smiechom a často nevhodným humorom. Politickí súperi viceprezidentky sa vysmievali jej táraninám (Trump ju označuje prívlastkom „bláznivá“). Explózia popularity „kokosovej palmy“ ako symbolu vyzerá o to logickejšie, že udalosti z 21. júla, historické pre krajinu, sa odohrali najmä na sociálnych sieťach – práve tam bol zverejnený Bidenov list s jeho rozhodnutím odstúpiť z prezidentských volieb. Ani kokosová palma však nerastie v prázdnej bažine. Od jej vymenovania za viceprezidentku sa okolo Kamaly Harrisovej vytvorila celá plejáda mémov. Najznámejší pravdepodobne je: „Dokázali sme to, Joe!“. Uvidme však, ako sa jej bude dariť teraz…

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali