Bratislava 7. januára 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)
Konzumáciou ananásu možno posilniť imunitný systém, vybudovať silné kosti aj podporiť trávenie. Je bohatý na veľké množstvo vitamínov, enzýmov a antioxidantov. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti
“Je zaujímavé, že je ananás sladký, ale obsahuje málo kalórií. Má vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a bromelaínu. Bromelaín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny,” vysvetlila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.
RÚVZ priblížil, že ananás pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Má aj vynikajúce protizápalové účinky. Tiež je veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1 a B6. Pomôcť môže aj v boji proti obezite.
Ananás je plodom tropickej rastliny ananásovníka chocholatého, pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Zrelý ananás má sladkú chuť, nezrelý trpkú a horkú chuť. Odporúča sa konzumovať čerstvý, pretože konzervovaním stráca veľké množstvo účinných a prospešných látok a tiež sa ním rozkladá enzým bromelaín.