Konzervatívna skupina ECR je na pokraji rozpadu

Konzervatívna skupina ECR je na pokraji rozpadu

Bratislava 4. júla 2024 (HSP/ Brussels Signal/ Foto: TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert )

 

Poľská delegácia ECR, ktorú tvorí 20 europoslancov zo strany PiS, zvažuje odchod z ECR ku Patriotom a mohla by so sebou vziať aj poslancov z iných krajín, upozornil Brussels Signal

Viktor Orbán, Giorgia Meloniová
Talianska premiérka Giorgia Meloniová (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas okrúhleho stola v rámci úvodného dňa dvojdňového summitu EÚ v Bruseli

Poslanci skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v Európskom parlamente si na meetingu 3. júla nezvolili kľúčové vedúce funkcie.

Reklama

 

Meeting im nevyšiel

Rozhodujúci predstavitelia ECR pod vedením strany Fratelli d’Italia Giorgie Meloniovej sa stretli v bruselskej budove Parlamentu, ale podarilo sa im vybrať len polovicu plánovaných funkcií, vrátane členov “predsedníctva” alebo správnej rady skupiny. Anonymný zdroj uviedol, že nedošlo k dohode kvôli správam o tom, že by sa skupina mohla rozdeliť.

Reklama

Meeting sa čiastočne konal na diaľku prostredníctvom videokonferencie, aby sa na nej mohli zúčastniť všetci členovia ECR. Termín rozhovorov sa konal pred ustanovujúcou schôdzou novej konkurenčnej strany Patrioti pre Európu, ktorá by mala oficiálne vzniknúť 8. Júla. Skupinu ohlásil maďarský premiér Viktor Orbán(Fidesz) a jeho spojenci – český expremiér Andrej Babiš (ANO) a líder rakúskej strany FPÖ Herbetr Kickl.

Poľská delegácia ECR, ktorú tvorí 20 europoslancov zo strany PiS, zvažuje odchod ku Patriotom a mohla by so sebou vziať aj poslancov z iných krajín.

Hlavným dôvodom rozpadu je údajne snaha niektorých členov ECR (pod vedením Meloniovej) spolupracovať so stredopravou Európskou ľudovou stranou (EPP) a teda s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

„Podľa môjho odhadu je skupina ECR rozdelená približne na polovicu,“ povedal pre Brussels Signal anonymný zdroj, ktorý sa zúčastnil na stretnutí.

„Je tu približne 44členov, ktorí chcú spolupracovať s EPP, a 40, ktorí sú pripravení odísť a pripojiť sa k skupine suverenistov( k Patriotom),“ dodal.

Reklama

Samotná poľská delegácia je údajne rozdelená. Niektorí tvrdia, že v období pred prezidentskými voľbami (ktoré sa majú konať budúci rok) je zotrvanie v ECR vhodnejšie.

Mateusz Morawiecki, bývalý poľský premiér, zvažuje kandidatúru na prezidenta. „O zotrvaní alebo odchode z ECR rozhodnú Morawiecki a lídri okolo neho,“ uviedol zdroj z ECR.

„Niektorí hovoria, že by to v období pred prezidentskými voľbami nebolo vhodné, keby sa ukázalo, že prechádza do tzv. ” krajne pravicovej” skupiny. Iní hovoria: Aký zmysel má zostať v ECR, podporovať von der Leyenovú a nechať sa zhltnúť EPP?,“ uviedol zdroj.

 

Dohoda s Le Penovou

Dohoda medzi lídrami skupiny Patrioti a Národným združením(RN) pod vedením Marine Le Penovej sa vraj v zásade uzavrela.

Reklama

Volebná schôdza Patriotov bola podľa všetkého preložená na 8. júla, aby nekolidovala s druhým kolom francúzskych volieb.

Skupinu by potom fakticky viedla Le Penová a jej 30 poslancov, teda najväčšia parlamentná frakcia. Tým by sa Patrioti stali jednou z najväčších parlamentných skupín.

Mnohí v Európskom parlamente, a najmä v pravicových kruhoch, so zatajeným dychom očakávajú výsledok volieb vo Francúzsku. Víťazstvo RN (strany Le Penovej) by podľa jedného zo zdrojov pozdvihlo konzervatívcov nad hranicu “blokujúcej menšiny” v Rade ministrov. (Blokujúca menšina je kombinácia hlasov v pomere k počtu obyvateľov).

„Ak francúzske voľby vyhrá Le Penová a my získame v Rade blokujúcu väčšinu, bude to obrovský tektonický posun,“ povedal jeden z poslancov EP.

„Znamenalo by to koniec Zelenej dohody a Migračného paktu,“ vyjadril sa.

Zatiaľ čo sa očakáva, že na prvom mieste bude RN, zámery francúzskeho vedenia obklopuje neistota : Čo ak vo francúzskom Národnom zhromaždení (dolná komora parlamentu) RN nezíska absolútnu väčšinu ?.

„Le Penová a líder RN Jordan Bardella hovorili protichodné veci,“ zdôraznil zdroj.

„Zatiaľ čo Bardella hovorí, že bude premiérom len v prípade absolútnej väčšiny, Le Penová hovorí o koalícii,“ uviedol zdroj.

Medzitým 15 poslancov z pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) je momentálne “bez domova”- aj keď sa šepká, že líder zoznamu Maximilian Krah údajne zostavuje novú skupinu. Nie je však jasné, či má toto tajné spojenectvo potrebný počet národností na vytvorenie parlamentnej skupiny (7).

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

15:35

Nový britský premiér Keir Starmer v sobotu vyhlásil, že nie je pripravený pokračovať v hlavnom programe predchádzajúcej konzervatívnej vlády na deportáciu žiadateľov o azyl do Rwandy. TASR sa odvoláva na svetové agentúry.

Kontroverzný plán predchádzajúcej vlády poslať migrantov do Rwandy označil Starmer na tlačovej konferencii za “mŕtvy a pochovaný”.

15:33

Hlavné medzinárodné letisko v severotalianskom Miláne bude v budúcnosti niesť meno zosnulého bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. V piatok to oznámil tamojší minister dopravy Matteo Salvini, informuje TASR podľa agentúr DPA a Reuters.

Milánske letisko Malpensa, ktoré leží asi 50 kilometrov za mestom, sa bude oficiálne volať “Aeroporto Silvio Berlusconi”. O zmene názvu rozhodol taliansky letecký úrad ENAC.

Berlusconi
Na archívnej snímke bývalý taliansky premiér a predseda strany Forza Italia Silvio Berlusconi
15:28

V severošpanielskom meste Pamplona sa v sobotu začali deväťdňové slávnosti sv. Fermína, známe najmä vďaka tradičnému behu s býkmi, informuje agentúra AFP.

Slávnosti v Pamplone, ktorých počiatok sa datuje ešte do stredoveku, sa stali celosvetovo známymi vďaka románu Ernesta Hemingwaya Slnko aj vychádza z roku 1926. Aj vďaka nemu do Pamplony na sviatok sv. Fermína každoročne zavítajú tisíce zahraničných turistov, a to aj napriek protestom aktivistov za práva zvierat. Súčasťou osláv, na ktorých sa tradične vypije množstvo vína, sú aj koncerty, či náboženské procesie.

Slávnostné otvorenie osláv sviatku svätého Fermína
Na snímke účastníci držia červené šatky na hlavnom námestí počas oficiálneho otvorenia osláv sviatku svätého Fermína v španielskej Pamplone
14:57

Kanadský hokejista Gabriel Chicoine bude v novej sezóne pôsobiť v Banskej Bystrici. Účastník Tipos extraligy o tom informoval na sociálnej sieti.

14:37

Spoločnosť ŽOS Trnava vyrobí 200 kusov horných plošín autovozňov pre americkú firmu Greenbrier. Plošiny majú byť povrchovo upravené s vykonaním montáže všetkých ich komponentov.

ŽOS Trnava je najväčšou dielňou na opravy železničných vozňov v strednej Európe. Jej korene siahajú k prvej opravovni železničných vozňov na území Slovenska, keď prvé revízie vykonala v auguste 1925.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali